Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Reklám
55
hallgató

KÖZLEKEDÉS – Ahol a 4-es, 6-os jár

- 2020. augusztus 17. 8:00 - 760 megtekintés

KÖZLEKEDÉS – Ahol a 4-es, 6-os jár Vonaljegy Az Észak-Budától a Nagykörúton át Dél-Budáig közlekedő 4-es, 6-os a főváros csaknem 8,5 kilométeres, egyik legnagyobb forgalmú villamosvonala. Igénybe venni nem egyszerű helyváltoztatás, egyszersmind szociológiai tapasztalás. Hiába a légkondicionáló, a mindennapi „előadások” a csak túllenni gyorsan rajta érzését erősítik az emberben. A Széli Kálmán téren, a villamoshoz […]

KÖZLEKEDÉS – Ahol a 4-es, 6-os jár
Vonaljegy
Az Észak-Budától a Nagykörúton át Dél-Budáig közlekedő 4-es, 6-os a főváros csaknem 8,5 kilométeres, egyik legnagyobb forgalmú villamosvonala. Igénybe venni nem egyszerű helyváltoztatás, egyszersmind szociológiai tapasztalás. Hiába a légkondicionáló, a mindennapi „előadások” a csak túllenni gyorsan rajta érzését erősítik az emberben.

A Széli Kálmán téren, a villamoshoz vezető utat szegélyező utcabútoroknál két kamasz artikulálatlan hangon kung-fu-filmekből ellesett mozdulatokat gyakorol. Támadásaik és hárításaik eléggé lendületesek ahhoz, hogy a szerelvényhez igyekvők lassítsanak, kikerüljék őket. A harcot imitálok mintha észre sem vennék mindezt, de meglehet, nagyon is jól látják, sőt élvezik, hogy ennyi embert késztetnek kitérő manőverre.
A 4-es villamoson még számos üres hely akad – néhány viszont már foglalt egy ideje. Egyiken például huszonéves fiatalember alszik az ablaknak dőlve, talán maga sem tudná megmondani, mikor és hol szállt fel, de feltehetőleg nem először érkezett meg a végállomásra, és nem a most következő kanyar lesz az utolsó, míg magához tér. Haja zsírfoltot mázol az üvegre, nyitott pólója látni engedi a mellkasán végigfutó, kibogozhatatlan kalligráfiájú tetoválás néhány betűjét. A lábain virító, vastag fehér talpú Nike-k között felnyitott sörösflakon hever. A járat elindul. A doboz sajátos tánccal követi a szerelvény mozgását, minden egyes gördülése, pördülése nyomán keskeny folyadéksugár buggyan elő belőle. A szertefutó erek érdekes mintázatot rajzolnak az egyébként viszonylag tiszta padlóra, kocsmára emlékeztető szaggal megtöltve a légteret.
A Margit híd budai hídfőjénél három beszeszelt alak csatlakozik az utazóközönséghez, melynek mintegy negyven százaléka nem visel maszkot, vagy ha mégis, hát helytelenül: kilátszik belőle az orra. A hangszórón ugyan időről időre bemondják, hogy a járványügyi helyzet miatt csak maszkban lehet utazni, nincs foganatja, meg nem is kéri senki számon.
A társaság helyet foglal. Némi akklimatizácót követően egyikük erőt vesz magán: – Jó az órád, köcsög! – állapítja meg a másik csuklójára nézve, mire az mellé telepszik, és magyarázni kezdi, hogy az időmérésen kívül mi mindenre képes még. Az ily módon közönség nélkül maradt harmadik –

