Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Movie and music - filmajánló műsor
23
hallgató

Gyógyszereken kell spórolnia, amióta felülvizsgálták

- 2012. december 16. 13:39 - 1683 megtekintés

Nem elég, hogy az év eleji rokkantsági felülvizsgálattal csökkentették az őt megillető ellátás összegét, Jankai Lászlóné Rózsának a munkahelyét is ott kellett hagynia, különben egyáltalán nem kapna támogatást az államtól. A felülvizsgálat óta az asszony családjának a gyógyszerreceptekkel kell “sakkoznia” – hol egyik, hol másik orvosságot nem veszik meg, hogy fussa a mindennapi betevőre

kép

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2012-től több százezer rokkantnyugdíjas ellátását vizsgálja fölül. Akit az orvosok munkára alkalmasnak találnak, az akár teljes járandóságát is elveszítheti. A mainap.hu hat ilyen eseten keresztül mutatja be a rendszer működését és annak visszásságait.

Jankai Lászlóné Rózsa két gyermeket nevelt fel férjével. A húsz évig kötő-hurkolóként dolgozó asszony csípőficamos, protézise és gerincferdülése van, alig lát a jobb szemére és már négyszer műtötték.

Rózsa férje is rokkantnyugdíjas. Ő súlyos szívbeteg, négy évvel ezelőtt infarktusa volt. Bár az asszonynak nagy fájdalmat okoz az ülés és az állás, muszáj volt munkát vállalnia a helyi rehabilitációs foglalkoztatóban. Az ebből befolyó 39 ezer forint nélkül ugyanis kettejük ellátása mindössze havi 100 ezer forint lett volna, ebből pedig a napi betevőn kívül nem futja a gyógyszerekre és a gyerekek támogatására.

Bár fájdalmai nem enyhültek, sőt, lehet, hogy újabb műtétre szorul, márciusban Rózsa egészségkárosodását a vizsgálat során az addigi 67 helyett már csak 51 százalékosnak ítélték. Emiatt viszont az ellátás összege is megcsappant: a havi 51 ezer forint helyett már csak nettó 37 ezret hoz a postás.

„Az orvosokra nem haragszom, ők nagyon kedvesek voltak. Azt mondták, nem változott az állapotom, mégis, ami régen 67 százalékos rokkantságot jelentett, az most az új rendszerben 51 százalék” – értetlenkedett Rózsa.
mainap.hu: Amit tudni kell a rokkantnyugdíj változásokról

Most már nem is dolgozhat

Az 54 éves nő munkahelyén, a rehabilitációs foglalkoztatóban napi 4 órát vállalt, de még így is sokat volt táppénzen, mert egyszerűen nem bírta a dereka. Viszont legalább még volt lehetősége dolgozni: az idén januártól életbe lépett új rendszerben a rehabilitációs ellátás mellett nem szabad munkát vállalni. Vagyis Rózsának választania kellett, vagy a munka vagy a rehabilitációs ellátás. Az asszony nem a több pénz mellett döntött. „Bár a kötéssel, hurkolással kétezer forinttal többet kerestem volna, a folyamatos fájdalmak miatt az ellátást kellet választanom”.

„Sakkoznunk kell a gyógyszerreceptekkel”

A tavaszi felülvizsgálat és a munkahely elveszítése óta a családnak a korábbinál több mint 50 ezer forinttal kevesebből kell kijönnie egy hónapban. Segítség sincs. Lányuk munkanélküli, havi 22 ezer forint segélyt kap, fiúk albérletben lakik és ő sem tud segíteni. Gyógyszereik havonta legalább 15 ezer forintba kerülnek, amire próbáltak a Közgyógytól támogatást kérni, de elutasították őket.

„Kiszámolták, hogy a gyógyszereink csak 11 ezer forintba kerülnének, ha a legolcsóbbat vennénk, de néhány orvosság egyszerűen nem helyettesíthető másikkal. Így aztán nem kapunk támogatást. Ha nagyon megszorulunk, a receptekkel sakkozunk, hogy melyiket váltsuk ki, de van, amit muszáj”

Rózsáék most 85 ezer forintból élnek, de már nem sokáig: még várják férje rehabilitációs felülvizsgálatának eredményét…
mainap.hu: Egyre betegebb, mégis 100 ezerrel kevesebb jár neki

Lapunk több alkalommal is kereste István ügyében a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt és az ügyben illetékes Emberi Erőforrás Minisztériumot, ám az illetékesek nem reagáltak érdemben megkeresésünkre.

Forrás: hirek.msn.mainap.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


öt - 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com