Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Hallgass hazait - Molnár Szabolcs műsora

Hallgatók száma: 33

INTERJÚ KISS LÁSZLÓVAL (Kitapintható miskolci nevezetességek)

- 2021. október 9. 7:23 - 57 megtekintés

Azért segítenek, mert nehéz sötétségben élni egy vizualitásra épülő világban.

 

A város nevezetességei is láthatóak és tapinthatóak lesznek az Avasi kilátó teraszán kialakított domborműveken. Az idén harmincéves Első Miskolci Lions Klub évfordulós kezdeményezése ez a projekt is. Kiss László, a klub soros elnöke szerint a szerencse is segített, mert a felújítási tervekben is szerepelt egy hasonló ötlet. Régóta szerettek volna ugyanis egy olyan domborművet készíttetni, amelyen többek között Braille-írással is leolvashatók Miskolc kitapintható nevezetességei. A jószolgálati célokkal alapított szervezet főként a vakok és gyengénlátók segítését tűzte ki célul.

Volt családi indíttatása arra, hogy egy olyan mozgalom tagja legyen, amelynek a rászorulók segítése a célja?

Gyerekkoromban a segítségnyújtás személyes, családi ügy volt. Édesanyám egy református lelkész lánya volt, és emlékszem, rengeteg „deklasszált elem” keringett köröttünk, akiknek hol állása, hol lakása nem volt… Természetes volt, hogy ezeken az embereken segíteni kell. Sose felejtem el azt az embert, aki például annyira elszegényedett, hogy utcán, kordéról árulta a zöldséget, hogy fenn tudja tartani magát. Természetesen tőle vásároltunk – rosszabb és sokkal drágább zöldséget, mint máshol –, mert ez egyfajta kötelesség volt.

Mi volt a legnagyobb vonzereje harminc évvel ezelőtt ennek a klubnak?

A rendszerváltás után valóságos eufória volt, hogy valódi civil társadalmi szervezeteket lehet alapítani. Nálunk, a Lions-mozgalomban klubot csak klub alakíthat, minket például egy finnországi, vammalai közösség alapított. Biztos vagyok benne, hogy az elején az volt a legnagyobb vonzerő, hogy létre lehet hozni egy olyan társadalmi szervezetet, ami nem politikai csoportosulás, és mindenkitől függetlenül tehetünk a környezetünkért. Ez most sincs másként: ez egy jótékonysági céllal működő közösség, amelyben a tagokat barátság, személyes szimpátia is összeköti a mai napig.

A mozgalom elsődlegesen a vakokat és a gyengénlátókat segíti…

A fogyatékosságok között – bár nem illik versenyt rendezni – talán kevés rettenetesebb van, mint a vakság. Sötétségben élni egy olyan társadalomban, ami egyre inkább a vizualitásra épül, nem egyszerű. Szoros kapcsolatot ápolunk a vakok és gyengénlátók megyei szervezetével. Feladatunknak tekintjük például azt is, hogy idejekorán kiszűrjék azokat az eltéréseket, amelyek később hozzájárulhatnak a látás romlásához, elvesztéséhez. Akik pedig már látássérültek, ott az életüket próbáljuk könnyebbé, élvezhetőbbé tenni. A mozgalom itt, Magyarországon a rászorulók más rétegeivel is találkozik, például a súlyos fogyatékkal élő gyerekeknek az életkörülményeit is próbáljuk javítani. Van ilyen intézmény Miskolcon, a Tüskevár, amelynek szüksége van a segítség számos formájára, és mi egyike vagyunk azoknak, akik évtizedek óta támogatják.

„Az életüket próbáljuk könnyebbé, élvezhetőbbé tenni” – Kiss László

Hogyan segítenek?

Forrásokat gyűjtünk. Ez a forrás nem csak pénzt jelent. Van, amikor szaktudást, illetve közvetlen fizikai segítséget: számítógépes rendszer üzemeltetését, pályázatírást, egészségügyi szűrést. Van, amikor munkát végzünk, hogy az ellenértékével segítsünk. Például rendszeresen járunk egyik alapító tagunk, Barkóczi István gyárába, ahol kábeldobokat szerelünk össze, és az elvégzett munka árát fordítjuk egy-egy jótékonysági kezdeményezésre. A Lions-mozgalomban a személyes közreműködésnek, munkának kiemelt értéke van. Igazából nem is tudom, hogy ki profitál, épül inkább ebből: akit segítünk, vagy mi, akik részt veszünk benne…

Vannak az országban is egyedülálló kezdeményezéseik, ilyen például a vakszüret. Miért pont a szüret?

Minden magyar ember életének a része a disznóölés vagy a szüret, és ha ez nincs, meghatározó élményekkel lesznek kevesebbek. Ezért pár éve – a pandémiás időszak kivételével – minden évben megszervezzük a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének ezt az eseményt. Busszal elvisszük őket a Disznókő szőlőbirtokra. Közösen, vagyis látó segítőkkel együtt szüretelünk, majd ebéd és borkóstoló következik. A szőlőt a pincészet feldolgozza, ebből bor születik, így árveréseken a borral szerzett bevételt újra a vakok és gyengénlátók támogatására fordíthatjuk.

Milyen terveik vannak a jubileum megünneplésére?

Régóta szerettünk volna egy olyan városlátkép-domborművet kialakítani, amelyen láthatók és ki is tapinthatók Miskolc nevezetességei, feliratozva a vakok Braille-írásával. Szerencse, hogy pont most ért abba a szakaszba az Avasi kilátó felújítása, amikor ezen az ideális helyszínen és a tervezők, valamint a város elképzeléseiből valóság lehet. Bronzból ki lesznek öntve a nevezetességek, méreteikben egy kicsit torzítva, hogy jól ki lehessen mindent tapintani. Például a Kossuth utcai nagytemplom, a mindszenti templom és sok más híres miskolci épület. A tervek szerint 2022-ben, de legkésőbb 2023-ban ez már tapintható és látható lesz. A kilátóteraszon körben lesznek elhelyezve azok a bronzalkotások, amelyek valódi modelljét abba az adott irányba kitekintve látni lehet. Vagyis ha valaki elnéz a Diósgyőri vár felé vagy Miskolctapolca irányába, akkor kitapintható formában is megtalálja majd a mellvéden Miskolc látnivalóit.

Fotó:Ádám János/Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál

(Forrás:Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


7 * öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. október 21. csütörtök, Orsolya napja van.
Ma van a(z) Földünkért világnap.
Az év 42. hete és 294. napja.
Holnap Előd napja lesz.

1776. Mária Terézia Fiumét Magyarországhoz visszakapcsolja.


1966. Amerikai vezető üzletemberek és gyárosok látogatása és tárgyalásai Budapesten.


Pintér Lajos: Rajz egy őszi tűzfalon

"...Hol a pipacs már? hol van a tünde,
a röpke?
Anyja, a koranyár fölvette,
fényben megfürdette!
Hol a pipacs már, hol van a tünde,
a röpke?

Rozsdált levél a gyalogúton:
nyárfalevél, akáclevél.
Fölveszek, kezemmel fényesítek
egy didergő vadgesztenyét..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 310
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com