Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Janet Jackson - Someone to call my lover
43
hallgató

Nívódíj akadálymentes épületeknek

- 2010. április 26. 18:49 - 868 megtekintés

Átadták “Az év akadálymentes épülete 2009” pályázat díjait a legkiválóbb építtetőknek, kivitelezőknek és tervezőknek.

A meghirdetett elismerésre azok a közhasználatú épületek pályázhattak, akik magas színvonalon tettek eleget az esélyegyenlőség követelményeinek, illetve az uniós elvárásoknak. A díjátadón Veszprém, Taksony és Rétság egy-egy épülete pénzjutalomban, míg Ajka és Debrecen városának projektje elismerésben részesült.

A rendezvényen beszédet mondott Fegyverneky Sándor országos főépítész, az NFGM, Építésügyi és Építészeti Főosztályának vezetője, a Bíráló Bizottság elnöke, a lebonyolításban közreműködő VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft vezérigazgatója Dr. Benedek János, valamint Zsilinszky Gyula, az NFGM Építésügyi és Építészeti Főosztályának vezető főtanácsosa.

Ünnepélyes keretek között ma adták át ”Az év akadálymentes épülete 2009” építészeti nívódíj pályázat díjait a nyertes intézmények képviselőinek.

A rendezvényt Fegyverneky Sándor a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Építésügyi és Építészeti Főosztályának vezetője nyitotta meg.

“Több tízmilliárd forint jutott az elmúlt időszakban meglévő épületeink utólagos akadálymentesítésére és remélem, hogy az épp folyó munkákból jövőre is lesz mit bemutatnunk. Az új épületeknél erről már nem is kell beszélnünk, hiszen itt a szakemberek már a tervezéstől kezdve gondolnak a fordulási sugarakra, a belső terek megfelelő kialakítására vagy a szintkülönbségek áthidalására. Öröm, hogy ezeket az épületeket immár kerekesszékkel is használni tudják, bár fontos megjegyeznünk, hogy az akadálymentesítés nemcsak rajtuk, de sokunkon segít, a kocsit toló időseken, a bottal járókon vagy babakocsis kismamákon. Sőt! Ezen pályázatoknál is kiemelendő, hogy a komplex akadálymentesítés a látás vagy hallássérültek tájékozódását is segíti, így ők is egyenlő eséllyel juthatnak hozzá a közintézményeink nyújtotta szolgáltatásokhoz”- méltatta az erőfeszítéseket a főépítész.

“Örömmel mutatom be a VÁTI által elkészített kiadványt, mely azokat az épületeket tartalmazza, amelyek most díjban részesültek. A szakemberek részére már 2007-ben Zsilinszky Gyula közreműködésével tervezési segédletet adtunk ki, melyben gyakorlati útmutatókkal segítjük a tervezők munkáját. Remélem, hogy idővel azoknál az épületeknél is gondolnak majd a komplex akadálymentesítésre, ahol ez nem kötelezően elvárt.”

Még egyszer köszönöm a bíráló bizottság munkáját és a VÁTI-s kollégák erőfeszítéseit a lebonyolításért és a szép kiadványért”- fejezte be Fegyverneky Sándor.

Dr. Benedek János, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. vezérigazgatója elmondta: “Az udvariasságon túl, valódi öröm számunkra, hogy “anya minisztériumunk” munkájában ilyen szinten részt tudunk venni, hiszen mi az akadálymentesítést – nemcsak most, de hosszú évek óta- szívügyként kezeljük. Hosszú ideje próbáljuk minden eszközünkkel formálni a közvéleményt, megismertetni a nyilvánosságot az esélyegyenlőségi szempontokkal és betartatni az uniós normákat. Az NFGM-hez hasonlóan, mi a VÁTI-ban is elmondhatjuk, hogy figyelünk ezen szempontokra, így nemcsak a budapesti székházunkat, de vidéki irodáinkat is akadálymentesen használhatják a hozzánk érkezők. Magam is forgolódom jó ideje az építésügy háza táján, úgyhogy tudom, hogy nehéz itt áttörést elérni. A mai díjazott épületek és a bemutatásukra született szép kiadvány azonban azt bizonyítja, hogy itthon is szűnőben van az elmúlt évek szemléleti vaksága. Mi a VÁTI-ban örülünk, hogy részt vehetünk ebben a misszióban”- fejezte be a vezérigazgató.

