Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Carpe Diem - Lépj tovább
24
hallgató

Malu Dreyer: német tartományi kormányfő kerekes székben

- 2013. február 14. 20:13 - 1857 megtekintés

Aki először látja, nyilván ezt jegyzi meg róla: Malu Dreyer, Németország Rajna-vidék – Pfalz tartományának új miniszterelnöke nehezen jár. Lábai nem engedelmeskednek, így rövidebb helyváltoztatáskor valamelyik munkatársába karol, ha hosszabb utat kell megtennie, tolószékbe ül. Utóbbit egy külföldi nyaraláson tesztelték először: “Gyere, itt senki sem ismer minket, próbáljuk ki? ? mondta neki férje, Dreyer pedig a kezdeti idegenkedés után úgy érezte, visszanyerte a szabadságát.

A szükségszerűség belátása az 51 éves politikusnő számára annyiban is a szabadság megvalósulása, hogy ezzel el is intézi betegsége, a mozgásszerveit megtámadó sclerosis multiplex kérdését. Munkájában nem hátráltatja ? sőt szociális, család- és egészségügyi miniszterként egyfajta pluszt is jelentett számára. Ezt a funkciót töltötte be január közepéig a négymilliós, alapvetően konzervatív?katolikus lakosságú Rajna-vidék ?Pfalzban, ahol egykor Helmut Kohl karrierje is indult. Az utóbbi 18 évben a szociáldemokrata Kurt Beck irányította a tartományt, aki ? saját betegségére hivatkozva ? most lemondott, s Dreyer követi a poszton.

Családi gyökereit tekintve Dreyer ? akit eredetileg Marie-Luisénak kereszteltek, később maga rövidítette le nevét ? inkább a konzervatív táborba illene: apja Neustadt városában iskolaigazgató, a városi tanácsban a kereszténydemokrata CDU frakcióvezetője volt. Dreyer is katolikus teológiával és anglisztikával kezdte tanulmányait, onnan váltott jogra, ahonnan aztán a Németországban kötelező két államvizsga után Bad Kreuznachban lett ügyész. Szociális érzékenysége korán kialakult, aktív volt a feminista mozgalomban, az Amnesty Internationalben tevékenykedett. 1995-ben független jelöltként választották Bad Kreuznach polgármesterévé, majd belépett a szociáldemokrata pártba (SPD). Politikai karrierje egyenesen vezetett fölfelé. A tartományi fővárosban, Mainzban előbb a szociális és lakásügyek felelőse lett, 2002-ben pedig Beck meghívta a kabinetjébe.

?Egész életemben a szolidaritás és a társadalmi igazságosság kérdése foglalkoztatott? ? mondta. Így miniszterként fellépett az egészségügy privatizálása ellen, a kötelező minimálbér bevezetése mellett. Az idősgondozás kérdéseit úgy találta a legjobban megismerhetőnek, hogy az egyik öregotthonban az ápolószemélyzet és a környék idősei részvételével rendszeresen ülésező ?törzsasztalt? hozott létre, ahol ő maga is rendre megjelenik. Más tekintetben is személyes példával jár elöl: a Trier melletti alternatív lakóparkban, Schammatdorfban él a férjével. A helyi apátság és a város közreműködésével a hetvenes évek végén létrejött minilakótelepen 144 lakás van, s ezekben egymás mellett élnek szegények és gazdagok, nagycsaládosok és egyedülállók, öregek és fiatalok, egészségesek és kevésbé mozgékonyak. A kísérlet célja, hogy az együttéléshez, egymás segítéséhez teremtsen teret.

Dreyer a külső megfigyelő és az őt ismerők számára is legjellemzőbb tulajdonsága a nyitottság és az életigenlés. Alig lehet olyan fotót, tévéfelvételt találni róla, amin ne mosolyogna vagy ne figyelne érdeklődve beszélgetőpartnerére. Betegsége ellenére nem vált megkeseredetté. ?Politikus vagyok, nem páciens? ? mondta erről, hozzátéve, bátorította őt Wolfgang Schäuble kereszténydemokrata pénzügyminiszter példája is, aki az ellene 1990-ben elkövetett merénylet óta tolószékhez kötött, mégis aktív. Dreyer politikai céljai közé tartozik, hogy Észak-Rajna ?Vesztfália ugyancsak szociáldemokrata miniszterelnökével, Hannelore Krafttal ? mindketten SPD ?Zöld koalíciót vezetnek ? mintát adjanak az őszi Bundestag-választásra.

Forrás: HVG.HU

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- egy = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com