4 6 villamos

úgy tűnik, a legrészegebb – körülnéz, és egy vékony testalkatú, középkorú férfinak odaveti, vegye le a szalmakalapját, de gyorsan, majd fennhangon rákezd a Pa-dö-dő ’95-ös slágerére: – Fáj a fejem, nem tudom, hogy mit akarok, hülye vagyok egészen…
– Hát én tudnám, mihez kezdjek velük! – szakítja félbe az egyik társa. Fejével két csinos lány után int, akik az imént haladtak el előtte.
– Ja, én is! – érti meg azonnal a legnagyobb hangú, majd két-három szóval anatómiai ismereteit fitogtatja. A címzettek egymással csevegnek, meg sem hallják az otromba megjegyzéseket, vagy ha mégis, nem tudatosul bennük, hogy róluk van szó, vagy csak úgy tesznek, mintha… A túlhevült férfi némi fáziskéséssel, de észleli, hogy nem sikerült figyelmet keltenie, ezért azzal kezdi szórakoztatni magát, hogy amikor valaki odalép a hozzá legközelebb eső lyukasztóautomatához, eltakarja a nyílását, hogy ne lehessen használni. A Nyugati pályaudvarnál aztán lekóvályog, két társa pedig visszatér ahhoz, hogy mi mindent tud az a piros óra.
Új felszállók nyomulnak be. Egy sörhasú srác „Fearless drinker” (nagyjából: „Rettenthetetlen ivó”) feliratú, ujjatlan pólóban küzdi magát egyre előrébb, egy nagyapa mellett fékezve, akit a felesége kénytelen tartani: a férfi jobb kezét jókora csatos utazótáska foglalja le, a ballal a mobiltelefonját tapasztja a füléhez. A hangja uralja az adott kocsiszakaszt, jó hírekkel traktálva az elgyötört útitársakat.
– Jól sikerült az érettségije, németből és történelemből négyest kapott, minden másból ötöst, még matekból is, pedig néhány félévvel ezelőtt még megbukott belőle… Nem, nem, idehaza! Vízitúrára mennek, családilag végigeveznek a Tiszán…

A srác a kocsi belsejében megáll, kibámul az ablakon, s érdeklődés nélkül szemléli az eléje táruló látványt: a csikkekkel, papírgalacsinokkal, köpés- és ki tudja még, milyen foltokkal szennyezett megállókat, az utazópavilonok alatt feltűnő hajléktalanokat. Az Oktogon megállójának egyik padján sovány, torzonborz, ősz férfi. Megfonnyadt tricepszén tetoválás, zokni nélküli lábán kihajtott nyelvű sportcipő, keze ügyében olcsó sör, mellette kék Ikea-hordtáska, melyből zsineggel átkötött, élénkpiros habszivacs kandikál kifelé…
A Blaha Lujza téren, az aluljáróból fölvezető lépcsősor tetején feketébe öltözött, kendős öregasszony, kezében mcdonald’sos papírpohár…
Az újbudai végállomásnál, a Vásárcsarnok előtti füves terecske peremén három mosdatlan, ingerült alak: – Eddig erről ugattam neked! – üvölt az egyik, fején kétes színű baseballsapka.

