Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Republic - Kék ibolya
34
hallgató

Javítani kell a fogyatékossággal élő személyek és a rendőrök közti kommunikáción

- 2019. szeptember 21. 7:36 - 373 megtekintés

Kedden egyeztetésen vett részt a MVGYOSZ. az Országos Rendőr-Főkapitányságon elsősorban a mozgásukban korlátozott személyeknek járó parkolókártyákkal való visszaélések, és az emiatti fokozott rendőri ellenőrzések miatt.

Az egyeztetést a fogyatékos személyek országos érdekvédelmi szervezetei kezdeményezték, mert láthatóan értelmezési problémák vannak a jogszabály használatában mind a hatóságok, mind a felhasználók részéről. Az MVGYOSZ-t Gulyásné dr. Bölkény Ágota képviselte, az Autisták Országos Szövetségétől Kővári Edit és Lénárt Péter vett részt, a MEOSZ-tól Szakály József, az ÉFOÉSZ-től pedig Kovács Melinda. Az ORFK oldaláról a rendészeti és a bűnügyi területről is érkeztek szakértők.

Az alapvető problémát az jelenti, hogy egyrészt rengetegen rendelkeznek hamis parkolási igazolvánnyal, mely lehetővé teszi az ingyenes parkolást, illetve a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyeken várakozást, másrészt sokan használják az egyébként érvényes kártyát jogszerűtlenül, olyan esetben is, amikor az utazás nem a fogyatékos személy érdekében történik. Emiatt minden autót, amely a mozgássérült személyeknek fenntartott helyen parkol, jobban ellenőriznek az utóbbi időben. Így többször előfordult, hogy szabálysértési eljárás indult olyan hozzátartozók ellen, akik állításuk szerint szabályosan használták a kártyát, és a fogyatékos személyt szállították vagy várták, de nem tudták azt bizonyítani különböző okokból kifolyólag. Itt különösképpen az autizmussal vagy értelmi fogyatékossággal élő, illetve az őket szállító személyeknek adódhatnak problémái a kommunikáció nehézsége miatt.

A megjelent szövetségek is azt szeretnék elérni, hogy egyrészt javuljon a rendőrök és fogyatékos személyek közti kommunikáció, másrészt ne a valóban ingyenes parkolásra szoruló mozgásukban korlátozott személyek családtagjai kerüljenek kellemetlen helyzetbe a csalók és kártyával visszaélők okozta problémák miatt.

Az ORFK hangsúlyozta, hogy fogyatékossággal élő személyeknek ugyanúgy érdeke, hogy kiszűrjék a parkolóhelyeket jogtalanul elfoglalókat. Ezzel az állítással a megjelent szövetségek egyet is értenek, de azt szeretnék elérni, hogy a jogszabályi keretek között az intézkedő rendőrök az alapvető jóhiszeműség elvét gyakorolva járjanak el a fogyatékossággal élő emberekkel és hozzátartozóikkal szemben.

A parkolási igazolványokkal kapcsolatban abban maradtak a felek, hogy az érdekvédelmi szövetségek egyeztetnek egymással és kidolgoznak egy, a különféle fogyatékosságból eredő specialitásokat is figyelembe vevő protokollt a kártya használatával, valamint annak ellenőrzésével kapcsolatban, melyet azután egyeztetnek az ORFK-val is. Ha ebben sikerül megegyezésre jutni, akkor az egységes eljárás kialakítása érdekében akár jogszabály-módosítás nélkül, belső utasítással vezethetik be az újításokat, ami a rendőrökre az egész ország területén kötelező. Valószínűleg a technológiát is igénybe lehetne venni egy egységes ellenőrzési rendszer kidolgozásához, ennek még a személyiségi jogi hátterét kell megvizsgálni.

Az egyeztetésen szóba került még, hogy az ORFK fejleszt egy segélyhívó  alkalmazást, melyre nemcsak telefonhívást, hanem szöveges üzenetet is lehet küldeni vészhelyzetben. Itt lehetőség van fogyatékossággal élőként regisztrálni a rendszerbe, így a rendőrségre elég egy hívást indítani baj esetén, és az ott ülő operátorok tudják, hogy értelmi fogyatékos, autista vagy beszédre képtelen ember van a vonal másik végén, és azonnal segítségére tudnak sietni. Emellett tervben van egy kommunikációs oktatási anyag elkészítése is az ORFK részéről, a legfontosabb ugyanis a rendőrők edukálása lenne arról, hogy hogyan tudnak hatékonyan kapcsolatba lépni például autista vagy értelmi fogyatékos személyekkel. Ennek átnézését, véleményezését is vállalták az illetékes szervezetek.

Az egyeztetés alapvetően sikeres volt, az ORFK nyitottnak mutatkozik a megbeszélésen megjelent érdekképviseleti szervezetek javaslataira. (MVGYOSZ. / Ádám Judit)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com