Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Antique - Lonely Nights
53
hallgató

Jog helyett kegy? Néhány gondolat a látássérült személyek foglalkoztatásáról – magyarhang.hu

- 2024. június 25. 10:47 - 124 megtekintés

Magyarországon (is) számos problémával találkozhatunk, a panaszkultúránkkal is összhangban bárki fel tud sorolni jó néhányat.

Nem tudom, hogy személyes vagy családi érintettség hiányában hány
embernek jutna eszébe ezek között megemlíteni a fogyatékossággal élő emberek korlátozott elfogadását, pedig ha legalább számot vetnénk ezzel a problémával, már lehet, hogy ettől beljebb lennénk.
Egyenlő bánásmód
Minden embernek egyenlő emberi méltósága van, erre tekintettel felháborító az a rombolás, amit a többségi társadalom a fogyatékossággal élő emberek önbecsülésében szándéktalanul véghezvisz. Noha a legritkábban találkozunk a gonoszság megnyilvánulásaival, inkább kényelmesség, bizalmatlanság, olykor jogos félelem áll a többség reakciói mögött. Miközben a látássérült emberekkel a hétköznapi életben rendkívül segítőkészek és kedvesek a többségi társadalom tagjai, de tartanak bármiféle elköteleződéstől, szorosabb kapcsolattól. (A többségi társadalom és a látássérült személyek viszonyával kapcsolatban nagyon fontosnak érzem Lendvai Lilla kutatásait.)
Azért kifejezetten a látássérült emberekről írok, mert e vonatkozásban van megbízható tudásom, ami persze jóval kevesebb, mint az ezzel a témával intézményes keretek között foglalkozóké. Ugyanakkor a legtöbb felvetésem vélhetően mutatis mutandis érvényes a fogyatékossággal élő személyek más csoportjaira nézve is. A tipikust keresem, mert nyilván mindenre van ellenpélda, és a hiányosságokra kívánok rámutatni.
Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 21. § a), illetve b) pontja biztosítja az egyenlő bánásmódot, tiltva a közvetlen vagy közvetett hátrányos megkülönböztetés alkalmazását a munkához való hozzájutásban (különösen nyilvános álláshirdetésben, a munkára való felvételben, az alkalmazási feltételekben), illetve a foglalkoztatási jogviszony vagy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítését megelőző, azt elősegítő eljárással összefüggő rendelkezésben. Mindenkit megnyugtatok, hogy nem fogok több jogszabályi rendelkezésre hivatkozni, különös figyelemmel arra is, hogy hiába a szépen hangzó és a konkrét esetben egyébként érvényesíthető jogszabályi rendelkezések, a látássérült emberek a foglalkoztatás terén nehezen vitathatóan rendszerszinten hátrányos megkülönböztetéssel szembesülhetnek.
Természetesen a megkülönböztetésnek számos esetben észszerű indoka van, egy látássérült ember bizonyos tevékenységekre valóban nem alkalmas, így csak korlátozottan választhat szakmát. A Ferencvárosi Közérzeti Magazinban megjelent, Elsőként elbocsátva című cikk több alapvető információt tartalmaz a témával kapcsolatban; most ezek közül csak egyet idézek: „Mivel a megváltozott munkaképességűek többségének képzettsége a társadalmi átlag alatt van, sejthető, hogy többnyire alacsony presztízsű beosztásokba veszik fel őket.”
Az egyetemet végzett látássérült személyek helyzete
Ebből látszik, hogy voltaképpen csepp a tengerben az egyetemet végzett látássérült emberek helyzete; egyébként körülbelül így is kezelik. Azon látássérült személyek esetében, akik sikeresen, ráadásul jellemzően kiemelkedően jó tanulmányi eredménnyel elvégeztek egy egyetemet, hirtelen kevéssé hihetővé, üres hivatkozássá válik nem egy alkalmatlansági érv.
Az interneten jó néhányuk története elolvasható arról, hogy egyszerűen nem kapnak állást, másodkézből is hallottam több hasonló történetet. Nem gondolom, hogy ezzel ne lenne a társadalomnak dolga, és ne terhelné a társadalmat, akár a cinkosként hallgató némákat erkölcsi mulasztás. Szerencsére ezt nem csak én gondolom így: jelen cikk írásakor az interneten is elolvasható az a történet, hogy egy ismert televíziós személyiség eredményesen hívta fel egy nagyvárosi polgármester figyelmét egy látássérült jogászra; jól emlékszem arra is (bár az interneten nem találtam meg), hogy egy másik látássérült jogásznak egy népszerű televíziós műsor segített állást találni. Ezzel kapcsolatban pusztán az a kérdés merül fel, hogy jelenleg Magyarországon csak a médiának van akkora ereje, hogy kikényszerítse a morálisan helyes magatartást?
forrás: Magyarhang.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc - 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Műsorvezetők: Haddad Henrik és Ricky.
  A Magyar Médiaválogatott 2004-ben jött létre ismert emberek, zenészek, színészek, média személyiségek, sportolók részvételével. A válogatott tagjai évente 50-80 rendezvényen vesznek részt, és jelenlétük garancia a jó hangulatra. Nem csak sportolnak, de bármilyen eseményen szívesen vállalnak tevékeny részvételt: disznót vágnak, kolbászt töltenek, rekordokat állítanak fel és színpadi produkciókkal szórakoztatnak. A Médiaválogatott Sztártitkok Havi műsorunkban olyan sztárok vallanak titkaikról, mint pl. Tihanyi Tóth Csaba, Cozombolis, Ya Ou, Beleznay Endre, Sipos Tomi, Raul, Kefir, Palcsó Tomi, Békefi Viki, Vajtó Lajos, Fésűs Nelly, Lányi Lala, Szolnoki Peti, stb... A műsor részben napi aktualitás, részben pedig egy kicsit sport, egy kicsit magánélet, egy kicsit bulvár. Műsorvezetőnk Haddad Henrik és Ricky.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 18. csütörtök, Frigyes napja van.
Az év 29. hete és 200. napja.
Holnap Emília napja lesz.

1671. A bujdosókat a szultán nem pártfogolja.


1703. Rákóczi Naményből fegyverbe szólította az ország lakosait.


Karinthy Frigyes: Előszó

" Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek.

Próbáltam súgni, szájon és fülön,
Mindnyájatoknak, egyenként, külön.

A titkot, ami úgyis egyremegy
S amit nem tudhat más, csak egy meg egy.

A titkot, amiért egykor titokban
Világrajöttem vérben és mocsokban,
A szót, a titkot, a piciny csodát,

Hogy megkeressem azt a másikat
S fülébe súgjam: add tovább..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com