– Micsoda? Barátok közt patkányozni? – bődül fel a másik. A harmadik csitítani próbálja őket, csekély eredménnyel, úgy fest, a következő pillanatban egymásnak esnek.
A már a Széli Kálmán téren is alvó, tetovált mellkasú fiatalember körül kicserélődik az utazóközönség, a villamos megkezdi útját vissza a Széli Kálmán tér felé. A Budafoki útnál felszáll egy édesanya, aki szemre általános iskola alsó tagozatába járó kissrácot kísér. Mindketten leülnek, a gyerek felteszi a lábát az ablak melletti peremre, s az édesanyja nem szól rá.
– Mennyi van nálunk? – kérdi a kissrác.
– Nem sok – feleli az anya. Hangján érződik, hogy szívesen tudná távolabb magától a témát, a gyerek azonban nem hagyja annyiban.
– Akkor arra sem elég, hogy…? – kérdi csalódottan. Az anyja félrenéz.
És ha már pénz: a Petőfi hídnál ápolatlannak nem mondható, terepszínű atlétát, krémszínű nadrágot és papucsot viselő kopasz férfi száll fel. A lehető leggyakrabban hallott fordulattal próbálkozik – Ki tudnátok segíteni egy kis apróval? -, de mert egy kurta fejrázásnál senki sem érdemesíti többre, a következő megállónál le is száll.
– Ha jól számolom, átlagban három megállóra jut egy kéregető – fordul fásultan egy törzsutasnak tűnő, középkorú férfi a társához.
Kibontott anorákmellényt és kigombolt, elhasznált barna nadrágjából kilógó inget viselő alak érkezik a kocsi túlsó végéből.
– Összeesküvés! – süvölti. – Összeesküvés a gyakorlatban!
Keresztülfúrja magát az utazókon, és akik mellett elhalad, meggyőződhetnek róla: olyan masszív testszag árad belőle, hogy rá lehetne könyökölni. – Ezek plusz erők! Nem pöszmétét szednek, meg zsenge borsót szednek! Ezek túszokat szednek! – harsogja, majd a kapaszkodót megmarkolva lecövekel egy foglalt ülés előtt. A rajta ülő idős hölgy elkínzott tekintettel, de fürge mozdulattal feláll, és odébb megy néhány lépéssel. A férfi leül. Maszk persze sehol. – Rád telepednek, és kuruzslással kicsinálnak! – kiabál tovább. – És közben ügyelnek rá, nehogy egyetlen ígéretüket is számon lehessen rajtuk kérni! Hogy nehogy néhány évig boldog legyen az ember, mielőtt elpatkol!
Bárkikről beszél is, tudatja, hogy akit nem tudnak balekká tenni, abból áldozatot csinálnak, aztán a pedofilokat kezdi emlegetni, majd a Blaha Lujza téren az ajtók záródása előtti utolsó pillanatban leslisszol.
– Na végre! – sóhajt egy, a közelben álló fiatal anya, aki három kisgyereket kísér. Egyikük halványzöld, pizsamára emlékeztető alsóban és felsőben áll mellette, fél kezével kapaszkodik, másikkal az ágyékát markolássza. A legfiatalabb – egy kislány – eddig csendben feküdt a babakocsiban, ám most cumiját félrelökve élesen felvisít.
– Életem! Nyugodjál meg, életem! – csitítja az anyja. Hangereje vetekszik a férfiével, aki összeesküvésről értekezett az imént, de a kicsi így sem találja meggyőzőnek, mert nem halkít. Az anyja föléje hajol, de hogy mire készül, nem derül ki: a nagyobbik fia jelzi neki, hogy a kocsi végében feltűnt egy ellenőr. Másodpercek alatt elhagyják a szerelvényt.
A Széna téri megállóban várakozó, ősz hajú asszony nem akar felszállni: kerekesszékben ül, testhezálló, rózsaszín nadrágba bújtatott, egyetlen lábán kék kerti papucs. „Művégtagra gyűjtök”, tudatja a kezében tartott tábla. Az utazni vágyók minden további nélkül elsétálnak mellette, csak a vele egy magasságú gyerekek vetnek rá néhány pillantást.
– Az ember alig várja, hogy leszálljon! Nagyjából egyetlen előnye van ennek a járatnak: az, hogy gyakran közlekedik! – mormolja az egyik utas, amikor a villamos beér a Széli Kálmán térre, majd begyorsít, hogy minél előbb kijusson a szabad levegőre.
A 61-es villamos megállójától nem messze viszont két rendőr igazoltat négy hasonló korú sihedert. Az egyikük kinyitja a hátizsákot, amit a hozzá legközelebb álló srác adott át neki. A cipzáras zsebből ívelt markolatú, összecsukott kés kerül elő. A közeg szakavatott mozdulattal szétnyitja, majd az alkarjához illeszti, és végighúzza rajta a pengét, hogy meggyőződhessen róla, mennyire éles. Közben kérdő pillantást vet a hátizsák tulajdonosára. A srác áll vele szemben, de nem rá figyel. A 4-es, 6-os villamos megállója felé néz, mintha csak azon tűnődne, ha vége ennek a közjátéknak, társaival együtt azzal folytatja majd az útját.

***

A Budapesti Közlekedési Központ nyár elején végzett ellenőrzései alkalmával úgy tapasztalta, hogy az utasok több mint 95 százaléka viselt maszkot vagy arcot fedő sálat, kendőt; a július végén végzett ellenőrzések alkalmával mintegy 80-90 százalékos arány volt mérhető. Továbbra is kötelező az arc eltakarása. Ezt elsősorban a jegyellenőrök és a metróbejáratoknál az utaskoordinátorok ellenőrzik, ennek célja azonban nem a büntetés, hanem a megelőzés. Azt az utast, aki a maszkviselési kötelezettséget figyelmen kívül hagyja, kizárhatják az utazásból.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020. 08. 15.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


9 - = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 28. csütörtök, Vencel napja van.
Az év 39. hete és 271. napja.
Holnap Mihály napja lesz.

1213. Gertrúdnak, II. Endre hitvesének szerencsétlen halála. A gyilkolásnak az szolgált okul, hogy a királyné tudtával sőt segélyével és termében egyik testvére Bánk nádor nejét buja vágyának áldozatává tette. A vérengzéskor a királyi pecsétnyomó több államirattal együtt elveszett.


1971. Mindszenty bíboros elhagyja Magyarországot.


Tompa Mihály

A madár, fiaihoz

"Száraz ágon, hallgató ajakkal
Meddig ültök, csüggedt madarak?
Nincs talán még elfeledve a dal,
Melyre egykor tanítottalak?!
Vagy ha elmúlt, s többé vissza nem jő
A víg ének s régi kedvetek:
Legyen a dal fájdalmas, merengő,
Fiaim, csak énekeljetek!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com