Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Omega - Varázslatos fehér kő
30
hallgató

Átrendezett „fent” és „lent”: növekvő különbség a szélső rétegek között

- 2020. október 30. 10:00 - 377 megtekintés

Több tízezer ember szegényedett el a nyugdíjaskorú népességen belül az utóbbi években Magyarországon. Míg 2012-ben a „nyuggerek” 4,6 százaléka számított a KSH adatai szerint nélkülözőnek, tavalyelőtt már 11,1 százalékot tett ki körükben a szűkölködők aránya. Közelebbről ez azt jelenti, hogy alig több, mint fél évtized alatt 70–75 ezerről 200 ezer főre emelkedett az igencsak takarékosan […]

Több tízezer ember szegényedett el a nyugdíjaskorú népességen belül az utóbbi években Magyarországon. Míg 2012-ben a „nyuggerek” 4,6 százaléka számított a KSH adatai szerint nélkülözőnek, tavalyelőtt már 11,1 százalékot tett ki körükben a szűkölködők aránya. Közelebbről ez azt jelenti, hogy alig több, mint fél évtized alatt 70–75 ezerről 200 ezer főre emelkedett az igencsak takRelatív jövedelmi szegénységi arány grafikonarékosan élni kényszerülők száma. Az Orbán-féle szociálpolitika vesztesei elsősorban az öregek, továbbá – igaz, kisebb mértékben – az egyszemélyes háztartások.

A magyar társadalom jövedelmi szerkezetét nem jelentéktelen mértékben átalakító legutóbbi dekád főként a legalább háromgyerekes klasszikus nagycsaládok életkörülményein javított. Közöttük nyolc éve még egyharmadnál is nagyobb (35,6 százalék) volt a szegények aránya, újabban viszont már csak minden kilencedik (11,4 százalék) él közülük ínséges körülmények között. Lényegesen kisebb mértékben ugyan, de az egy vagy két gyereket nevelő családok megélhetési feltételei is javultak.

Feltűnően kedvező változásokat tapasztaltak az állam statisztikusai a romák életkörülményeiben is. A legnépesebb hazai etnikum körében a 2013-ban regisztrált 68 százalékról állítólag 38 százalékra esett vissza a „relatív szegénységben” élők aránya. A szóban forgó kategóriába azok tartoznak, akik az átlagjövedelemnél valamivel kisebb összegű „középjövedelem” kevesebb mint 60 százalékából kényszerülnek kijönni. A korábbi létminimumhoz hasonló szerepet betölteni hivatott küszöbérték 2018-ban például egy főre vetítve durván 30–59 ezer forint között volt, a család méretétől függően. A roma népességen belül 2013-ban még legalább 210 ezren tengődtek az aktuális szegénységi határérték alatt, majd e szám röpke fél évtizeden belül mintegy 115–120 ezerre esett vissza – a legutóbbi népszámlálás adataival kalkulálva. A magyar társadalom egészét tekintve a szegények részaránya kevésbé változott az utóbbi időkben. Míg 7-8 éve másfél milliónyian tartoztak a nélkülözők sorába, tavalyelőtt a hivatalos adatok szerint nagyjából 1,2 milliónyian.

Ami a társadalom különböző csoportjai közötti jövedelmi különbségeket illeti, a differencia egyértelműen növekedett a népesség szélső rétegei között. Az eddigi utolsó baloldali kormány bukása előtti évben (2009) az első és a tizedik jövedelmi tizedbe tartozók munkajövedelmében 14-szeres volt az eltérés. Konkrétabban ez azt jelenti, hogy a legszegényebbeknek összesen évi 150 ezer forint keresettel kellett beérniük, míg a legjobban fizetettek munkajövedelme 2,1 millió forint volt. A legalsó decilis munkabérét akkoriban a bért meghaladó összegű (évi 205 ezer forint) társadalmi juttatások – szociális segély, gyermek- és családtámogatási pótlék – egészítették ki. A korrekciós mechanizmus folytán a legalsó és a legfelső jövedelmi tized nettó jövedelme között hatszoros eltérés mutatkozott az új évezred első évtizedének vége felé. A heteken belül véget érő jelenlegi dekádban közel nyolcszorosra emelkedett ez a különbség, részben a munkajövedelmek közötti differencia erősödése folytán, részben pedig a legszegényebbeket megillető szociális juttatások visszafogása következtében. 2018-ban a társadalmi támogatások egy főre jutó értéke a legalsó decilisbe tartozók esetében már elmaradt a munkajövedelem összegétől.

(megjelent: HVG, 2020.10.28.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


* kettő = 14

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com