Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Guns N' Roses - Don't Cry
30
hallgató

Hogyan győzte le Debrecen eddig a koronavírust? – Papp László polgármestert kérdezte a Mandiner.

- 2020. május 9. 19:08 - 447 megtekintés

Valóban leáll a BMW-gyár építése Debrecenben? Hogy lehet, hogy egyetlen fertőzött sincs a cívisváros idősotthonaiban? Mi sikeres a debreceni járványkezelés titka? Papp László polgármestert kérdeztük a város legfrissebb híreiről.

A héten bejárta a sajtót, hogy a járvány okozta gazdasági krízis miatt a BMW egy évvel elhalasztja a debreceni központ megnyitását, ezt azonban Szijjártó Péter külügyminiszter cáfolta. Mi az igazság, tényleg csúszik a beruházás?

Induljunk kicsit korábbról. A gyárépítés bejelentésétől kezdve érzékelhető volt, hogy a magyar sajtó egy része ellenérzésekkel fogadja a beruházást, és amikor csak lehetett, bizonytalanságot generált a projekt körül. Egy ilyen hatalmas beruházás eleve számos bizonytalansággal, újratervezéssel, módosításokkal jár, különösen, ha ez a folyamat egy rendkívüli világgazdasági helyzetben zajlik. Egy nyilatkozat – sajtó általi – átértelmezése vagy egy kijelentés félrefordítása, főleg, ha az szándékosan történik, nem tesz jót egy ilyen nagy horderejű, nemcsak Debrecen, hanem az ország szempontjából is kiemelkedő beruházásnak. A BMW-gyár körüli legutóbbi sajtóhírek kapcsán megállapíthatjuk , hogy egyes sajtóorgánumokat kevéssé érdekli a valóság vagy az ország érdeke, így ebben a konkrét ügyben nem is tekinthetőek hiteles, mértékadó hírforrásoknak. Ezt tapasztalhattuk a héten, amikor a média velünk nem szimpatizáló része tort ült a debreceni beruházás fölött. Pedig a BMW vezetői mindössze annyit kommunikáltak, hogy a kedvezőtlen világgazdasági folyamatok ellenére is elkötelezettek a debreceni gyár építése mellett, de a kereslet tükrében egy évvel elhalasztják a gyár magyarországi megnyitását. Senki egy szóval nem mondta, hogy leáll bármilyen építési folyamat, mint ahogy azt sem, hogy nem épül fel a gyár Debrecenben. Fontos kiemelni, hogy a debreceni önkormányzatnak a BMW-vel kötött megállapodását nem befolyásolja sem a járványhelyzet, sem pedig a napokban tett bejelentés, az ipari övezetben jelenleg is dolgoznak. Ebben a hónapban zárjuk a 400 hektáros területen belüli munkálatokat, és átadjuk azt a BMW-nek további fejlesztésre.

Milyen intézkedéseket hoztak a város vezetőiként a gazdasági helyzet stabilizálására?

A járvány miatti gazdasági visszaesés Debrecent is érzékenyen érintette, de azt gondolom, hogy erős gazdasági alapokkal rendelkezünk és úrrá leszünk a nehézségeken. A Debreceni Vagyonkezelő esetében az elsők között voltunk, akik bejelentették, hogy azoknál a tagvállalatoknál, amelyek jelentős bevételkiesést szenvednek el, ilyen a Debreceni Gyógyfürdő Kft. a fürdőivel és a bezárt szállodáival, a parkolási cégünk, a közlekedési vállalatunk vagy az ingatlanokat kezelő Cívis Ház Zrt., ott nem lesz létszámleépítés, és megvédjük a munkahelyeket. Azonban ennek finanszírozása érdekében átütemeztük a Vagyonkezelő beruházásainak egy részét. Nem tettünk mást, mint amit a likviditás biztosítása és a munkavállalók védelme érdekében a nagy multinacionális vállalatok is tesznek.

Ezek szerint a BMW-gyár sincs veszélyben?

A válasz az, hogy nincs veszélyben. A jövő héten, mint ahogy egyébként minden hónapban, érkeznek hozzánk a BMW projektvezetői, és tovább fogunk dolgozni a gyár megvalósulásán. A projekt önkormányzati beruházási részét épp most fejezzük be. 44 milliárd forint hitelt vettünk fel a terület megszerzése és előkészítése céljából. Ebből eddig 38 milliárdot hívtunk le, többre nem is lesz szükség. Az év közepén a hitel visszafizetése is megtörténik. A BMW-vel eddig is folyamatos és rendkívül korrekt volt az együttműködésünk, és ez várhatóan a jövőben is így lesz. A jó együttműködés egyik alapja, hogy amiben megállapodunk, azt teljesítjük. Ez igaz a műszaki paraméterekre és költségkeretekre is. Debrecen a kormány átgondolt gazdaságfejlesztési stratégiáját követve ért el kiemelkedő sikereket, és lendületünket az idei év járvány-helyzete sem töri meg.

A járványhelyzet egészségügyi vonatkozásait is érdemes Debrecen kapcsán megemlíteni, hiszen a városban Budapesttel ellentétben nem alakultak ki tömeges fertőzések az idősotthonokban. Mit csináltak másképp?

Az értesülést meg tudom erősíteni, jelen állás szerint a bentlakásos szociális intézményekben nincs regisztrált fertőzött. Ennek alapfeltétele volt, hogy még a járvány kialakulásának időszakában, de a korlátozások bejelentése előtt preventív intézkedéseket jelentettünk be, szám szerint tizenhármat. Tisztában voltunk ugyanis az idős gondozottak veszélyeztetettségével, és nem vártunk külső instrukcióra vagy felhatalmazásra, magunk hoztuk meg a szükséges óvintézkedéseket.

Számunkra nyilvánvaló, hogy minden intézményért a fenntartó visel felelősséget, így biztosítottuk a folyamatos orvosi ellátást, a szükséges mennyiségű és minőségű védőfelszerelést, és a dolgozókat is folyamatosan informáltuk. Március 8-án már bevezettük a kijárási és látogatási tilalmat, és elrendeltük az izolációs részlegek kijelölését.

Milyen célt szolgálnak ezek a helyiségek?

Amennyiben a bentlakók kórházi kezelésre szorulnak, és visszatérnek az intézménybe, nem az addigi lakókörnyezetükben helyezzük el őket, hanem egy belső karanténban, ami 14 napos izolációt jelent. E zsilipelési folyamatokat a dolgozók esetében is bevezettük, illetve elkülönítettük egymástól az adminisztrációs munkatársakat, az ápoltak általános ellátásáért felelős személyzetet és az izolációs zónákban dolgozókat. Így biztosítani tudtuk, hogy ne alakuljon ki fertőzés az intézményben.

Mit gondol, Budapesten erre miért nem kerülhetett sor?

Egyszerűen tehetetlenséget és hozzá nem értést tükröznek a megkésett fővárosi reakciók, hiszen külső körülményekre hivatkoznak, miközben már az első pillanatban meg kellett volna tenni a szükséges óvintézkedéseket. Mi időben léptünk, a területen dolgozó kollégáink és a városvezetés közötti folyamatos kommunikáció, a döntések időben való meghozatala ezidáig hatékonynak bizonyult. Ezt igazolja, hogy sem fertőzött, sem pedig áldozata nincs a járványnak jelenleg a debreceni idősotthonokban.

(Forrás:a Mandiner)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


nyolc - = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com