Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélget*s m*sora. Szerz*k és könyveik.
32
hallgató

Legyenek akadálymentesek a szavazóhelyiségek a 2022-es országgyűlési választásokra

- 2021. július 9. 10:31 - 447 megtekintés

Bár a fogyatékos emberek egyenlő választójogát számos nemzetközi és hazai jogszabály biztosítja, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy gyakran sérül a mozgáskorlátozott emberek azon joga, hogy választójogukat másokkal azonos módon egyenlő eséllyel gyakorolhassák.

Ennek oka a szavazóhelyiségek teljes körű akadálymentességének hiánya. A MEOSZ. megkeresésére korábban az NVI arról tájékoztatott, hogy a 2018-as országgyűlési választásokon a szavazóhelyiségek mindössze 70,54%-a volt akadálymentes és a 2030 olyan település közül, ahol csak egyetlen szavazókör működik, 47 esetében az egyedüli szavazóhelyiség nem volt akadálymentes. Sajnálatos módon azonban még a hivatalosan akadálymentesként nyilvántartott szavazóhelyiségek esetében is előfordult, hogy a valójában nem akadálymentesek. A 2019-es önkormányzati választást követően számos olyan esetről érkezett a szervezethez visszajelzés, amikor az akadálymentesnek jelölt szavazóhelyiségről akkor derült ki, hogy mégsem az, amikor a mozgáskorlátozott ember a szavazás céljából megkísérelt oda bejutni.

A MEOSZ. fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy mint mindenki, így a mozgáskorlátozott emberek esetében is a szavazóhelyiségben való személyes szavazatleadást kell a fő szabálynak tekinteni, a szavazást lehetővé tevő más jogi és szervezési megoldások, például a mozgóurnás szavazás kizárólag és maximum kiegészítő lehetőségnek tekinthetők, nem helyettesíthetik a mozgáskorlátozott emberek jogát ahhoz, hogy a szavazás napján személyesen adhassák le szavazatukat valamely szavazóhelyiségben.A Nemzeti Választási Iroda elnökének írt levelében azt kérte az érdekképviselet, hogy az NVI elnöke intézkedjen valamennyi szavazóhelyiség teljes körű akadálymentesítése iránt és végezze, illetve végeztesse el a szavazóhelyiségek akadálymentességének felülvizsgálatát is. Kérte azt is a szervezet, hogy amennyiben  2022 tavaszára nem valósítható meg az összes szavazóhelyiség akadálymentesítése,, úgy az eredetileg kijelölt  nem akadálymentes szavazóhelyiség helyett – különösen azokon a településeken, ahol egyetlen szavazókör működik és a szavazóhelyiség nem akadálymentes –, a szavazóhelyiséget másik, akadálymentes épületben jelöljék ki. Amennyiben nincs erre a célra alkalmas és akadálymentes középület, úgy – akár bérleti díj megfizetése mellett – olyan magánkézben lévő épületben hozzanak létre szavazóhelyiséget, amely megfelel az akadálymentesség követelményeinek.

A MEOSZ. kérte azt is, hogy az NVI folytasson le teljes körű ellenőrzést annak megállapítására, hogy a választási értesítő, illetve az NVI honlapja által akadálymentesnek jelölt szavazóhelyiségek valóban akadálymentesek-e.A szervezet szakemberei rámutattak, hogy a szavazóhelyiségek akadálymentessége nem kizárólag a szavazóhelyiség épületébe és magába a szavazóhelyiségbe való bejutást jelenti. A szavazás teljes akadálymentességének feltétele a szavazóhelyiség épületének akadálymentes megközelíthetősége (autóval közösségi közlekedéssel vagy gyalogosan), a szavazóhelyiség épületén belüli közlekedés akadálymentessége, a szavazóhelyiség belső elrendezésének akadálymentessége, a szavazófülke akadálymentessége, segítő igénybevételének lehetősége a szavazás során, valamint a szavazat leadásának akadálymentessége. Ezekre a feltételekre vonatkozóan részletes iránymutatással szolgáltak, ábrákkal és pontos méretezéssel ellátva tájékoztatták az NVI elnökét arról, hogy milyen módon kell kialakítani a szavazás helyszínét ahhoz, hogy megfeleljen az akadálymentességi követelményeknek és így a mozgáskorlátozott emberek másokkal egyenlő eséllyel gyakorolhassák választójogukat.

Az NVI elnöke a 2021. június 24-én érkezett levelében arról tájékoztatott, hogy elkötelezett aziránt, hogy a mozgáskorlátozott emberek másokkal egyenlő eséllyel gyakorolhassák választójogukat,  és a javaslatokra tekintettel személyes egyeztetést kezdeményezett.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* nyolc = 48

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 31. péntek, Árpád napja van.
Az év 13. hete és 90. napja.
Holnap Hugó napja lesz.

1625. Bethlen Gábor követeket küld Berlinbe, hogy megkérjék a brandenburgi választófejedelem húgának, Katalinnak kezét.


1849. A magyar hadsereg felállítása.


Szabó Lőrinc
/ 1900. márc. 31. - 1957. okt.3. /

Szél hozott, szél visz el

Köd előttem, köd mögöttem,
isten tudja, honnan jöttem,
szél hozott, szél visz el,
minek kérdjem: mért visz el?

Sose néztem, merre jártam,
a felhőkből kiabáltam,
erdő jött: jaj, be szép!
-megcibáltam üstökét.

Jött az erdő: nekivágtam,
a bozótban őzet láttam,
kergettem, ott maradt,
cirógattam, elszaladt.

Ha elszaladt, hadd szaladjon,
csak szeretőm megmaradjon,
szeretőm a titok,
ő se tudja, ki vagyok.

Isten tudja, honnan jöttem,
köd előttem, köd mögöttem,
szél hozott, szél visz el,
bolond kérdi, mért visz el?

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com