Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


rolling stones - engy
48
hallgató

Handbike forradalom Magyarországról

- 2017. szeptember 10. 5:23 - 1098 megtekintés

Nagyon kevesen vagyunk, akik belegondoltak már kerekesszékes társaink mindennapos megpróbáltatásaiba. Itt nem csak a magas padkákra, az elfoglalt mozgássérült helyekre és az akadálymentesítetlen feljárókra gondolok, sokkal inkább a lehetőségekre. Hogyan sportolnak, közlekednek kerekesszékben élő emberek, milyen választásaink vannak és mekkora a piac, ami kiszolgálja őket? Ezen kérdések kutatása közben találtam rá egy új fejlesztésre, ami nemcsak választ ígér, de kicsit a jövőbe is betekintést enged.

A frissen, baleset után kerekesszékbe kerülők sokszor hangoztatják, hogy „ebből a székből én még kiszállok”, pedig ez nem egy megfázás, amin néhány hét után túl van az ember. A düh, tagadás, elfogadás fázisai után mindenkinek el kell döntenie, hogy mihez kezd az életével. Vesz egy „joystickos” széket, amivel kényelmesen elközlekedik erőkifejtés nélkül, vagy a klasszikus kerekesszékes megoldást választja. Utóbbinak természetesen vannak feltételei, hiszen a baleset, születési rendellenesség vagy egyéb betegségek esetén korlátozva lehetnek azok az izmok, amik a hajtásban szerepet játszanak. A mozgássérültek jelentős része, több ezer fő viszont nagyon aktív. Ők azok, akik ugyanúgy élik mindennapjaikat, ahogy mi, „járók”. Autót vezetnek, dolgozni, iskolába járnak, gyereket nevelnek, bevásárolnak, hétvégén kirándulni mennek, folyamatosan mozgásban vannak. Táncolnak és sportolnak is a kosárlabdától kezdve a biciklizésig. A bicikli viszont a mindennapi életben nem csak egy sporteszköz, hanem hasznos közlekedési eszköz is lehet.

Az aktív kerekesszékeseket célozza meg és nekik kíván alternatívát nyújtani a Stringbike névre keresztelt magyar startup vállalkozás. A név már sokaknak ismerős lehet: voltak már a hónap startup vállalkozása és fejlesztésükkel alapjaiban változtattak meg a ma ismert biciklizés fogalmát. Nem csoda, hiszen valóban nagy innovációk régóta nem voltak már a bringás érában. A Stringbike fejlesztésének lényege, hogy egy speciális zsinórral helyettesítik az egyébként különleges rendszerben működő, hajtásban szerepet játszó láncot, ezzel téve a bringázás élményét sokkal finomabbá, élvezhetőbbé és dinamikusabbá. Bár maga a hajtásrendszer első ránézésre sérülékenynek tűnhet, egyáltalán nem az. A két egymástól független hajtáson megfeszülő zsinór a körülményektől függően 500-1500 kilométert bír, ami egy átlagos kerékpárosnál 1-2 teljes szezon is lehet. Szakadás esetén pedig nem balesetveszélyes és a láncnál sokkal könnyeben, 2-3 perc alatt, szerszám nélkül, tiszta kézzel cserélhető. Az előnyök része itt még nem ér véget, a lánc kattogását, rezgését elfelejthetjük, a kerékpár gondozása, ápolása pedig minimális erőfeszítést igényel, vagy annyit sem. Az olajfoltos trikót pedig csak emlékbe kell megtartanunk.

Bár a vállalat minden kerékpár típussal foglalkozik a fixi jellegűtől a sokcélú mountain bike-on át a designer termékekig, nekem a handbike-ok keltették fel különösen a figyelmemet. Ahogy a cikk elején írtam, az aktív mozgássérültek aránya a lakosságon belül néhány tized százalék Magyarországon és világviszonylatban is, de ez sok ezer embert jelent, akik számára egy hasonló fejlesztés alapvető életminőségbeli változást jelenthet. Ahogy a bicikliknél, a kerekesszékek és a kézzel hajtott handbike-ok esetében sem történt alapvető változás. Az eszközök könnyebbek, szebbek, kényelmesebbek, de alapjaiban szinte ugyanúgy működnek, mint sok-sok évvel ezelőtt.

A Stringbike itt képes volt változtatni és az említett hajtást átültetni a handbike-ok világába is. A zsinórhajtás előnyei közül számos jellemző megmaradt a lineárisan állítható sebességváltástól kezdve a dinamikus, kényelmes utazásig. Nagyon fontos, hogy a körköröstől eltérő, „toló-húzó” mozgás miatt nagyon sok olyan ember számára vált elérhetővé a mozgás, könnyed helyváltoztatás, aki korábban nem tudott handbike-kal közlekedni valamilyen sérüléshez köthető probléma miatt (súlyos gerincferdülés, derék vagy kötött váll- illetve könyök izület). Akár szűk mozdulatokkal, gyenge izomzattal, (extrém esetben pusztán „csuklóból”) is hajtható, hiszen a teljes mozdulat végigviteléhez sem kell nagy erőkifejtés. A sebesség természetesen az említett mozgás teljessége és gyorsasága szerint változik 1-30 km/h-ig. A Stringbike handbike-ja rendkívül egyszerűen csatlakoztatható a kerekesszékhez, ezáltal elérhetővé teszi mindazokat az előnyöket a kerekesszékesek számára, amit a „járók” számára a bicikli tud nyújtani (gyorsabban, kényelmesebben, nagyobb távolságra tudok eljutni a célomhoz).

Nagyon örülünk, hogy egy magyar startuphoz köthető ötlet eljutott a megvalósításig és hasonlóan a Route4U nevű kerekesszékesek számára készített közösségi navigációs szoftverhez nagy sikereket könyvelhet el, segítve ezzel a mozgáskorlátozottaknak. Kifejezetten szurkolunk a Stringbike azon terveihez, hogy a világpiaci megjelenéssel párhuzamosan a eszközhöz az Egészségbiztosító bevonásával 80%-os támogatással vagy teljesen ingyenesen juthasson hozzá az aktív életet élő, rehabilitációra, egészségmegőrzésre nyitott magyar kerekesszékes közönség is.

Forrás: colorcam.blog.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


5 + egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 2. péntek, Kármen, Anita napja van.
Az év 22. hete és 153. napja.
Holnap Klotild napja lesz.

1247. IV. Béla a János-vitézeknek adományozta a szörényi földet és Kúnországot, azaz: Moldvát, és Havasalföldet az Olt folyóig, következő föltételek alatt: az elpusztult birtokot kötelesek külföldről népesíteni.


1753. A Hódmezővásárhelyen kirobbant fegyveres felkelést a megyei hatóságok katonasággal elnyomják.


Radnóti Miklós: Június

Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz,
az ég derűs, nincs homlokán redő,
utak mentén virágzik mind az ákác,
a csermelynek arany taréja nő
s a fényes levegőbe villogó
jeleket ír egy lustán hősködő
gyémántos testű nagy szitakötő.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com