Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


19
hallgató

Malu Dreyer: német tartományi kormányfő kerekes székben

- 2013. február 14. 20:13 - 2087 megtekintés

Aki először látja, nyilván ezt jegyzi meg róla: Malu Dreyer, Németország Rajna-vidék – Pfalz tartományának új miniszterelnöke nehezen jár. Lábai nem engedelmeskednek, így rövidebb helyváltoztatáskor valamelyik munkatársába karol, ha hosszabb utat kell megtennie, tolószékbe ül. Utóbbit egy külföldi nyaraláson tesztelték először: „Gyere, itt senki sem ismer minket, próbáljuk ki? ? mondta neki férje, Dreyer pedig a kezdeti idegenkedés után úgy érezte, visszanyerte a szabadságát.

A szükségszerűség belátása az 51 éves politikusnő számára annyiban is a szabadság megvalósulása, hogy ezzel el is intézi betegsége, a mozgásszerveit megtámadó sclerosis multiplex kérdését. Munkájában nem hátráltatja ? sőt szociális, család- és egészségügyi miniszterként egyfajta pluszt is jelentett számára. Ezt a funkciót töltötte be január közepéig a négymilliós, alapvetően konzervatív?katolikus lakosságú Rajna-vidék ?Pfalzban, ahol egykor Helmut Kohl karrierje is indult. Az utóbbi 18 évben a szociáldemokrata Kurt Beck irányította a tartományt, aki ? saját betegségére hivatkozva ? most lemondott, s Dreyer követi a poszton.

Családi gyökereit tekintve Dreyer ? akit eredetileg Marie-Luisénak kereszteltek, később maga rövidítette le nevét ? inkább a konzervatív táborba illene: apja Neustadt városában iskolaigazgató, a városi tanácsban a kereszténydemokrata CDU frakcióvezetője volt. Dreyer is katolikus teológiával és anglisztikával kezdte tanulmányait, onnan váltott jogra, ahonnan aztán a Németországban kötelező két államvizsga után Bad Kreuznachban lett ügyész. Szociális érzékenysége korán kialakult, aktív volt a feminista mozgalomban, az Amnesty Internationalben tevékenykedett. 1995-ben független jelöltként választották Bad Kreuznach polgármesterévé, majd belépett a szociáldemokrata pártba (SPD). Politikai karrierje egyenesen vezetett fölfelé. A tartományi fővárosban, Mainzban előbb a szociális és lakásügyek felelőse lett, 2002-ben pedig Beck meghívta a kabinetjébe.

?Egész életemben a szolidaritás és a társadalmi igazságosság kérdése foglalkoztatott? ? mondta. Így miniszterként fellépett az egészségügy privatizálása ellen, a kötelező minimálbér bevezetése mellett. Az idősgondozás kérdéseit úgy találta a legjobban megismerhetőnek, hogy az egyik öregotthonban az ápolószemélyzet és a környék idősei részvételével rendszeresen ülésező ?törzsasztalt? hozott létre, ahol ő maga is rendre megjelenik. Más tekintetben is személyes példával jár elöl: a Trier melletti alternatív lakóparkban, Schammatdorfban él a férjével. A helyi apátság és a város közreműködésével a hetvenes évek végén létrejött minilakótelepen 144 lakás van, s ezekben egymás mellett élnek szegények és gazdagok, nagycsaládosok és egyedülállók, öregek és fiatalok, egészségesek és kevésbé mozgékonyak. A kísérlet célja, hogy az együttéléshez, egymás segítéséhez teremtsen teret.

Dreyer a külső megfigyelő és az őt ismerők számára is legjellemzőbb tulajdonsága a nyitottság és az életigenlés. Alig lehet olyan fotót, tévéfelvételt találni róla, amin ne mosolyogna vagy ne figyelne érdeklődve beszélgetőpartnerére. Betegsége ellenére nem vált megkeseredetté. ?Politikus vagyok, nem páciens? ? mondta erről, hozzátéve, bátorította őt Wolfgang Schäuble kereszténydemokrata pénzügyminiszter példája is, aki az ellene 1990-ben elkövetett merénylet óta tolószékhez kötött, mégis aktív. Dreyer politikai céljai közé tartozik, hogy Észak-Rajna ?Vesztfália ugyancsak szociáldemokrata miniszterelnökével, Hannelore Krafttal ? mindketten SPD ?Zöld koalíciót vezetnek ? mintát adjanak az őszi Bundestag-választásra.

Forrás: HVG.HU

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


2 + = négy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van.
Az év 23. hete és 160. napja.
Holnap Margit, Gréta napja lesz.

1436. Zsigmond király pénzzavarai haláláig tartottak. Ez évben 4 községet zálogosított el, majd Sopront adóztatta meg, s e napon Késmárktól vett kölcsön.


1763. A selmecbányai bányászati akadémián felállították az ásványtani és vegytani tanszéket.


Pinczési Judit: Nyári dal

Egy kislány kék lepkét fogott.
Szebb volt, mint egy szálló madár.
Fénylő szárnyát szétnyitotta,
azt mondta, ő lepkekirály.

"Nem koronámat adom én,
a szabadságért kevés, tudom,
de ha röptömben felkiáltok,
a hangom megül az arcodon."

Lepke táncol a szélben,
a tó ezüst tükör.
Egy kislány játszik a réten,
s az arca tündököl.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com