Zsilinszky Gyula, az NFGM vezető főtanácsosa, a zsűri tagja értékelte végül a pályamunkákat, illetve általánosságban az utólagos akadálymentesítés mögött álló közös erőfeszítéseket:

“Minden együttműködésnek vannak pozitív és negatív oldalai. Az akadálymentesítéssel kapcsolatban sokáig nem beszélhettünk diadalmenetről. Amióta mi ezzel foglalkozunk, már sok-sok milliárd forint áramlott ezen fejlesztésekre, mégis nehezen látszik az előretörés. Elgondolkodtató, hogy szinte alig van olyan épület, ahol minden rendben lenne, pedig a jogszabályok és a felelős szakemberek ott vannak! A hibáknak nincs gazdájuk, mindenki csak kicsit vét, aztán ezek összeadódnak. Nem akarok ünneprontó lenni, de csak ezekből a meglátásokból és jóindulatú kritikákból lehet fejlődni és előrébb lépni.
Szerencsére számos jó példa is van. Most is több helyen láttunk valódi összefogást, készséges és lelkes együttműködés pozitív eredményeit- tette hozzá a szakember.
Zsilinszky Gyula ezután egy-egy mondatban méltatta a nap főszereplőit. Kiemelte, hogy sok olyan helyen történt meg a részleges vagy komplex akadálymentesítés, ahol maga az épület nem volt optimális a közszolgáltatások megszervezésére, vagy annyira alacsony költségvetésből valósították meg a fejlesztést, ami már önmagában is elismerésre méltó. Az új építésű taksonyi óvoda esetében kitűnően látszik, hogy a pedagógusok is kivették részüket a munkából és segítettek a jó adottságokat úgy továbbfejleszteni, hogy az a használhatóságot is támogassa. A Magyar Posta szállodáját pedig azért méltatta, mivel ma még igen kevés Magyarországon azon szállodák száma, amiket akadálymentesen használhatnak a turisták.

A beszédeket a méltatások követték, majd a díjazottak Fegyverneky Sándortól oklevelet, Dr. Benedek Jánostól pedig ajándékcsomagot vehettek át.

“Az év akadálymentes épülete 2009” címmel tüntették ki, és 1.500.000 Ft díjazásban részesítették a Veszprém Megyei Földhivatal épületét az akadálymentes használatot biztosító, komplex módon alkalmazott építészeti-műszaki megoldások, valamint a példás szolgáltatás szervezés elismeréseként.

500.000 Ft díjazásban részesült – rangsorolás nélkül – 2 pályázat:

– Taksonyban az Óvoda és Szociális Szolgáltató Központ az igényes építészeti megformálásért, az akadálymentes használatot biztosító építészeti-műszaki megoldásokért, valamint az intézmény magas színvonalú működtetése elismeréseként,
valamint:
– Rétság, Polgármesteri Hivatal az akadálymentes használatot a helyi adottságoknak megfelelően, komplex módon biztosító építészeti műszaki megoldások elismeréseként.

Pénzjutalom nélküli elismerő oklevélben részesültek:

– Ajkán a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont rekonstrukciójában közreműködők, a közösségformáló rendeltetést jól szolgáló, illetve az akadálymentesítés érdekében alkalmazott építészeti-műszaki megoldásokért.
valamint:
– a debreceni Postás Üdülő-Hotel épülete rekonstrukciójában közreműködők, az akadálymentes használat érdekében alkalmazott építészeti műszaki megoldásokért.

Minden díjazottnak gratulálunk!

A rendezvényről készült képek a következő webalbumból tölthetőek le:
Képek letöltése

Az év akadálymentes épülete 2009” című kiadvány anyaga és a díjkiosztón bemutatott vetítések már április 22-edike óta letölthetők a VÁTI Nonprofit Kft. által üzemeltetett
honlapról
Az anyagban említett “Tervezési Segédlet az akadálymentes épített környezet megvalósításához” című kiadvány 2007-ben az ÖTM Területfejlesztési és Építésügyi Szakállamtitkárság Építésügyi és Építészeti Főosztálya megbízásából és támogatásával készült, a megjelenéssel kapcsolatos feladatokat a VÁTI Kht. koordinálta. (Szerkesztő: Pandula András) Ez és a komplex akadálymentesítéssel foglalkozó további tervezési segédletek szintén letölthetők a
portálról:
Megtekinthető a:

honlapon

VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.
Sajtóközleménye

2010. április 21.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 4 = tíz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com