Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Dobos Attila - A boldogságtól ordítani tudnék
51
hallgató

„Nem vették komolyan az emberek az előírásokat, én sem”

- 2020. december 11. 15:08 - 685 megtekintés

Ingázás, kenyérharc és a maszkviselés hiánya • Északkelet-Magyarországon berobbant a koronavírus-járvány Szolnoknál zötyögünk, a maszkos melósok Lambada-hallgatással vezetik le a feszültséget. A mátészalkai személyvonattal érkeztek Debrecenbe, innen indultak meg kenyérrel és ukrán kólával megrakott cekkereikkel Budapest felé. A jó húszfős csapat idősebb férfi tagjai lázas telefonálásban voltak az Alföld közepéig: munkásszállót kerestek, lehetőleg minél kedvezőbb […]

Ingázás, kenyérharc és a maszkviselés hiánya • Északkelet-Magyarországon berobbant a koronavírus-járvány

Szolnoknál zötyögünk, a maszkos melósok Lambada-hallgatással vezetik le a feszültséget. A mátészalkai személyvonattal érkeztek Debrecenbe, innen indultak meg kenyérrel és ukrán kólával megrakott cekkereikkel Budapest felé. A jó húszfős csapat idősebb férfi tagjai lázas telefonálásban voltak az Alföld közepéig: munkásszállót kerestek, lehetőleg minél kedvezőbb árfekvésben. A szóban forgó utazás november közepén esett meg, vagyis bőven benne voltunk már a koronavírus-járvány második hullámáb

Nyíregyházától keletre is van élet. csak nem könnyű

Nyíregyházától keletre is van élet. csak nem könnyű

an.

Tavasszal, az első hullám alatt sokkal kevesebb esély lett volna hasonló jelenséget megfigyelni, hiszen számos fővárosi vállalkozó nemes egyszerűséggel haza-, vagy ha úgy tetszik, karanténba küldte az embereit. Aminek többek között az lett az eredménye, amiről márciusban is beszámoltunk: komplett falvak férfilakosságának kellett felhagynia az ingázós, munkás-szállós és persze biztos jövedelemmel járó életformájával. Oda mentek hát haza, ahonnan a közmunka-perspektívában kimerülő életpályamodell elől menekültek.
Ebből pedig több dolog következett: először is drasztikus visszaesés a gazdaságban; azzal együtt, hogy az éhségtől és a munkanélküliségtől sokkal jobban féltek az emberek, mint a koronavírustól. (Az sem mellékes, hogy előbbi kettő egyáltalán nem jelentett újdonságot a régióban, míg a Kínából elinduló, majd tavasszal főleg Olaszországban tomboló vírus elérhetetlen egzotikumnak tűnt.) És igaz az is, hogy a lezárásoknak és a kontaktusok csökkentésének köszönhetően akkor nem is nagyon jelent meg a koronavírus ebben a régióban.
Nem csoda, hogy két tüntetés is volt Vásárosnaményban, amiért kiürítették és járvány kórházzá alakították a város amúgy is mostohagyerekként kezelt kórházát, ahová aztán egyetlen koronás beteg sem került be. Az egyik demonstráló büszkén hirdette is a pólóján latin, illetve rovásírásos betűkkel: „Nem hiszek a koronavírusban!”.

Ehhez képest csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében augusztus 31-e óta százszorosára nőtt a fertőzöttek száma: a nyár utolsó napján 127 esetet regisztráltak, december 8-án, lapzártánk idején ez a szám 13 068. A második hullámban három sötétvörös „szigetet” látni: Győr-Moson-Sopron megye nyugaton, Budapest és Pest megye középen, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye északkeleten.
Tucatnyi szereplővel beszélgettünk, hogy utánajárjunk a jelenség okainak. Mert Budapest fertőzöttsége logikus, a nyugati tranzitvo

