Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zorán - Es* el*tt es* után
27
hallgató

Mozgáskorlátozott fiatal nagykövetek segítik a SZAKC társadalmi összetartást erősítő programját

- 2020. július 19. 18:05 - 625 megtekintés

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás partnereivel a társadalmi összetartást erősítő programjának részeként felvidéki mozgáskorlátozott fiatalok kortárs segítő csoportjainak létrehozását tűzte ki célul.

„A Peer to Peer” elnevezésű kétéves projekt nagyköveteinek olyan felvidéki mozgáskorlátozott fiatalokat kértek fel, akik képviselik sorstársaik érdekeit és közösségben dolgozva, személyes példájukon keresztül segítik a többi mozgáskorlátozott társadalmi elfogadottságát, beilleszkedését.

A három felkért fiatal nagykövet a 26 éves Kara Mária, a 24 éves Bazsó Erik és a 22 éves Korcsmáros Frederik. A továbbiakban pedig a Szemeten élő 20 éves Orbán Rebekát és a 25 éves búcsi Záborsky Armandot mutatják be.

Az első beszélgetés alkalmával a mozgáskorlátozottak munkaerőpiaci lehetőségeiről Korcsmáros Frederiket kérdezte a FELVIDÉK.ma – Az első szlovákiai magyar hírportál, akiről azt kell tudni, hogy a szlovákiai Tőketerebesi járásban, Szomotoron él és a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem közigazgatási karának elsőéves hallgatója. A 22 éves fiatalember gyermekkori agyi bénulásban szenved, aminek következtében testének bal felén meg vannak keményedve az izmai.  Elmondása szerint az orvosi hibából kifolyólag létrejött betegsége nagyon sok nehézséget okoz, tornát, fürdői kezelést, de legfőképpen akaratot és kitartást igényel a részéről.

Hogyan látja, milyen lehetőségeik vannak ma a mozgáskorlátozott fiataloknak?

Szlovákiában a mozgássérülteket és a fogyatékkal élőket munkahelyi törvény védi, miszerint húsz alkalmazott felett a munkaadók kötelesek létrehozni védett műhelyeket és alkalmazni mozgássérült és szellemi fogyatékkal élő embereket. Mégis sok függ a környezettől és a hozzáállástól. Úgy gondolom, mindenképpen lehetőséget kell adni a mozgáskorlátozottaknak is, hogy érvényesülni tudjanak és meg tudjanak felelni az élet kihívásainak.

Az iskola befejezése után milyen munkát szeretne vagy tudna vállalni?

Az elvégzett szak által megszerzett ismereteimmel szeretnék érvényesülni, a könyvelés, adminisztrációs munkák terén, de szívesen dolgoznék egy községi hivatalban is. Jövőbeli munkavégzésem során szeretném kihasználni azt a képességem, hogy kommunikatív vagyok, ezért úgy gondolom, ha kapok esélyt, bármilyen menedzseri poszton, akár civil szervezeteknél is érdemi munkát tudok végezni.

Hogyan látja a munkaerőpiacot?

Sok mozgáskorlátozott képtelen elhelyezkedni, mivel a legtöbb munkahelyen nem biztosított az akadálymentesítés, és sok esetben nincs is a részünkre megfelelő munkakör.

Sajnos a munkaerőpiac nem áll készen, hogy mozgáskorlátozott fiatalokat foglalkoztasson, inkább felveszik az egészséges embert, mert nála nagyobb az esélyt látnak a munka maximális mértékben való elvégzésére.

Ezzel viszont nem értek egyet. Lehet, hogy páran segítségre szorulunk, de nekünk, mozgáskorlátozott fiataloknak is jogunk van a teljes élethez, legyen szó munkáról, vagy a magánéletről.

A helyzete nem átlagos. Mozgáskorlátozott fiatalként hogyan éli a mindennapjait?

Jelenleg egy háztartásban élek a szüleimmel. Az egészségügyi állapotom miatt sajnos nem olyan közösségi életet élek, amilyent szeretnék. Próbálom magam elfoglalni. Imádom a zenét, a vicceket, sokat olvasok, több nyelven is beszélek és emellett a világhálót tanulmányozom zenei téren. A zenéhez visszatérve, nagyon sok magyar és amerikai zenét hallgatok, mert pozitív energiával tölt fel. Mindezek mellett tanulmányozom azokat a zeneművészeket, akik régen alkottak, megismerem a munkásságukat, hiszen tanulságos megfigyelni, hogyan zajlott az életük, hogyan éltek fiatalként, mi történt velük. A zenétől megnyugszom, kiegyensúlyozott és jókedvű leszek. Az én gyógyszerem bármilyen nehézségre a zene és a humor. Ezt a nagyszüleimtől örököltem.

Frederik hitvallása szerint el kell telnie egy bizonyos időnek, míg az élethelyzetek kikristályosodnak, ki kell várni, hogy a tervekből mi fog megvalósulni.

A nehézségeket muszáj megélni, és igyekezni kell boldognak lenni, örülni a mindennapoknak, mert az élet szép és nekünk meg kell találnunk benne a pozitív értékeket.

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával valósul meg.

(Forrás:a FELVIDÉK.ma – Az első szlovákiai magyar hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 7 = tizenhárom

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 23. csütörtök, Emőke napja van.
Ma van a(z) Meteorológiai világnap.
Az év 12. hete és 82. napja.
Holnap Gábor, Karina napja lesz.

1848. Gróf Batthány Lajos kihírdette a kijelölt miniszterek nevét. Ezek: Szemere Bertalan, Eszterházy Pál, Kossuth Lajos, Mészáros Lőrinc, Széchenyi István, Eötvös József, Klauzál Gábor, Deák Ferenc.


1848. Deák Ferenc, mint Zala vármegye követe, megjelent az alsóház esti ülésén.


Utassy József / 1941. márc.23. - /

1941.III. 23.

A negyvenegyes tavasz harmadik napján
megszült egy napraforgó arcú asszony,
hogy ebben az égkupolás alkotóház-világban
mutassam föl a szépet, a jót,
s mondjam ki bátran
az igazságot.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com