Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Step - Támadás
26
hallgató

Súlyos büntetést kaphatnak az igazolvánnyal visszaélők

- 2013. november 28. 11:25 - 1668 megtekintés

A vonatkozó jogszabály szerint az használhatja a mozgássérültek számára kijelölt parkolóhelyet, aki mozgásában sérültként veszi igénybe azt, vagy mozgásában sérültet szállít.

A rokkant igazolvánnyal többféle módon is vissza lehet élni. Az sem ritka, amikor a mozgásában korlátozott személyeknek fenntartott parkolóhelyet foglalják el jogtalanul. A kettő kombinációjáért már egészen súlyos büntetések is kinézhetnek a szabályok megszegőire.

Lapunk e témával kapcsolatos kérdésére Garabás Péter, az egri önkormányzat közterület-felügyeletének a vezetője elmondta: a vonatkozó jogszabály szerint az használhatja a mozgássérültek számára kijelölt parkolóhelyet, aki mozgásában sérültként veszi igénybe azt, vagy mozgásában sérültet szállít. A szakember tájékoztatása szerint egyébként különbséget kell tenni a kijelölt várakozóhely és a fizető box igénybevétele között.

Utóbbi esetben ugyanis, aki az igazolvánnyal ilyen várakozóhelyen parkol úgy, hogy arra nem volt jogosult, akkor pótdíjat köteles fizetni, valamint eljárás indulhat közokirattal való visszaélés miatt. A fizető várakozóhelyeket Egerben az Evat Zrt. munkatársai ellenőrzik, akik az önkormányzati rendeletben meghatározott módon szankcionálják a szabályszegéseket vagy a visszaéléseket.

Amennyiben viszont mozgásában korlátozott személy számára kijelölt helyet vesz igénybe valaki anélkül, hogy lenne rokkantigazolványa, akkor a kötelezően kiszabandó fix szabálysértési bírság ötvenezer forint.

Törvényi előírás szabályozza továbbá azt is, hogy hol, milyen számú és meghatározott szélességű parkolóhelyet kell biztosítani a mozgáskorlátozottak számára. Vannak nem fizetős, de a rokkantaknak biztosított parkolóhelyek is, többnyire közintézmények környezetében. A megyeszékhelyen ilyen található például a Rózsa Károly utcában, vagy a Bitskey-uszoda előtt. Ezeket sem foglalhatják el az arra nem jogosultak, mert ilyen esetben a következmény az ötvenezres helyszíni bírság lehet.

? Mérlegelésre ezen alkalmakkor egyáltalán nincs lehetőség, a bírságot mindenképpen ki kell szabni. Hasonló ez a fix bírság, mint ami a járműforgalom elől elzárt területen, vagy zebrán való megálláskor és más, a KRESZ-ben meghatározott esetekben néz ki a szabálytalankodónak ? fogalmazott Garabás Péter, akitől megtudtuk mindezen túl azt is, hogy Egerben sok helyen térfigyelő kamerákkal is nyomon követhetőek a történések.

Nehezen mondhatja ezért ? ha nem úgy történt ? a bekamerázott területen a rokkantigazolványt használó, hogy hozta a nagymamát, csak ő már felment a lakásba. Amikor azt látják a monitoron, hogy érkezik a ?rokkant?, megáll az adott parkolóhelyen, gyorsan kiszáll, nem úgy mozog, mint aki mozgássérült lenne, az már eleve problémás.

? A kamerák felvételeinek egyébként a célirányos vizsgálatkor van szerepe ? folytatta a közterület-felügyelet vezetője. ? Amikor bírósági eljárás lóg a levegőben, akkor célirányosan rögzítünk mindent. Vannak természetesen célzott akciók is ? tette hozzá. Megtudtuk a szakembertől azt is, hogy a közterület-felügyeleten túl e tárgykörben ellenőriznek még a rendőrkapitányság munkatársai is. Ha a hatóságok visszaélést tapasztalnak, abban az esetben az ügy feljelentéssel zárul. A helyszínen pedig visszatartják az igazolványt, amit az eljárás dokumentumaihoz csatolnak. A tetten ért ügyfélnek ugyanakkor alá kell írnia egy papírt arról, hogy jogtalanul használta az okmányt.

Kérdésünkre Garabás Péter elmondta még: hamisított rokkantigazolvánnyal ők még nem találkoztak, annál inkább notórius visszaélőkkel.

Celebek pácban

Az utóbbi időben több ismert ?celeb? is jogosulatlanul használta a mozgásában korlátozott személy ? történetesen a hozzátartozójuk ? számára kiállított rokkantságot jelző igazolványt. A tévés műsorvezető, színésznő Liptai Klaudia ügyében, aki halott édesanyja ilyen jellegű közokiratával parkolt jó ideig mindenhol, már bírósági határozat is született: egymillió forint pénzbüntetéssel sújtották közokirattal való visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt.

A minap pedig az énekes Balázs Pali bukott le az édesapja nevére készített okmánnyal. Őt a rendőrök előállították és eljárást kezdeményeztek ellene.

Panasztevő, aki nem olvasta figyelmesen a KRESZ-t

A KRESZ 51/A. paragrafusában szerepel az az előírás, hogy a mozgásában korlátozott személy a járdán is megállhat autójával. Csakhogy van a mondatnak másik fele is: feltéve, ha 1,5 méter szélességű járdaszakasz szabadon hagyható. Ezt a részt nem olvasta egy egri rokkant, aki zaklatásként értékelte, hogy a közterület-felügyelő e szerint járt el, majd le is mérte a szabadon hagyott részt, ami alig volt egy méter. A panaszos beadványa szerint ?… szomorúan tapasztaltam: Közterület-felügyelő kollégái az autóm körül MÉRŐSZALAGGAL MÉRIK autóm helyzetét. Ezen cselekvésüket törvénnyel való visszaélésnek, és zaklatásnak értékelem.?

A kedvezményekre jogosító igazolvány közokirat

A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa a törvényi rendelkezéseink szerint olyan közokirat és biztonsági okmány, amely a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet (KRESZ) 51/A. szakaszában felsorolt kedvezmények igénybevételére való jogosultságot igazolja. Az igazolványra az a személy jogosult, aki a ?súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló rendelet? értelmében közlekedőképességében súlyosan akadályozott. A szakértői szerv ilyennek minősíti azt a személyt, akinek a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló NEFMI-rendelet mellékletében felsorolt károsodása van.

Forrás: heol.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


nyolc - 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com