Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Műsorajánlat -
38
hallgató

Hazatért Bejrútból a debreceni orvoscsapat

- 2020. augusztus 19. 7:17 - 317 megtekintés

Európából egyedül a Dekom utazott Libanonba, ahol több kórházban is ellátták a súlyos sérülteket. Emellett diplomáciai feladatokat is teljesítettek.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium támogatásával a tragédia után szinte azonnal elutaztak Bejrútba a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsapatának tagjai. Libanon fővárosában két héttel ezelőtt egy őrizetlen raktárban hatalmas erejű robbanás történt, amelyben több mint ötezren sérültek meg. Négy magyar orvos egy héten át látta el a sebesülteket, illetve kötszereket, gyógyszereket, orvosdiagnosztikai berendezéseket és egyéb gyógyászati segédeszközöket vittek magukkal, amik szintén nagy segítséget jelentettek a helyszínen. A tapasztalatokról dr. Késmárky András, a Dekom elnöke beszélt a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.

Ahogy Késmárky András elmondta: három orvossal és egy műszaki szakemberrel utaztak el Bejrútba, ahova 250 kilogrammnyi felszerelést és gyógyászati segédeszközt, gyógyszereket vittek magukkal, melyeket ott is hagytak. Hozzátette,

az orvosokkal, nővérekkel egyeztetve látták el a nagyon súlyos sérülteket, és segítettek abban, milyen azonnali beavatkozásra és rehabilitációra van szükség.

– Nagyon súlyos állapotú idegrendszeri sérüléssel, végtagsérülésekkel szenvedő páciensek voltak a kórházban, akiknek a rehabilitációja akár éveket is igénybe vehet – mutatott rá a mentőorvos.

Késmárky András elmondta, amellett, hogy orvosi feladatokat végeztek, diplomáciai küldetésben is voltak: az volt a feladatuk, hogy felmérjék, milyen segítségre van szükség, amit célirányosan tudnak majd hasznosítani Libanonban. Hozzátette, Bejrút szinte minden kórházában jártak, és az igazgatókkal egyeztettek.

– Körülbelül húsz-harminc nagyon súlyos állapotú beteget láttunk el. A betegvizsgálat, a kezelés kritikus vagy súlyos állapotú beteg esetében órákat vesz igénybe. A súlyos sérülteken kívül a kötözéses, átkötözéses sebesülésekből legalább ötvenet biztos, hogy sikerült ellátnunk– mondta a mentőorvos.

Késmárky András arról is beszélt, hogy „borzasztó nagy fejetlenség” uralkodik Libanonban, a kórházak között nincs kommunikáció, ráadásul kormányválság is zajlik a háttérben, így történhetett meg, hogy míg a repülőtéren az egészségügyi miniszter fogadta őket, két nap múlva már nem létezett ez a tisztség.

S mit hagytak ott, miután hazatértek Magyarországra?

– A kilátástalanságot, meg azt, hogy hogyan tovább. A kormány feloszlott, gazdaságilag teljesen csődben vannak és nincs utánpótlás. Az üvegtől kezdve a gyógyászati segédeszközökön át szinte mindent importálniuk kell, és most ez egy fizetésképtelenné vált országban nehéz lesz– mutatott rá.

Késmárky András azt is elmondta, hogy kevés orvoscsoport volt a helyszínen, Európából egyedül a Dekom utazott Libanonba. A mentőcsoport vezetője kiemelte: a Dekom mindig is egy könnyen mobilizálható, profi felszereléssel rendelkező, és profi beavatkozásokra képes gyors bevetésű egység volt. Ez pedig hasznosnak bizonyult Bejrútban is, ahol így több kórházban is tudtak segíteni.

– Kicsit szétosztottuk azt a magyar tudást, amit kivittünk magunkkal és így mindenki megelégedésére azt hiszem maximálisan teljesítettünk – zárta a beszélgetést Késmárky András.

A teljes beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg.

(Forrás: Dehir.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


8 + kettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com