Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


noémi virág - melletted ébredek
44
hallgató

Megjelent az NVDA 2024.1

- 2024. április 12. 12:20 - 439 megtekintés

Egy ideje nem jelentkezett a honosító csapat az NVDA újdonságaival, de csak jobb később, mint soha.
Van bőven miről beszámolni!

Fontos figyelmeztetések

Kezdjük mindjárt két fontos figyelmeztetéssel.
Az első, hogy ennél a kiadásnál szükség van a bővítmények kompatibilitásának újbóli ellenőrzésére. Ez azt jelenti, hogy előfordulhatnak fennakadások a jól megszokott bővítményeinkkel. A jó hír, hogy a fejlesztők folyamatosan frissítik a bővítményeiket, úgyhogy mire ez a cikk kikerül, az NVDA már csak kevés kiegészítőnél fog kompatibilitási problémát jelezni.
A második fontos figyelmeztetés a támogatott operációs rendszerekre vonatkozik:
A Windows 7 és a Windows 8 támogatása befejeződött, így mostantól a Windows 8.1 a legrégebbi Windows verzió, amin az NVDA legújabb kiadása még futtatható.
Aki mégis ragaszkodik a régebbi Windowshoz, annak sem kell kétségbe esnie, az NVDA 2023.3.4 kiadása továbbra is ellátja a feladatát.

Most térjünk át az NVDA kezelőfelületét érintő változásokra.

On-demand beszédmód

Új beszédmódot adtak az NVDA-hoz, ami az on-demand névre hallgat. Aki használta korábban a Magic képernyőnagyító szoftvert, annak ismerős lehet a funkció.
Ebben a beszédmódban az NVDA nem ad automatikus visszajelzéseket a kurzor mozgásakor, de a szöveges visszajelzést adó billentyűparancsok a megszokott módon működnek. Például, ha egy ablakra navigálunk, az NVDA nem mondja be automatikusan az ablak címsorát, de a lekérdező billentyűparancsra már válaszol.
Ez a mód elsősorban a gyengénlátóknak lehet hasznos, ahol nincs szükség minden mozzanatról hangos visszajelzésre, de a felhasználó mégis beszédtámogatást kérhet mondjuk egy szöveg formátumának lekérdezésével, vagy épp folyamatos olvastatással.
A beszédmódok elszaporodásával egyidőben a fejlesztők személyreszabhatóvá tették a beszédmódok közti váltást. Az NVDA beállítások Beszéd kategóriájában most már kiválaszthatjuk, hogy mely beszédmódok közt szeretnénk váltogatni a kapcsolódó billentyűparanccsal (alapértelmezetten NVDA+s).
Ez a megoldás egyúttal kiváltja a „Hangjelzés beszédmód kikapcsolása” nevű bővítményt, ezért az feleslegessé vált, és az összeakadások elkerülése végett javasolt a nyugdíjazása. Más szóval, aki eddig azt használta, most rövid úton távolítsa el az NVDA-ból.
Könnyedén reprodukálhatjuk a bővítmény működését azzal, hogy a beállítások közt letiltjuk a „Hangjelzés” és „On-demand” beszédmódokat.

Változások a billentyűparancsok között

Az alábbi parancsok már támogatják a kétszeri és a háromszori lenyomást, amivel a visszajelzés betűzhető karakterleírások nélkül, ill. karakterleírások használatával: Kijelölés bemondása, Vágólap tartalmának bemondása, ill. Aktív elem bejelentése.
– A Képernyőfüggöny kapcsolgatásának most már van alapértelmezetten hozzárendelt parancsa: NVDA+Ctrl+Esc.
– Négyszeri lenyomásra a Kijelölés bemondása parancs böngészhető üzenetben ad visszajelzést.

Audiobeállítások kezelése

A tavalyi év során az NVDA beállításai között felbukkant egy új, Audio névre hallgató kategória. Ez lett az új gyűjtőhelye az NVDA hangkimenetét érintő olyan beállításoknak, mint a kimeneti eszköz kiválasztása vagy a hangerő-igazítás.
Ezzel összefüggésben a Beszédszintetizátor kiválasztására szolgáló párbeszédablakról eltávolították a kimeneti eszköz és a hangerő-igazítás beállítására szolgáló opciókat.
Emellett az Audio kategóriában lehet külön szabályozni az NVDA hangjelzéseinek hangerejét, már amennyiben a vonatkozó jelölőnégyzet nincs bejelölve. Ilyen hangjelzések pl. az indítóhang, a fókuszmódra váltás hangja egy szerkesztőmezőbe lépéskor, vagy épp egy keresőmezőben a javaslatok jelenlétét jelző hang.
Az Audio kategória megnyitható az NVDA+Ctrl+u billentyűparanccsal.

