Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Cary Brothers - Ride
25
hallgató

Handbike forradalom Magyarországról

- 2017. szeptember 10. 5:23 - 854 megtekintés

Nagyon kevesen vagyunk, akik belegondoltak már kerekesszékes társaink mindennapos megpróbáltatásaiba. Itt nem csak a magas padkákra, az elfoglalt mozgássérült helyekre és az akadálymentesítetlen feljárókra gondolok, sokkal inkább a lehetőségekre. Hogyan sportolnak, közlekednek kerekesszékben élő emberek, milyen választásaink vannak és mekkora a piac, ami kiszolgálja őket? Ezen kérdések kutatása közben találtam rá egy új fejlesztésre, ami nemcsak választ ígér, de kicsit a jövőbe is betekintést enged.

A frissen, baleset után kerekesszékbe kerülők sokszor hangoztatják, hogy “ebből a székből én még kiszállok”, pedig ez nem egy megfázás, amin néhány hét után túl van az ember. A düh, tagadás, elfogadás fázisai után mindenkinek el kell döntenie, hogy mihez kezd az életével. Vesz egy „joystickos” széket, amivel kényelmesen elközlekedik erőkifejtés nélkül, vagy a klasszikus kerekesszékes megoldást választja. Utóbbinak természetesen vannak feltételei, hiszen a baleset, születési rendellenesség vagy egyéb betegségek esetén korlátozva lehetnek azok az izmok, amik a hajtásban szerepet játszanak. A mozgássérültek jelentős része, több ezer fő viszont nagyon aktív. Ők azok, akik ugyanúgy élik mindennapjaikat, ahogy mi, „járók”. Autót vezetnek, dolgozni, iskolába járnak, gyereket nevelnek, bevásárolnak, hétvégén kirándulni mennek, folyamatosan mozgásban vannak. Táncolnak és sportolnak is a kosárlabdától kezdve a biciklizésig. A bicikli viszont a mindennapi életben nem csak egy sporteszköz, hanem hasznos közlekedési eszköz is lehet.

Az aktív kerekesszékeseket célozza meg és nekik kíván alternatívát nyújtani a Stringbike névre keresztelt magyar startup vállalkozás. A név már sokaknak ismerős lehet: voltak már a hónap startup vállalkozása és fejlesztésükkel alapjaiban változtattak meg a ma ismert biciklizés fogalmát. Nem csoda, hiszen valóban nagy innovációk régóta nem voltak már a bringás érában. A Stringbike fejlesztésének lényege, hogy egy speciális zsinórral helyettesítik az egyébként különleges rendszerben működő, hajtásban szerepet játszó láncot, ezzel téve a bringázás élményét sokkal finomabbá, élvezhetőbbé és dinamikusabbá. Bár maga a hajtásrendszer első ránézésre sérülékenynek tűnhet, egyáltalán nem az. A két egymástól független hajtáson megfeszülő zsinór a körülményektől függően 500-1500 kilométert bír, ami egy átlagos kerékpárosnál 1-2 teljes szezon is lehet. Szakadás esetén pedig nem balesetveszélyes és a láncnál sokkal könnyeben, 2-3 perc alatt, szerszám nélkül, tiszta kézzel cserélhető. Az előnyök része itt még nem ér véget, a lánc kattogását, rezgését elfelejthetjük, a kerékpár gondozása, ápolása pedig minimális erőfeszítést igényel, vagy annyit sem. Az olajfoltos trikót pedig csak emlékbe kell megtartanunk.

Bár a vállalat minden kerékpár típussal foglalkozik a fixi jellegűtől a sokcélú mountain bike-on át a designer termékekig, nekem a handbike-ok keltették fel különösen a figyelmemet. Ahogy a cikk elején írtam, az aktív mozgássérültek aránya a lakosságon belül néhány tized százalék Magyarországon és világviszonylatban is, de ez sok ezer embert jelent, akik számára egy hasonló fejlesztés alapvető életminőségbeli változást jelenthet. Ahogy a bicikliknél, a kerekesszékek és a kézzel hajtott handbike-ok esetében sem történt alapvető változás. Az eszközök könnyebbek, szebbek, kényelmesebbek, de alapjaiban szinte ugyanúgy működnek, mint sok-sok évvel ezelőtt.

A Stringbike itt képes volt változtatni és az említett hajtást átültetni a handbike-ok világába is. A zsinórhajtás előnyei közül számos jellemző megmaradt a lineárisan állítható sebességváltástól kezdve a dinamikus, kényelmes utazásig. Nagyon fontos, hogy a körköröstől eltérő, „toló-húzó” mozgás miatt nagyon sok olyan ember számára vált elérhetővé a mozgás, könnyed helyváltoztatás, aki korábban nem tudott handbike-kal közlekedni valamilyen sérüléshez köthető probléma miatt (súlyos gerincferdülés, derék vagy kötött váll- illetve könyök izület). Akár szűk mozdulatokkal, gyenge izomzattal, (extrém esetben pusztán „csuklóból”) is hajtható, hiszen a teljes mozdulat végigviteléhez sem kell nagy erőkifejtés. A sebesség természetesen az említett mozgás teljessége és gyorsasága szerint változik 1-30 km/h-ig. A Stringbike handbike-ja rendkívül egyszerűen csatlakoztatható a kerekesszékhez, ezáltal elérhetővé teszi mindazokat az előnyöket a kerekesszékesek számára, amit a „járók” számára a bicikli tud nyújtani (gyorsabban, kényelmesebben, nagyobb távolságra tudok eljutni a célomhoz).

Nagyon örülünk, hogy egy magyar startuphoz köthető ötlet eljutott a megvalósításig és hasonlóan a Route4U nevű kerekesszékesek számára készített közösségi navigációs szoftverhez nagy sikereket könyvelhet el, segítve ezzel a mozgáskorlátozottaknak. Kifejezetten szurkolunk a Stringbike azon terveihez, hogy a világpiaci megjelenéssel párhuzamosan a eszközhöz az Egészségbiztosító bevonásával 80%-os támogatással vagy teljesen ingyenesen juthasson hozzá az aktív életet élő, rehabilitációra, egészségmegőrzésre nyitott magyar kerekesszékes közönség is.

Forrás: colorcam.blog.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- kilenc = 0

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com