Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Anita - Ki bánja meg
60
hallgató

Nehéz szabadulni a sztereotípiáktól

- 2020. augusztus 12. 21:11 - 567 megtekintés

A vakok és gyengén látók is élhetnek minőségi életet, ha megkapják a megfelelő segítséget.

A vakok és gyengén látók is élhetnek minőségi életet, ha megkapják a megfelelő segítséget.

Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke születése óta látássérült, azért küzd, hogy segíthessen sorstársain, formálja a társadalom attitűdjét, és kollégáival közösen csökkentse a látássérültekkel kapcsolatos előítéleteket. Az egyesület kiemelten fontos feladata az érdekvédelem és az érdekképviselet. Előtérbe helyezik az akadálymentesítést, szemléletformáló tevékenységeik során minél több emberhez szeretnének eljutni.

– Szemléletformáló foglalkozásokat tartunk általános iskolától középiskoláig, de a felnőtteket csak nagyon ritkán tudjuk megszólítani. A felnőtt társadalom attitűdjének formálását nagyon fontosnak tartom, hiszen a gyerekek mintakövetőek, látják, hogyan vélekednek az idősebbek a látássérültekről, ezért nem mindegy, milyen viselkedést tekintenek irányadónak –árulta el az egyesület elnöke, hozzátéve, a jövőben minden olyan területen előadásokat szeretnének tartani, ahol megfordulhatnak a látássérültek: intézményekben, az egészségügyben vagy az oktatásban is nagy szükség lenne erre.

Küzdenek az előítéletek ellen

– A szakképzésben és az egyetemeken számos segítő szakmát tanulhatnak az emberek, de a fogyatékkal élőkről szóló , velük kapcsolatos speciális tudást keveset szereznek. A sztereotípiáktól nagyon nehezen szabadul társadalmunk, sokan úgy gondolják, a látássérültek jobban hallanak, fejlettebb a tapintásuk, de ez nem igaz. A buszon sem kell nekünk átadni a helyet, hiszen mi is bírunk állni, továbbá az is gyakran felmerül, hogy miért nem viselünk szemüveget, vagy miért nincs mindenkinek vakvezető kutyája – részletezte a leggyakoribb előítéleteket Nemes-Nagy Tünde, aki szerint a vakok és gyengénlátók is tudnak minőségi életet élni, amennyiben megvan a kellő motivációjuk és a megfelelő személyi segítő háttér.

– Ma már számos olyan eszköz van, amely megkönnyíti az önálló életvitelt, és ezek segítségével a látássérültek is önállóan boldogulhatnak. A magyarul beszélő konyhai mérleg erre remek példa, egy ilyen készülékkel egy látássérült is tüsténkedhet a konyhában. Az okos telefonokhoz és a számítógépekhez is elérhetőek a segítőszoftverek, az én gépemen is van szövegfelolvasó – ismertette a támogatóeszközöket az elnök, akitől azt is megtudták a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál munkatársai , ezek a készülékek horribilis összegbe kerülnek, a beszélő konyhai mérleg például több mint 30 ezer forintért vásárolható meg.

 Az eszközök beszerzésére az egyesület pályázatokból és az adó egy százalékának felajánlásából ad támogatást. Az állam csupán a fehér botok beszerzését támogatja, a beszélő vércukormérők, illetve a több mint 180 ezer forintba kerülő digitális nagyító megvásárlását 50 százalékban téríti meg, ami még így is nagyon sokba kerül. Aki nem dolgozik vagy nem él családban, az a rokkantsági ellátásokból és a fogyatékossági támogatásokból nem tudja beszerezni ezeket a hasznos berendezéseket – mondta Nemes-Nagy Tünde, aki arra kéri az embereket, ne sajnálják a látássérülteket, inkább nyújtsanak segítő kezet.

Ne kényszerből segítsenek

– A legnagyobb gond az, hogy hiába segítenének sokan, nem tudják, hogyan kell. Ne kényszeresen akarjanak minket támogatni, hanem kérdezzék meg, mit tegyenek – hívta fel a figyelmet Nemes-Nagy Tünde, majd hozzátette: sajnos a fogyatékosságügyet Magyarországon egyelőre csak az ELTE gyógypedagógiai karán tanítják, ahol együtt oktatnak és kutatnak az egészséges és fogyatékkal élő emberek. Reméljük, hogy a jövőben az ország más felsőoktatási intézményében is követik majd ezt a gyakorlatot.

(Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 - öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 2. péntek, Kármen, Anita napja van.
Az év 22. hete és 153. napja.
Holnap Klotild napja lesz.

1247. IV. Béla a János-vitézeknek adományozta a szörényi földet és Kúnországot, azaz: Moldvát, és Havasalföldet az Olt folyóig, következő föltételek alatt: az elpusztult birtokot kötelesek külföldről népesíteni.


1753. A Hódmezővásárhelyen kirobbant fegyveres felkelést a megyei hatóságok katonasággal elnyomják.


Radnóti Miklós: Június

Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz,
az ég derűs, nincs homlokán redő,
utak mentén virágzik mind az ákác,
a csermelynek arany taréja nő
s a fényes levegőbe villogó
jeleket ír egy lustán hősködő
gyémántos testű nagy szitakötő.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com