Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szignál -
32
hallgató

Kilencezer óra hőse

- 2021. február 3. 11:33 - 541 megtekintés

Shakespeare, Moliére, Mikszáth, Molnár darabjaiban játszott, Tolnay Klári és Darvas Iván partnere volt a színpadon. Kéttucatnyi mozi- és tévéfilmben, sorozatban szerepelt, olyanokban is, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem és a Robog az úthenger. A Szomszédokban ő Kenéz elvtárs, a nyomdai művezető. Híres versmondó, szinkronhang, a főiskola beszédtanára évtizedekig: gyönyörű, mély orgánuma eltéveszthetetlen. […]

Shakespeare, Moliére, Mikszáth, Molnár darabjaiban játszott, Tolnay Klári és Darvas Iván partnere volt a színpadon. Kéttucatnyi mozi- és tévéfilmben, sorozatban szerepelt, olyanokban is, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem és a Robog az úthenger. A Szomszédokban ő Kenéz elvtárs, a nyomdai művezető. Híres versmondó, szinkronhang, a főiskola beszédtanára évtizedekig: gyönyörű, mély orgánuma eltéveszthetetlen.
Bodor Tibor (1921-2000) megbecsült, sokat foglalkoztatott színművész volt. Fölfoghatatlan, hogyan fért bele az életébe, hogy kilencezer órányi szépirodalmat olvasson fel hangszalagra vakoknak. Ez nettó 375 nap, de hát mégse lehet megszakítás nélkül felolvasni több mint egy éven keresztül. „Csak” hétfőtől péntekig, napi nyolc órával számolva négy és fél év jön ki – ennyi szabadidejét áldozta a nemes célra.

„Időmágus volt”, meséli e kivételes emberről az unokája, Puskás Kata Szidónia. Tőle tudom, hogy Bodor Tibor először gyerekként, vak nagyapjának olvasott fel az újságból. Harminchét éven át (1961-98) reggel hatra járt a Vakok Intézetébe, de előtte még bevásárolt a Csarnokban. Előfordult, hogy a próbák, a szinkron és az esti előadás között verset mondott mentősöknek, zsűritag volt szavalóversenyen vagy imádott bélyeggyűjteményét rendezgette.
A háború végén malenkij robotra hurcolták, színjátszókört alapított az orosz fogolytáborban. Sorstársai emlékkönyvben köszönték meg neki, hogy segített túlélniük. Már ifjan sem a magamutogatás vonzotta a pályára; egyik utolsó interjújában úgy fogalmazott, „őrületes lelkesedéssel” akart tanítani, nevelni. Ontotta magából a történelmi anekdotákat a Madách Színház büféjében, a Rádió Pagodájában, családi összejöveteleken. Szenvedélyesen, élvezettel olvasott, néha könyveibe menekült.
Nyolcezer kötetes házi könyvtárából sokszor személyes kedvenceit választotta: az Odüsszeiát, rengeteg Jókait és Gárdonyit; Voltaire-1, Dosztojevszkijt, Dumas-t;

Móricztól a többi között a komplett Erdély-trilógiát, Széchenyi gróf naplóját, Babitsot és Kosztolányit, mindkét Tolsztojt, Tamási Áront, Thomas Mannt, Rejtőt, García Márquezt, Joseph Hellert, Esterházy!, Woody Allent – külön újságoldal kellene mindet fölsorolni is. 514 könyvet keltett életre, 409 digitalizálva ma is hallgatható.
Örömhír, hogy küldetését folytatja a Bodor Tibor Kulturális Egyesület. Önkéntesek bővítik a látássérültek könyvtárát, köztük az idézett unoka, az egyesület vezetője. Erdélyben, Ausztriában, Angliában is vannak közreműködők, a magyar nyelv és az irodalom szeretete köti össze őket. Egyébként készül már a hangoskönyv Lionel Shriver Beszélnünk kell Kevinről című vérfagyasztó regényéből is, a bennfentes értesülés forrása a sógornőm, aki felolvassa. Jelentkezőket várnak a projektbe online: www.bodortibor. hu.
A száz éve született Bodor Tibor egy zajos évszázad hőse volt. Tiszta hang, amikor a civilizált emberi szót elnyomta a bombák robaja, túlharsogták a fülsértő orwelli hazugságok. Különben mit gondolnak, kinek a hangján szól az Állatfarm, az 1984?

(megjelent: Népszava, 2021.02.03.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét * = 42

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com