nalon fekvő, vendégmunkásokkal teli, iparosodott északnyugaté is valamennyire, de a kies és nagyvárostól távoli Szabolcs, Szatmár és Bereg? Amit szinte mindenki lehetséges okként említ, az az ingázás. Elvégre mindenki örült, hogy mehet dolgozni: a keleten élők is jobban kerestek, mint amennyit az utcaseprésért kaptak, a fővárosi, dunántúli vállalkozóknak sem kellett olyan mélyen a zsebükbe nyúlniuk – a szabolcsi átlagkereset fele a budapestinek. És könnyebben, szabadabban terjedt a vírus is. Szintén az anyagiaknak lehet még szerepe abban, amit már egy borsodi emberünk említett: ez pedig a táppénz.
– Ilyen alacsony jövedelem mellett nagyon nem mindegy, hogy 30 százalékkal kevesebbet kapni táppénzre, úgyhogy simán el tudom képzelni, hogy aki, mondjuk, tünetmentes pozitív, az inkább így jár dolgozni – meséli. De ez a megállapítás természetesen csak a bejelentett munkavállalókra vonatkozik. A fekete zónában még ennyi átláthatóság sincsen.
– Sokan mentek el tőlünk Egerbe, a szőlőkbe, Budapestre pedig rengetegen jártak az építőiparba – mondja a Magyar Hangnak egy borsodi falu alpolgármestere, hozzátéve, hogy ahogy a kocsiban, úgy a „meló közben” sem hordtak maszkot.
– Ez a határzár egy vicc – kezd bele egy szabolcsi kisvárosban élő forrásunk, és földijeihez hasonlóan sorolni kezdi, mennyire zökkenőmentesen jönnek-mennek Németországba a kelet-magyarországi munkavállalók: „Akinek igazolása van, hogy ingázónak számít, az gyakorlatilag ellenőrzés nélkül jöhet-mehet.”
Ezt a jelenséget szinte kivétel nélkül minden beszélgetőtársunk felhozta. Ahogyan azt is, hogy nem csak Németországba, valamint Budapest és Nyugat-Magyarország irányába nagy a mozgás.
– Szombatonként az ózdi boltok parkolói tele vannak szlovák rendszámú autókkal – halljuk Borsodból.
– Nyírbátor utcáin rendszeresen látni román kocsikat, mi, ugye, pont benne vagyunk a harminc kilométerben – közük a Nyírségből. A 30 kilométer jelentősége az, hogy ennyire lehet beutazni 24 órát meg nem haladó látogatásra anélkül, hogy a látogatást követően karanténba kelljen vonulni.
– Szombaton, a vásár napján a nyíregyházi KGST-piacon mást sem hallani szinte, mint hogy „cigi, cigi” – mondja egy szabolcsi nyilatkozónk. Ami viszont már érdekesebb, hiszen a megyeközpont jóval beljebb van az említett 30 kilométeren. Beregi forrásunk szerint két pofonegyszerű trükkel lehet megúszni a karantént. Az egyik szerint elég bejönni valahogy Vásárosnaményig, ott már senki nem ellenőrzi, hogy mivel és hogyan mennek tovább a megyeszékhely felé. A másik módszer ennél is egyszerűbb, csak két útlevél kell hozzá: egy magyar befelé, egy ukrán kifelé.
A nagy mozgásban és ott, ahol összezárva élnek a vendégmunkások, szintén könnyen kialakulhatnak a gócpontok: egy nyírbátori üzembe tartó céges busz minden dolgozója karanténba került például, és emlékezetes az az eset is, amikor a tiszaújvárosi, főleg törökök lakta konténervárosban kezdett el rohamos sebességgel terjedni ősszel a koronavírus. Ennek fényében talán nem véletlen, hogy az egyetlen település, ahonnan a régióból jó hírekkel tudtak szolgálni, az egy olyan község, ahol főleg helyben dolgoznak sokan, ráadásul a mezőgazdaságban.
– Az is igaz ám, hogy nem vették komolyan az emberek az előírásokat. Én sem, megmondom őszintén. Úgyhogy nálunk nem tartották be az előírásokat, a maszkot sem nagyon hordják itt, a telepen -avat be a részletekbe a borsodi falu alpolgármestere. Náluk ketten fertőződtek meg, de hogyan, azt senki sem tudja: ez is közös pont minden megszólalónknál, mindannyian a kontaktuskutatás teljes hiányáról számoltak be kérdésünkre.
Körülbelül egy hónap kellett ahhoz, hogy az egészségügyi ellátásban bevezetett óvintézkedések jelentős része beérjen. Az elektív beavatkozások november eleji leállításával, illetve a kapacitások átcsoportosításával ugyan javult a helyzet, ám a kórházi fertőzések lehetőségének megszüntetése, illetve a második hullám elején megbetegedett orvosok visszatérése csak december elejére vált érzékelhetővé az ellátásban – fejtette ki lapunknak Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke. Szavai szerint november elejére közel tarthatatlan volt a helyzet, a kórházakban, szakrendelőkben addig ugyanúgy folyt a betegellátás, mintha nem lenne a nyakunkon egy világméretű járvány.

Amint az operatív törzs november elején döntött az elektív ellátások halasztásáról, javult a helyzet, hiszen az ápolók és orvosok azóta a koronavírusos betegek ellátásában vesznek részt. A döntés másik fontos, hosszabb távon érzékelhető hatása, hogy az ellátóhelyek immár nem „termelik” olyan számban a covidos betegeket; egy-egy normál kórházi osztály ugyanis a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is könnyen gócponttá válhat. (Erre egyébként volt példa tavasszal is: ahogy arról beszámoltunk, a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház falain belül robbant be a vírusjárvány, akkori információink szerint a sebészeti, érsebészeti, valamint a krónikus belgyógyászati osztályon kezelt betegeknél és negyven dolgozónál mutatták ki a koronavírust.)

Csilek András szerint a központi Covid-osztályok túlterheltségén sokat csillapított, hogy a halasztható ellátások leállításával más kórházak is Covid-ellátókká váltak, így Borsod-Abaúj Zemplén megyében Miskolc mellett Sátoraljaújhelyen és Ózdon is kezelnek koronavírusos betegeket. Más kérdés ugyanakkor – tette hozzá a szakember -, hogy mindezt nem lehet érzékelni az intenzív osztályokon: továbbra is az összes rendelkezésre álló ágyon fekszik beteg. A különbség mindössze annyi, hogy valamivel könnyebb „bekerülni” egy ITO-ra (intenzív terápiás osztályra), mint korábban.

Az infektológus szavai szerint annak ugyanakkor egyelőre nincs érzékelhető hatása, hogy november közepén szigorított a kormány a járványügyi intézkedéseken. – Ahogy az a közölt statisztikákból is látszik, a fertőzésszám és a kórházban kezeltek száma egyelőre nem csökken. Remélhetőleg a következő hetekben enyhülni fog a nyomás – fogalmazott a szakember.

(megjelent: Magyar Hang, 2020.12.11.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három * = 12

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com