Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Fenyő Miklós - Légy ma éjjel a társam
26
hallgató

III. online NVDA konferencia

- 2015. március 18. 15:15 - 1893 megtekintés

2015. március közepén rendezték meg a III. Nemzetközi NVDA konferenciát. Az ingyenes képernyőolvasót a rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány keretein belül Ócsvári Áron gondozza, aki képviselte hazánkat a konferencián. Az egyik talán legnépszerűbb program Michael Curran, az NVDA fő fejlesztőjének előadása volt. Cikkünkben az általa elmondottakból szemezgetünk.

Michael Curran az alapítója, és vezetője az NVAccess limited szervezetnek, amely az NVDA fejlesztéséhez szükséges hátteret biztosítja. Az NVDA egy nyílt forráskódú, ingyenes képernyőolvasó, mely azért jött létre, hogy alternatívát nyújtson a hozzá hasonló, fizetős  szoftverek mellett. A  fejlesztők 2007-ben létrehoztak egy ausztrál  alapítványt (NVAccess Limited), ezen keresztül kezelik a beérkező  adományokat.
Több száz ember támogatta valamilyen formában az NVDA  fejlődését az előző évben (fordítások, kiegészítők fejlesztése, anyagi  háttér biztosítása), ezzel nagyban hozzájárultak a projekt  sikerességéhez. Számos külső (a fő fejlesztőktől független) kezdeményezés is  létezik, az egyik legfrissebb az egy közösségi finanszírozáson alapuló  fejlesztés, amivel távoli számítógépeket kezelhetünk az NVDA  használatával. A projekt az NVDA Remote Access néven fut, a  fejlesztési költségnek megjelölt 10000 amerikai dollárt (2,2 millió Ft)  kevesebb mint két nap alatt adták össze a támogatók, és  felhasználók.
Az NVDA-t több mint 7000 látássérült használja, 150 országban. Elérhető  otthonokban, iskolákban, állami intézményekben. Magyarország a rangsor  23. helyén áll. A felolvasóprogram Több mint 40 nyelvet támogat, így a  felhasználók az anyanyelvükön használhatják a képernyőolvasót.
Az NVDA-t  nem csak a látássérült emberek alkalmazzák, hanem olyan fejlesztő cégek is tesztelik vele termékeiket, akik fontosnak tartják hogy szoftverük  akadálymentes legyen. Ilyen például a Mozilla, Yahoo, Microsoft,  Adobe, vagy a Google is. Ezek a cégek anyagilag is támogatják a projektet,  ezzel biztosítva annak fennmaradását.
Az NVDA képernyőolvasónak két főfejlesztője van (James Tech és Michael Curran), akik mindketten teljesen vakok. Ennek egyik nagy előnye, hogy a  szoftverbe kizárólag azon funkciók kerülnek bele, melyre egy látássérültnek valóban szüksége van.
Az összetett Microsoft Office terméktámogatásoknak köszönhetően, az NVDA  egyre jobban használható a nem látó diákok számára is. A kényelmi funkciók  megjelenésével a tanulás felgyorsul. Egyszerűbb áttekinteni nagy méretű dokumentumokat, összegezni excel  táblázatokat, kezelni a naptárbejegyzéseket. Teszt jelleggel, de már  áttekinthetőek az NVDA használatával a matematikai kifejezések is (ennek  megjelenése az NVDA 2015.2-vel várható), ehhez telepíteni kell a Design  Science által fejlesztett Math player programot. A segédprogram  használatával a matematikai tartalom áttekinthető a Microsoft Word és  Poverpoint programokban, az internet explorer és Mozilla Firefox  böngészőkben. A képletek az amerikai Nemeth braille formában is  megjeleníthetőek egy braille kijelző segítségével (a Nemeth egy  speciális braille formátum a matematikai kifejezések leírására). Aki  kedvet érez a tesztelésre, a következő linken olvashat erről bővebben  angol nyelven: NVDA matematikai  támogatás tesztelése (angol)
A tavalyi évtől kezdve a Google együttműködik az NVDA fejlesztőivel, így számos ponton javult a termékek használata  képernyőolvasóval. Jó néhány beszédszintetizátor érhető el az NVDA programhoz. A beépített  Espeak beszédmotoron kívül, a fizetős Nuance Vocalizer kiegészítőn át, egészen az NVDA  fejlesztői által kidolgozott új szintetizátorig (mely hasonló az  amerikai Elokvence beszédmotorhoz). Ez az Espeakon alapul, de hangzásban  kevésbé gépies. A tesztelni vágyó felhasználók kipróbálhatják: SpeechPlayer in Espeak letöltése A beszédmotor fejlesztése folyamatosan, kisebb-nagyobb kihagyásokkal de zajlik, így remélhetőleg hamarosan  javításra kerülnek a feltárt hibák. Ezen felül megvásárolhatóak az Acapela hangok az NVDA-hoz (ennek nincsen magyar nyelvi támogatása), bővebb információt az Acapela for NVDA oldalon olvashat.
A letöltési és átlagos NVDA használati statisztikák komoly növekedést  mutatnak, 20%-kal többen töltötték le 2014-ben mint 2013-ban, 31%-kal nőtt azon számítógépek száma, melyeken az NVDA napi szinten fut.
A képernyőolvasó fejlesztői 2014-ben 4 nagyobb konferencián is részt vettek, ahol találkozhattak számos nagy cég fejlesztőivel (Google, Adobe, stb). A 2015 évi Csun konferencián díjat is kaptak a Deque Systems-től (akik webes akadálymentesítéssel foglalkoznak). Az NVDA fejlesztése folyamatosan zajlik, emellett egyre több helyen igénylik az ehhez tartozó oktatást is. Az NVAccess számos külsős céggel együttműködik ennek levezénylésében, így egyre több vak érdeklődőhöz jut el a képernyőolvasó híre.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* 4 = tizenkettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 26. vasárnap, János, Pál napja van.
Ma van a(z) Drog ellenes nap, Közalkalmazottak napja.
Az év 25. hete és 177. napja.
Holnap László napja lesz.

1092. Külföldi krónikák nagy földrengésről emlékeznek. Az egyik szerint e napon nagy földrengés volt Magyarországon hol városok dőltek romba. A másik így ír: "Nagy földrengés pusztított, hegy omlott a Dunába, s a medrét megváltoztatta, más felé új hegy emelkedett, nagy tó keletkezett."


1848. A király alteregójává István főherceget nevezi és a lázadást kárhoztatja. V. Ferdinánd király betegeskedésének időtartamára István főherceg királyi helytartót bízta meg az országgyűlés megnyitásával, a törvények megerősítésével, és annak kijelentésével, hogy Ő a törvényekkel ellenkező lázításokat és háborgatásokat kárhoztatja.


Heltai Jenő: Nyári éjszaka

"...Emlékszem egy édes, nyári éjszakára
Ezüstösen tűzött le a hold sugára.
A legszebb asszonnyal sétálgattam együtt,
Akácfa virágát együtt tépegettük.
Fülébe susogtam balgán udvarolva,
Pedig ölelhettem, csókolhattam volna!
Meg sem is öleltem, meg sem is csókoltam,
Istenem, istenem, de húszéves voltam!"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com