A Bővítménykezelő újdonságai

A bővítménykezelő most már képes csoportosan kezelni a bővítményeket. Lehetőségünk van egyszerre több bővítményt kijelölni és együtt telepíteni, letiltani vagy eltávolítani őket.
Ha egyesével akarunk valamit tenni a bővítményeinkkel, akkor a bővítmény kiválasztása után a Műveletek címkéjű gomb lenyomásával hívhatjuk elő a lehetőségek tárházát. Csoportos kijelölés esetén viszont hiába is keresnénk a Művelet gombot, ilyenkor a kijelölés után hívjuk elő a helyi menüt a billentyűzet menügombjával, vagy ennek hiányában a Shift+F10 billentyűparanccsal.
Bővítmények frissítésénél nagyon is jól jöhet ez a funkció, hiszen ott egyértelműen minden frissítésre váró kiegészítőnket frissíteni akarjuk. Innentől kezdve ezt már nem kell egymás után, egyesével megtennünk.
Ezen kívül íme még néhány pozitív változás a Bővítménykezelőben:

 • Ha a bővítmények listáján egy fókuszban lévő bővítmény állapota megváltozik, pl., ha elkészül a letöltés, akkor az NVDA már bejelenti az új állapotot.
 • Egy nem kompatibilis bővítmény újbóli telepítése után a bővítmény már nem lesz automatikusan letiltva.
 • Most már lehet frissíteni a letiltott és nem kompatibilis bővítményeket.
 • Az NVDA most már visszaszerzi a fókuszt és hibaüzenetet ad, amennyiben egy bővítmény letöltése nem sikerül.

Újdonság az egérrel

Az NVDA Egér beállítások között átneveztük „A vezérlőelem típusának bemondása az egérmutató mozgásakor” opciót, új neve „Elemek bemondása az egérmutató mozgásakor”.
Erre azért volt szükség, mert az opció bekapcsolt állapotában a korábbinál több információhoz jutunk az egérmutató alatt található elemről. Ilyen információ például az elemek állapota (kiválasztva vagy lenyomva) ill. a cellák koordinátái egy táblázatban.

Hagyományos kijelölési mód a Firefoxban.

Elérhetővé vált a hagyományos kijelölési mód a Mozilla Firefoxban. Alapértelmezett billentyűparancsa: NVDA+Shift+F10.
Bekapcsolt állapotban böngészőmódban a szövegkijelölés egyúttal a Firefox saját szövegkijelölésére is hatással van.
A Ctrl+C billentyűparancsot az NVDA átadja a Firefoxnak, ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a másolás rich text formátumban történjen, és ne az NVDA által használt egyszerűbb Plain text formátumban.
Fontos tudni, hogy ebben a módban a Firefox kezeli a kijelölést, így az NVDA nem ad visszajelzést a szöveg vágólapra másolásáról.

Microsoft Office

 • A fentebb említett böngészőmódú másolás az Officeban is beköszönt.
  Ha böngészőmódban használjuk a Microsoft Word alkalmazást, akkor a másolt szöveggel együtt másoljuk annak formátumát is. Ennek a folyományaként az NVDA a Word és az Outlook böngészőmódú használata esetén sem ad visszajelzést a szöveg vágólapra másolásáról. A másolt szöveget ilyen esetekben is az említett alkalmazások kezelik és nem az NVDA.
 • Az Excelben cellaformátum lekérdezésekor csak akkor hangzik el a szegéllyel és a háttérrel kapcsolatos információ, ha azok be vannak állítva az adott cellához.
 • Az NVDA visszatért ahhoz a korábbi viselkedéshez, amikor nem mondja be a címkézetlen elemcsoportokat. Ennek pl. a Microsoft Office 365 menüjében van jelentősége.
 • Az NVDA már helyesen jelenti be a célcellát, amikor egy táblázatban a hagyományos Wordös navigációs parancsokkal navigálunk. („alt+home„, „alt+end„, „alt+pageUp„ és „alt+pageDown„).

LibreOffice 24.2 és újabb verziók:

 • Az NVDA már bejelenti a „`ctrl+backspace” billentyűparanccsal törölt szavakat, olyan esetekben, amikor a törölt szó után úgynevezett whitespace karakter, azaz üres hely van. Ezek jellemzően olyan nem látható karakterek, mint a szóköz, vagy a tabulátor.
 • Az állapotsor lekérdezésére szolgáló billentyűparancs „NVDA+end„ most már működik a LibreOffice párbeszédablakainál.
 • Az NVDA már le tudja kérdezni egy szöveg minden olyan tulajdonságát, amit a Microsoft Wordben is.
  Ennek köszönhetően az NVDA már jelzi a hibás szavakat a Writerben.
 • Az NVDA már jelzi a címsorok szintjét is.

Frissülő OCR

 • Az NVDA most már képes bizonyos időközönként automatikusan frissíteni az optikai karakterfelismerés eredményét és be is mondja az észlelt változásokat. Más szóval nem kell kilépni a karakterfelismerés eredményéből, ha időközben változik a tartalom.
  Ehhez aktiválja „A felismerés automatikusan ismétlődő frissítése” opciót a Windows OCR kategóriában az NVDA beállításai között.
 • Amennyiben az opció engedélyezve van, a változások bemondása szabályozható a „Frissülő tartalom bemondása” opcióval, ami az Objektumok megjelenítése kategóriában található.

  Végezetül még néhány említésre méltó újdonság:

  • Firefox és Chrome: Az NVDA már automatikusan visszatér böngészőmódba, amikor egy kombinált listamezőt az Esc vagy az alt+felnyíl billentyűparanccsal zárunk be.
  • Elemnavigáció során az NVDA már nem hagyja figyelmen kívül a letiltott/nem elérhető elemeket.
  • Folyamatos felolvasásnál és betűzős parancsok használatakor a mondatok és karakterek közti szünetek hossza már nem rövidül az idő függvényében.
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ hat = 14

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com