Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Teremtés koronái - Csak arról ami a férfiakat érdekli
40
hallgató

Megnőnek a dobozok

- 2019. február 10. 17:22 - 775 megtekintés

Szombattól lépett életbe a hamisítás elkerülését szolgáló uniós szabályozás – a patikákban kapható vényköteles orvosságokat biztonsági elemekkel látják el. Szombattól az Európai Unió országaiban minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni. A szabályok szerint két biztonsági elemet kell bevezetniük a gyártóknak a csomagoláson. Az egyik a gyógyszerek egyedi dobozazonosítóját tartalmazza (kétdimenziós vonalkód), […]

Szombattól lépett életbe a hamisítás elkerülését szolgáló uniós szabályozás – a patikákban kapható vényköteles orvosságokat biztonsági elemekkel látják el.

Szombattól az Európai Unió országaiban minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni. A szabályok szerint két biztonsági elemet kell bevezetniük a gyártóknak a csomagoláson. Az egyik a gyógyszerek egyedi dobozazonosítóját tartalmazza (kétdimenziós vonalkód), a másik elem a manipulálás ellen védő, dézsmabiztos csomagolás. Az orvosságok csak akkor adhatók ki, ha mind a két biztonsági elem megfelelő a csomagoláson. A rendszer nemcsak a hamis gyógyszerek ellen véd, hanem a lejárati idő és a forgalomból történő kivonás figyelemmel kísérésén keresztül is növeli a gyógyszerbiztonságot. Az adatokat a gyógyszergyártók a termék rendeltetési helyére vonatkozó információval együtt kötelesek feltölteni egy központi adatbázisba. A patikusok ez alapján ellenőrzik a gyógyszerek eredetiségét. Miután a rendeletet 2019. február 9-től kell alkalmazni, így azok a készítmények, amelyek a szabályozás életbelépésének időpontját megelőzően, biztonsági elemek nélkül kerültek forgalomba, a lejáratuk napjáig árusíthatók lesznek. Csaknem öt évig egy készítményből akár kétféle is elérhető lesz: a kódolt és kódolatlan változat.

Az egyedi azonosító gyógyszeres dobozokra való nyomtatásával összefüggő beruházási költségek elérték a húszmilliárd forintot, ebből a hazai kis- és közepes vállalkozásokra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárult. A gyógyszertáraknak az eszközbeszerzés 120-150 ezer forintos kiadást okozott, a legkiszolgáltatottabb helyzetbe a vidéki kis patikák kerültek. Egy berendezés ára harmincezer forint, és minden gyógyszerkiadó pulthoz külön egység kell – írj a vg.hu.

– Eddig hétmilliárd forint plusz-költséget jelentett a Richter Nyrt.-nek a kötelező új gyógyszer-azonosítási rendszer – nyilatkozta a Népszavának Bogsch Erik. A gyógyszergyár elnöke elmondta, minden egyes érintett dobozt át kellett tervezni, mert a több szöveg csak nagyobb dobozon fér el, és a betűnagyságot is kötelezően előírták. A pluszművelet miatt a gyártás lelassult, ezért akár 10-20 százalékos termelékenységcsökkenéssel is számolnak. Számításaik szerint minden egyes doboz előállítási ára mintegy 40-70 forinttal nő. Miután más uniós országokkal ellentétben a magyar kormány egyelőre nem kompenzálja a megnövekedett költséget, azt a cég állja.

(Népszava, 2019. 02. 09.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hat * 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com