Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


brother hood of man - angelo
38
hallgató

Magyarul is felolvas a diszlexiásokat segítő Microsoft-program

- 2017. június 21. 9:35 - 983 megtekintés

Ingyenesen elérhető a OneNote-hoz készült Taneszközök (Learning Tools), amelynek Modern olvasója júniustól már magyarul is tudja szótagolni, illetve felolvasni a szövegeket az olvasási nehézségekkel küzdő tanulók számára.

Megújult a Microsoft Taneszközök olvasást könnyítő Modern olvasó eszköze, hívja fel rá a figyelmet a Microsoft Twitter-üzenete, és ennek keretében júniustól már magyar nyelven is elérhető a szövegfelolvasás és a beállításhoz szükséges leírás. Ez az egyike annak az Office 365 mellé ingyenesen letölthető OneNote tanulócsomagnak, amellyel a vállalat elsősorban a tanulási nehézségekkel és a sajátos nevelési igényekkel rendelkezőket szeretné segíteni.

Az Immersive Reader vagy magyarul Modern olvasó leginkább a diszlexiásoknak nyújt támogatást a szövegek felolvasásával, korlátozott funkcionalitással ezentúl már magyarul is. “A segítő technológiák az olvasás tanulását is segíthetik, és a lemaradás megelőzésére is kiválóak. Ez azt jelenti, hogy az olvasni még nem tudó, vagy rosszul olvasó diákok nem maradnak le egyéb területeken, mert a felolvasó programokkal megszerezhető az információ. (…) Amit a technológia befolyásol, azt a technológiával tudjuk befolyásolni.” – tette hozzá kérdésünkre Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus.

A Microsoft Taneszközök (Microsoft Learning Tools) tavaly januárban vált bővítményként elérhetővé a OneNote-hoz, a Modern olvasó mellett olyan megoldásokkal, mint a képernyőkivágás vagy a fotók alapján a szöveget kereshetővé tévő és az olvasóba behelyező Office Lensszel közös eszköz, vagy a diktálást segítő funkció. “Az új eszköztár többek között a tanulási nehézségekkel küzdő diákok segítségére szolgál, beleértve a diszlexiával küzdőket is. Arra fejlesztettük ki, hogy segítse a szövegértés, a szótagolás, az olvasás megtanulását és a diktálás utáni írás elsajátítását.” – írja a cég korábbi közleménye.

Eddig azonban a Modern olvasó nem állt a hazai tanulók rendelkezésére egészen mostanáig, mikortól a magyar is felkerült a támogatott nyelvek listájára, bár továbbra sem az összes funkcióval. Az olvasóba behelyezett szövegek betűmérete, típusa, a betűk közötti távolság és az írás háttérszíne úgy állítható, ahogy a tanulónak a legkönnyebben olvasható a szöveg. Ezek különösebben nem nyelvspecifikus tulajdonságok, mostantól viszont már elérhető a szótagolás funkció is, amelynek bekapcsolása után a szótagok között pontok jelennek meg a szófelismerés megkönnyítésére. Legfontosabb azonban a hangos felolvasás, amely a lejátszás gomb megnyomása után hangosan kiejti a szavakat, segítségképp a diszlexiás tanulóknak.

Mindez a csomag telepítése után elérhető a különböző microsoftos online szolgáltatásokból, úgy mint a Word Online, OneNote Online, Outlook.com, Office 365 Outlook webes verzió, a OneNote Windows 10, illetve az Office Lens – ez utóbbiból a szótagolás hiányzik. Viszont a OneNote asztali verziójában még egyik funkció sem jelenik meg, a Word asztali változatában pedig csak a szótagolás használható, de a modern olvasóra váltás és így a hangos felolvasás sem működik. Az összes többi esetben a bővítmény letöltése után a menüsorban megjelenik a Taneszközök funkció, amely fülről át lehet navigálni a Modern olvasóra, miközben a rendszer behelyezi a korábban begépelt szöveget.

Nagyobb nyelveken, például angolul, németül és franciául még ennél is többet tud a rendszer – egyelőre magyarul még nem működik a főnevek, igék és a melléknevek kiemelése, de mivel ezek a menüpontokban megjelennek, ezért várhatóan a jövőben kiegészül vele a hazai verzió. Továbbá magyarul még a diktálás sem használható, bár ez nagyobb nyelveken is csak az asztali OneNote-ban működik.

A Modern olvasó hasznosságát például a brit diszlexiások egyesülete is bizonyította egy 11 héten át tartó kísérletben, mikor olvasási nehézségekkel küzdő tanulóknak telepítették tabletre a programot – számol be róla a Special World. Az eredmény szerint a kutatásban résztvevő diákok a vizsgálati időszakban nagyobb fejlődést értek el szóolvasásban, betűzésben, az olvasás folytonosságában, pontosságában és a szövegértésben mint a hagyományos fejlesztés során.

Az iskolák számára ingyenes Microsoft Office 365 csomag OneNote-ot a hazai iskolák már eddig is használták hasonló célokra, például Nádori Gergely, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium természetismeret tanára rendszeresen használja az Osztályjegyzetfüzetet, és ehhez kapcsolódóan kifejlesztette a narratívába ágyazott személyre szabott tananyag módszerét, és megjegyzése szerint a OneNote hangos jegyzetelés funkciója is jól működik a diszgráfiás tanulók fejlesztéséhez – mostantól pedig a diszlexiások számára is van magyar nyelven működő eszköz.

Forrás: hwsw.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


3 - = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com