Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Népzenei kavalkád - Ferenczi István műsora
39
hallgató

Oázis a belvárosban

- 2019. február 4. 15:12 - 1013 megtekintés

„Lenyűgöz, hogy ebben a világban, ahol minden a pénzről és a sietségről szól, és Tinderen döntjük el, ki szimpatikus, és ki nem, néhány profi szakember hetente több órát tölt azzal, hogy másoknak segítsen” – mondta az a férfi, akinek a felesége lelki gondozó az Oázisban. Márpedig a főként önkéntesekből álló közösség ajtaja valóban nyitva áll […]

„Lenyűgöz, hogy ebben a világban, ahol minden a pénzről és a sietségről szól, és Tinderen döntjük el, ki szimpatikus, és ki nem, néhány profi szakember hetente több órát tölt azzal, hogy másoknak segítsen” – mondta az a férfi, akinek a felesége lelki gondozó az Oázisban. Márpedig a főként önkéntesekből álló közösség ajtaja valóban nyitva áll mindenki előtt, aki elég bátor ahhoz, hogy segítséget kérjen.”

Az egyetemista Tivadar – nevezzük csak így! egy éve komoly válságban volt.

– Kimerültem. Motiválatlan és lehangolt voltam. A konzulensem nem segített, csúsztam, csúsztam, végül elbuktam a szakdolgozatot, az szörnyű volt. Már nem szerettem a szakot, amin tanultam, váltani akartam, de nem tudtam, mit kezdjek az életemmel – idézi fel. – Egy keresztény fiatalokból álló közösség vezetője voltam, de elfogyott a lendületem. Ahelyett, hogy felvirágoztattam volna, csak a túlélésre játszottam. A folyamatos stresszben már Istent sem éreztem magamhoz közel. Frusztrált, hogy irigylésre méltó életem lehetne, de nem tudom megélni. Biztos voltam benne, ha ez huzamosabb ideig így marad, beleőrülök.

A szülei nem tudtak neki segíteni: édesapjával nehezen beszélget mély dolgokról, édesanyja pedig nem érezte át a probléma összetettségét, de még bízott benne, hogy a hit ereje is elég lesz a megoldáshoz. A barátai úgy gondolták, Tivadar csak az egyetemistákra jellemző időhiánnyal küzd.

„A hely, ahol meghallgatnak” – olvasta az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat plakátján a jezsuitáknál, ahova misére járt. Becsöngetett a nyolcadik kerületi épületbe, ahol az egyik önkéntessel külön szobába vonultak, és egy órát beszélgettek. Utána abban maradtak, hogy még találkoznak néhányszor.

– Ez biztonságot adott, hogy valaki segít, merre induljak el. És jó volt, hogy elmondhattam, így magamnak is megfogalmazhattam, hogy mik a nehézségeim – mondja. – Azzal, hogy nem ismertük egymást, tét nélkül beszélhettem.

Végül az önkéntestől hallott arról a jezsuita, énerősítő csoportról is, amelynek köszönhetően egyenesbe jött. A szakdolgozatát megírta, a mesterképzést már egy új egyetemen kezdte el. Azt mondja, visszatalált Istenhez, és az élete jó irányba halad.

NINCSENEK EGYEDÜL

Az Oázist 2013-ban szerzetesek és civilek összefogásával a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya alapította, hogy Budapest belvárosában, a „sivatagban” legyen egy hely, ahol bárki erőt és reményt meríthet. A Mária utcai irodában a hétköznapokon professzionális segítő szakemberek (lelkigondozók, mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, pszichiáterek, gyásztanácsadók, családterapeuták, pszichodráma-vezetők stb.) várólista nélkül fogadják a betérőket, akiket lelkigondozói találkozásban kísérnek ingyen. Ha valakinek olyan elakadása, kérdése van, amely a szakember kompetenciájába belefér, hosszabb távú folyamatot is kezdhetnek. 2014-ben tizenegy önkéntes vállalta a minimum havi négyórás szolgálatot. Az Oázis csapata ma közel harminc fő, a szervezet mindennapi működéséről három munkatárs gondoskodik.

Küldetésükről öten mesélnek nekem.

– Az egészen kis elakadásoktól kezdve a mély krízisekig mindenféle problémával jönnek hozzánk. Többen valami sok-sok éve őrizgetett, nagy titkot tesznek itt le, segít nekik az anonimitás, hogy nálunk nem kell regisztrálni, bemutatkozni – mondja Tardy-Simon Virág. Persze azért így is előfordul, hogy a szégyen miatt nehezen kérnek segítséget, sokan legalább fél évig várnak, mielőtt felsétálnak az Oázis lépcsőjén.

– Elkísérjük őket hegyen-völgyön, görbe utakon, mielőtt rátalálnak lelkük oázisára. Megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül, érkezzenek akár a legnagyobb sivatagból – mondja Kovács Éva, a szolgálat vezetője.

A fő célcsoportjuk a húsz és negyven év közötti korosztály, jönnek egyetemisták és fiatal családosok, akik máshol nem tudnák kifizetni a pszichológia és a teológia határterületét ötvöző segítő beszélgetést, de Évának volt már nyolcvanéves kliense is. Az elmúlt egy évben több olyan fiatallal is találkoztak, akiket komolyan foglalkoztatott az öngyilkosság.

Mivel a klienseknek nem szükséges előre bejelentkezniük, a hosszú várakozás is az önkéntesek mindennapjához tartozik.

– Lehet, hogy két napig nem tér be senki, és ennek a feszültségét is ki kell bírnunk. Megeshet, hogy valakinek egy hónapig nincsen embere -mondja Kovács Éva. – Egyszer az egyik önkéntesünk azt mondta, hogy az éppen be nem térő kliensek is tanítanak minket.

