Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Esti mese
66
hallgató

Melyik tesztnek hihetünk?

- 2020. november 12. 11:59 - 709 megtekintés

COVID – Háromfelé eljárás létezik, a PCR-, az antigén- és az antitestteszt. Viták folynak nem csak a politikusok, a szakemberek között is, melyik a legpontosabb, és mire használhatók. A SARS-CoV-2 kimutatására többféle teszt létezik, de nem mindegy, hogy melyiket mikor végzik el, mint ahogy az sem, hogy mit szeretnénk megtudni: korábban átestünk-e már a fertőzésen, […]

COVID – Háromfelé eljárás létezik, a PCR-, az antigén- és az antitestteszt. Viták folynak nem csak a politikusok, a szakemberek között is, melyik a legpontosabb, és mire használhatók.

A SARS-CoV-2 kimutatására többféle teszt létezik, de nem mindegy, hogy melyiket mikor végzik el, mint ahogy az sem, hogy mit szeretnénk megtudni: korábban átestünk-e már a fertőzésen, vagy hogy jelenleg fertőzöttek vagyunk-e.
A tesztek két alapvető típusra oszthatók: a molekuláris PCR- és az antigéngyorsteszt a vírus jelenlétét igazolhatja, a szerológiai gyorstesztek (antitestek kimutatása vérmintából) azt vizsgálják, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal, elkezdődött-e már egy arra specifikusválaszreakció – olvasható a Harvard Orvosi Iskolája az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) honlapján közzétett összefoglalóban.

Melyik tesztnek hihetünk covid kép

A PCR-teszthez nyálból, más test nedvből, orrüregből, torokból vett minta szükséges. A legjobb az orrüregi vételezés, ezek a minták adják a legkevesebb hamis eredményt. Olyan speciális genetikai molekulákat keresnek a mintákban, ami csak az új koronavírusra jellemző. Az eredményre egy-két napot kell várni, de akár aznap is lehet, ez a laborok leterheltségétől függ. A hibás negatív tesztek aránya 2 százalék, de bizonyos esetekben 37 is lehet. A fals pozitív tesztek száma, amikor hamisan mutatják ki, hogy valaki fertőzött, gyakorlatilag nulla, inkább a laboratóriumok hibájából következhet be, például nem igazán jól fertőtlenítettek.

A másik, az éppen meglévő fertőzöttséget kimutató teszt az antigének után kutat, orrból és a garatból vett mintákból, belőlük kétféle van. Ezek vételéhez is szakemberek kellenek, de lehetséges majd otthon is elvégezni. A mintákban a vírus fehérjéinek darabkáit, az antigéneket keresik, az eredmény perceken belül megérkezhet. A hamis negatív minták aránya itt 50 százalék is lehet, különösen azokon a területeken, ahol kevés ember fertőződött meg a vírussal. Ez az oka annak, hogy sokan nem ajánlják – az FDA sem ugyanakkor az FDA hozzájárult, hogy a vészhelyzetre való tekintettel sürgősséggel folytassák le egy új antigénteszt engedélyeztetési eljárását. Mivel ez kevésbé bonyolult, mint a PCR-teszt, azonkívül gyorsabb és olcsóbb, az észszerűség jegyében sokan sürgetik az antigéntesztek bevezetését. Egyébként a fals pozitív eredmények itt is a nullához közelítenek.

A második csoportba a fertőzés utáni vizsgálatok tartoznak, amik antitest (szerológiai) tesztekkel folynak, ezek 37-félék. Ezekkel a fertőződés után néhány nappal nagy biztonsággal mutatható ki a szervezet által válaszként termelt fehérje, tehát nem maga a vírus. Nagyjából a fertőződés utáni két héttel ajánlott a mintavétel, addigra már nagy számban találhatók antitestek a vérben. Mivel ezek csak néhány hónapig mutatkoznak, ha nem találhatók meg, nem jelzi azt, hogy nem volt fertőzés.

Míg a PCR-teszt minden fertőzéses esetet kimutat, azokat is, ahol alacsony a vírusmennyiség, addig az antigéntesztek épp azokat az embereket tudják megtalálni, akikben sok vírus van, ezért a legfertőzőbbnek számítanak. A pontosság-pontatlanság aránya azonban változó: az Abbott Laboratories amerikai cég tesztje 95-100 százalékos, ha a mintát a tünetek jelentkezése után egy héten belül veszik le, de ezen túl már csak 75 százalékos. Más amerikai tesztek is 84-98 százalékos hatásosságot mutattak egy héten belül.
Végeredményben egyik teszt sem igazán pontos, mert nincsenek, nem is lehetnek még valódi, átfogó kutatásokon alapuló adatok, az FDA csak a vészhelyzetre való tekintettel engedélyezte őket. Nincs tehát egy standard teszt, amihez viszonyítani lehetne. Az FDA egy hete frissített honlapja azt mondja, negatív an-tigénteszt-eredmény esetén szükséges lehet molekuláris teszt elvégzése is.

(megjelent: Népszava, 2020. 11. 12.)

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt - 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
  A Starsky és Hát Jazz Klub kedvelőinek oldala
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 26. vasárnap, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 147. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com