Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


26
hallgató

Korlátozott mindennapok

- 2013. június 27. 14:12 - 1819 megtekintés

Kedden délután az Újkazinci Baráti Kör a kazincbarcikai Újkazinci Programsziget közösségi helyiségében ?Korlátozott mindennapok? címmel interaktív fórumot szervezet, ahol a fogyatékkal élők mindennapjairól, mindennapi kihívásairól, esélyegyenlőségről beszélgetek a jelenlévők

A fogyatékkal élők mindennapjai és az esélyegyenlőség volt a témája az Újkazinci Baráti Kör által szervezett keddi fórumjának.

A legtöbb embernek a kerekesszékkel közlekedő személy jut eszében, ha a fogyatékkal élőre gondol, akadálymentesítés címen pedig egy rámpa, amin közlekednek. Azért fogyatékkal élők köre ennél sokkal tágabb. A mozgás, a hallás, a látás, a szellemi fogyatékossággal élő emberek külön-külön másként élik meg és veszik az akadályokat mindennapjaik során.

Míg a teljesen egészséges embereknek nem okoz problémát egy-két lépcsőfok vagy meghallani, meglátni egy autó közeledését, addig a fogatékkal élő embereknek ezek az egyszerű akadályok olykor leküzdhetetlenek. Az elmúlt pár évben sokat javult a helyzet, legalábbis ami az akadálynemesítést illeti, hiszen egyre több intézmény – és ez így van Kazincbarcikán is – közelíthető meg és használható a fogyatékos emberek számára is. Hiányosságok azért még akadnak, és nem egyszer úgy sikerül az akadálymentesítés, hogy az érintettek számára továbbra is kihívásokat tartogatnak. Születnek olyan rámpák, ahol lehetetlen kerekesszékkel fel- és lemenni, vagy a braille-írással kiírt információt üveglappal takarják le, de a hallássérültek se mindig tudják, hogy részükre van e segítség az adott épületben.

Az esélyegyenlőség témaköre tovább bővíti kört, hisz ide nem csak a fogyatékkal élők tartoznak, hanem mindenki. Az esélyegyenlőségi szempontok számtalanok lehetnek, például a nők és férfiak egyenlő bérezése, de az etnikai megkülönböztetés, vagy a gazdasági, társadalmi diszkrimináció is ide tartozik. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról 2003-ban Magyarországon törvényt is alkottak, ez év június végéig pedig minden önkormányzatnak el kell készítenie az esélyegyenlőségi programját, amit hamarosan Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete is tárgyalni fog – mondta el a jelenlévőknek Klimon István, a város alpolgármestere.

Klimon István a városban folyó akadálymentesítést is éríntett fejlesztések kapcsán kiemelte, az idén a megvalósulás fázisába lépett belvárosi rehabilitációs projektet, ahol megújulnak a fő utcán található terasz- és rámparendszerek. Az üzletek, boltok a jövőben kerekesszékkel, babakocsival is könnyen megközelíthetőek lesznek.
Az alpolgármester az esélyegyenlőséggel kapcsolatban kifejtette, hogy Kazincbarcikán, a kórházban, az államosítás óta sajnos nagy mértékben lecsökkent az esélyegyenlőség. A városban és a térségben élők – a korábbiakkal ellentétben – nem jutnak hozzá helyben olyan egészségügyi szolgáltatásokhoz, melyek az elmúlt években elérhető volt számukra. A betegek jelenleg számos esetben csak a túlzsúfolt és leterhelt miskolci kórházakban kapnak ellátást.

A meghívott vendégek között dr. Kisida Tamás jogász, a SINOSZ elnökségi tagja elmondta, hogy az esélyegyenlőség és fogyatékkal élők elfogadást, illetve a rászorultak segítését már gyermekkorban tanítani kell, ugyanis a társadalmi hozzáálláson lenne még mit javítani. Többek véleménye, hogy az iskolákban osztályfőnöki órákon az érintettek bevonásával beszélni kell témáról.

Az interaktív rendezvényen dr. Eke István jogász, – aki maga is kerekesszékben éli életét – osztotta meg a jelenlévőkkel, hogy milyen is az amikor valaki mozgássérült, és milyen problémákkal találkozik nap, mint nap.

Forrás: kazincbarcikaihirek.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


8 + öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com