Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


király viktor - ha arra indulsz
30
hallgató

Interjú a kerekesszékesvívás feltörekvő debreceni csillagával – Göttlinger Dániellel

- 2018. április 20. 18:28 - 648 megtekintés

Ha egészséges lennék, nem vívnék
A debreceni Göttlinger Dániel 29 éves vívó, aki a korából és érdeklődéséből adódóan az idejének minden szabad percét a sportnak szenteli. A szülei sportoltak, a húga pedig a kosarazásba szeretett bele. De mitől tér el ez a történet egy sportoló életpályájától?

https://youtu.be/…

Az interjú közbe elárulta, hogy éppen május közepén megy vizsgálatra, hogy végre kiderüljön, meg lehet-e a hőn áhított jogosítvány, mivel ez nem olyan egyszerű, főleg neki.

Dani kerekesszékes vívó. Születésekor oxigénhiány lépett fel.

Központi idegrendszerű sérült vagyok, ami azt jelenti, hogy oxigénhiánnyal születtem. Újra kellett éleszteni, és az agyam nem kapott oxigént, és ennek következtében lett egy baloldali bénulásom. Az agyamnak az a része érintett, ami a finom mozgásokat érzékeli. Én így lettem olyan, amilyen most vagyok. Két hónapos koromtól már rehabilitációs intézetbe hordtak, és 18 éves koromig jártam oda. Nehéz visszanézni egy-egy felvételt, mert ezt a liftező, bicegő járást én nem érzem. Én úgy érzékelem, hogy normálisan járok, mint a többiek csapott a közepébe Dani.

A családjának sem volt mindez egyszerű, de a kitartás és a hit mindent felülírt, és ennek dacára a Daninak sikerült mindent megtapasztalnia, sőt még síelni is szokott.

Édesanyám rengeteg tanfolyamot elvégzett miattam, hogy otthon is segítsen nekem, és az állapotom ne romoljon. Születésemkor eltörték a bal kezemet, mert én bal kezes lettem volna, így megrövidültek a szalagok. Be van csontosodva, rövidebb a bal, mint a jobb kezem, de nem korlátoz semmiben. Sokat esem, a lábfejem lóg, szakszóval nem tudok pipálni, viszont elmegyek önállóan bevásárolni, ha jó idő van biciklivel közlekedem, igyekszem minél több mindent önállóan csinálni folytatta Dani a történetét.

Minden, ami sport

A vívás szerelmese, semmi kétség, viszont van egy űr a szívében, ami felett nagyon nehéz volt napirendre térnie.

Amikor közölték, hogy nem kosarazhatok ( Debrecenben nincs lehetőség kerekesszékes kosarazásra), akkor tudatosult bennem, hogy más sportágat kell választanom. Ellenben tudássommal próbáltam kárpótolni a hiányérzetem, és lexikálisan egészítettem ki a sport iránti szeretetemet. Olvastam a sportnapilapokat, -lexikonokat, követtem a sporteseményeket, ebből később profitáltam, amikor iskolába jártam. Újságíró szerettem volna mindig is lenni, pontosabban sportkommentátor, végül is sportújságíró lettem, de a szakmámat nem gyakorlom mondja. Majd gyorsan megjegyezte: Két hónapos koromban már lent voltam a kosárpályán, én ebbe nőttem fel. Ha egészséges lennék, nem vívnék, hanem kosárlabdáznék.

Megtört a jég

Édesanyja győzködte, hogy menjen el a vívókhoz, próbálja ki vagy nézze meg őket ennek már hat éve.

Majdnem 3 évig csak lejárogattam, és hobbiként gondoltam a vívásra. Akkor változott meg bennem minden, amikor Békéscsabára lementünk egy versenyre, és az nem jól sikerült. Az edzőm mondta, hogy a fejlődés érdekében kezdjünk el az élversenyző csoporttal együtt edzeni. Ezek után már sorozatosan jó eredmények születtek, és 2015-ben Szekeres Pál azt mondta, hogy szeretné, ha elmennék a világbajnoki torna felkészítő táborába. Akkor éreztem, hogy ezt komolyabban is lehet csinálni. Aztán már az edzés, a verseny és a következő lépés, ami motivált
beszélt a vívásról Dani.

A kerekesszékes vívás

A hirek360.hu munkatársa ottjártakor a fiatal izgatottan húzta-tolta a székeket, állította be a távolságot a pástok között, mivel az rögzítve van, közben pedig arról mesélt, mit is kell tudnunk a kerekesszékes vívásról.

A, B és C kategória van. Az A az enyhén sérültek, B a gerincsérültek, folyamatosan kerekesszékben élők kategóriája, míg a C a központi idegrendszeri sérültek csoportja. Én az első osztályba tartozom, de lehetnék utolsó is, bár ahhoz meg túl ép vagyok nevette Dani.

Egy kötény van rajtunk verseny közben, mert a láb nem ér találatot, ha a felsőtestünkhöz ér a kard, csak azzal nyerünk pontot. A kerekesszékes mozgásban a törzsünk és a karunk a legerősebb. Rövidebb kezű vívónak kell elérnie a hosszabbat, vagyis a másiknak a könyökcsúcsát kell elérni a kard végével mesélte lelkesen.

Gazdag eredménytábla

Büszkék lehetünk a debreceni fiúra, ugyanis a polcán szépen sorakoznak a szebbnél szebb eredmények. Az országos bajnokságokon egyéniben kétszer volt második helyezett, párbajtőr és kard kategóriában. A dobogó harmadik fokára is felállhatott négy alkalommal. Ám nem csak hazánkban, hanem nemzetközi versenyekre is kiutazott, köztük a hollandiai világkupára, ahol tavaly tizedik lett kardban, idén pedig a pisai világkupán párbajtőrben 15. helyezést ér el. Legnagyobb sikere a 2017-es évben volt, amikor a magyar kard válogatott tagjaként aranyéremmel távozott a pisai világkupáról. Danit legközelebb Varsóban láthatjuk, ahol a magyar válogatott színeiben egyéniben fog küzdeni az aranyéremért.

Forrás: hirek360.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


három + 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com