A LÉLEK ABLAKA

Míg a segítségkérőktől nem elvárás, hogy keresztények legyenek, a munkatársak alkalmasságának feltétele, hogy élő hittel bírjanak.

– Szeretem azt a mondást, hogy egy házból a sötétséget nem lehet kannával kihordani, be kell engedni a fényt – fogalmaz Tardy-Simon Virág. – Sokszor megtapasztaltam, hogy akik hozzánk fordulnak, kinyitják a lelkük kis ablakát, mi pedig közvetíthetjük nekik a fényt.

A munkatársai is hasonló élményekről számolnak be. Pálfi Judit, aki közgazdászként multinál dolgozott, mielőtt az Oázis alkalmazott munkatársa lett, már az első kliensénél azt érezte, hogy másállapotba, flow-ba került, és a beszélgetésen Isten vezette végig. A három éve önkénteskedő M. Dulácska Csilla egyik legemlékezetesebb folyamata egy kismamával volt.

– Nagy élmény volt, hogy rajtam keresztül valahogy az Isten működik – mondja.

A lelki gondozók beszélgetés előtt és után szimbolikusan „be- és kimosakodnak” (imádkoznak), így is felkészülnek a találkozásra, illetve ez is segít nekik feldolgozni, letenni azt a rengeteg élettörténetet, amit megosztanak velük. Havonta tartanak csoportos szupervíziót, ahol a saját elakadásaikkal, kérdéseikkel foglalkoznak.

– Járt hozzám valaki egy hosszabb folyamatra, és megbeszéltük, hogy még visszajön. De eltűnt – meséli Robogány Veronika. – Legutóbb ő volt a szupervíziós témám, hogy ennek az eltűnésnek a súlyát elviseljem.

Tardy-Simon Virág férje informatikus, de a saját feleségén látja, mennyire hasznos a szupervízió.

– Az ember sok mindent elbír egyedül, de ezek az önkéntesek olyan terheket cipelnek, amelyeket tényleg csak profi keretek között lehet értelmezni és helyretenni – mondja Tardy György. – Nagyon szeretem a katolikus egyházat, de vannak olyan részei, amelyeken szívesen javítanék, az egyik, hogy gyakran olyan feladatokra is lelkes amatőröket foglalkoztatnak, amelyek szakembereket igényelnének. Jó látni, hogy itt csak profikból áll a csapat.

Kovács Éva hálával említi azokat a szerzetesközösségeket is, amelyek háttérimádsággal támogatják az Oázis szolgálatát.

TÁRSASJÁTÉK

A kliensek igényeire és a társadalmi szükségletekre válaszolva az Oázis elindította a csoportos alkalmakat. Volt már irodalom-, művészet- és logoterápiás műhelyük, szerda délelőttönként családterápiás konzultációkat tartanak. A „Beszéljünk róla!” nevű találkozók a tabutémákat járják körbe. Csak néhány cím az elmúlt évekből: „A hűség mai arcai”, „Kábítószeres ÉS/VAGY keresztény?”, „SOS – Házasodom!” Az „Élet csodája” alkalmával – egy 4×4 méteres, kiterített „méhen”

– eljátszották a fogantatás pillanatát is. Csoportot indítottak az erőszakot elszenvedők és a szenvedélybetegek hozzátartozóinak.

Bükkerdő Gergely az Oázis hatalkalmas spirituális önismereti műhelyéhez csatlakozott. A válása nagy törés volt, de abból a gödörből kijött. A négy gyerekből kettő vele lakik, viszont már nagyobbak, nincs sok feladata velük. Szerette volna magát „feltérképezni”. A csoportban a pszichodráma eszközeivel dolgoztak.

– Már az első estén megnyíltunk egymás előtt -mondja. – Éreztük, hogy védett helyen vagyunk.

Amikor egy játéknál házat kellett magukból építeniük, Gergely egy olyan kanapé szerepét választotta, amelyik az erkélyen áll. Amikor a foglalkozásvezetők megkérdezték, mindenki jól érzi-e magát, rájött, hogy míg a többiek bent voltak, ő kiszorult a házból. Ekkor ismerte fel, hogy bár segítő alkat – csak arra gondolt, hogy mások a kanapéról gyönyörködhetnek majd a tájban -, ha a saját igényeiről megfeledkezik, nem lesz maradéktalanul boldog. A műhelymunka során tudatosult benne az is, hogy a kellemetlen, kínos folyamatoktól akkor is gyorsan meg akar szabadulni, ha vesztesként lép ki a helyzetből.

Vámosi Eszter, akinek az életét egy váratlan betegség forgatta fel, csoportos műhelymunka után kért Kovács Évától egyéni konzultációt.

– Jó mélyre ástunk, sírtam, nevettem, rajzoltam, és közben egyre többet láttam magamból

– mondja. – Azóta tudatosabban figyelek az érzéseimre és a határaimra. Nem lett tökéletes az életem, de az Oázis időt adott a megpihenésre, és erőt kaptam az újraindulásra.

Egy másik fiatal nő azért a leghálásabb, mert megélhette, kimondhatta az érzéseit úgy, ahogy vannak. Más közösségekkel ellentétben itt senki nem halmozta el tanácsokkal és bibliai idézetekkel. A foglalkozások felszabadították, „levegőt tudott venni”.

– Kellett ez a meleg, szeretetteljes hely, ahonnan tovább tudtam lépni – mondja. – Az Oázis kicsit a régi nagycsaládot pótolja, ahol volt még mély beszélgetés, közös ünnep, meghittség, szoros kapcsolat. Ahol lehetett találni valakit, aki meghallgat, és a meghallgatásban ott van Isten is.

(Nők Lapja, 2019. 01. 16.)

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


2 + = három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com