Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ez hallható a rádióban:
Kalendárium -

Hallgatók száma: 35

Klímavédelem és fogyatékosság

- 2021. november 19. 8:26 - 65 megtekintés

Mit jelent az éghajlatváltozás a fogyatékossággal élő emberek számára?

 

A fogyatékos emberek a világ népességének 15%-át teszik ki. A mindennapos diszkrimináció és kirekesztés, amellyel nap mint nap szembesülnek, válság idején mindig súlyosbodik. Például árvizek esetén az evakuálási eljárások gyakran nem inkluzívak, és ahol a lakosságot – gyakran az éghajlati viszonyok miatt – már kitelepítették máshova, ott az új helyszínek gyakran nem akadálymentesek.

Az éghajlatváltozás következményei különösen súlyosak a fogyatékossággal élők közül a nőkre, a gyermekekre, és kisebbségi csoportokra nézve; a szegénységben élők számára; és a fogyatékossággal élők leghátrányosabb csoportjai, például az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek számára.

Amellett, hogy a fogyatékossággal élő személyek jobban ki vannak téve az éghajlatváltozás hatásainak, a nem megfelelő éghajlatvédelmi intézkedések is hátrányosan érinthetik őket. A fogyatékossággal élő személyeket nagyobb mértékben fenyegeti az (energia)szegénység kockázata, és egyes esetekben magasabbak az energiaköltségeik is, mint az átlagnépességben. Más intézkedések, mint például az egyszer használatos műanyagok betiltása az EU-ban, habár jó szándékúak, de hátrányosan érintik a fogyatékossággal élő embereket, akiknek például naponta kell szívószálat használniuk, és alternatív lehetőségek nélkül maradnak. Ez a helyzet elkerülhető lett volna, ha inkluzív megközelítést alkalmaznak a politikusok és konzultálnak a fogyatékossággal élőkkel.

Hogyan kell bevonni az érintetteket?

A fogyatékossággal élő személyeket az őket képviselő szervezeteken keresztül be kell vonni az éghajlat-változási intézkedésekkel kapcsolatos valamennyi döntéshozatali és végrehajtási folyamatba. Ez magában foglalja a teljes körű részvételhez szükséges erőforrások biztosítását is. A részvételnek a kezdetektől fogva teljes körűnek és hatékonynak kell lennie, ami azt jelenti, hogy minden éghajlat-politikai folyamatnak és mechanizmusnak a tervezés első pillanatától kezdve teljes mértékben akadálymentesnek kellene lennie.

A fogyatékossággal élő személyek olyan tudással rendelkeznek, amelyek létfontosságúak a tervezés során. Az érintettek ismerik a legjobban azokat az akadályokat, amelyekkel az éghajlatváltozással összefüggésben szembesülnek. Ha konzultálnak velük, akkor elkerülhetők a későbbi végrehajtási nehézségek, és biztosítható, hogy mindenki részt vegyen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A fogyatékosságot is figyelembe vevő zöldpolitika olyan befektetés, amely nemcsak a fogyatékossággal élő személyek és családjaik, hanem a társadalom számos más, leginkább marginalizált embere számára is előnyös lehet.

Hogyan lehet ezt elérni?

Az Európai Fogyatékosságügyi Fórum felszólítja a COP 26-ot, hogy foglalkozzon a következő prioritásokkal és tervezze meg azok végrehajtását. Az EDF felszólítja az Európai Uniót és tagállamait, hogy ezeket a prioritásokat építsék be a zöld megállapodás és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló uniós stratégia végrehajtásába:

  • Az éghajlat-változási intézkedésekre vonatkozó, a fogyatékosságot is figyelembe vevő, emberi jogokon alapuló megközelítés előmozdítása.
  • Alkalmazzanak interszekcionális szemléletet a munka során.
  • Biztosítani kell, hogy minden mechanizmus megkönnyítse a fogyatékossággal élő személyek érdemi részvételét a klímaválság elleni intézkedések tervezésében, végrehajtásában.
  • Olyan finanszírozást kell biztosítani, amely figyelembe veszi a fogyatékosságot is az intézkedések során.
  • Szükséges a fogyatékossággal élő személyek jogainak figyelembevétele az klímavédelmi cselekvési tervekben és kötelezettségvállalásokban.
  • Szükséges az éghajlatváltozással kapcsolatos valamennyi kommunikáció és rendezvény/esemény teljes körű akadálymentességének biztosítása.
  • Az intézkedéseknek támogatni kell, hogy az új gazdasági rendszerekben a foglalkoztatás/munka a fogyatékossággal élő személyek számára teljes mértékben hozzáférhető és befogadó legyen.

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum kijelentette, hogy a továbbiakban még erősebben fel fog lépni, hogy a klímavédelmi intézkedések és az éghajlati válság miatti természeti katasztrófákra való felkészülés során figyelembe vegyék a fogyatékos emberek sajátos szükségleteit.

Fotó forrása: Kelly Sikkema, Unsplash

[1] Az összefoglaló forrása: Európai Fogyatékosügyi Fórum. https://www.edf-feph.org/un-climate-change-conference-of-the-parties-cop26-towards-a-green-and-inclusive-future/

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* három = 24

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2021. december 3. péntek, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 310
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com