Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szignál -
62
hallgató

Szülői küzdelmek és az „AUTIK”

- 2019. április 3. 9:50 - 1048 megtekintés

Bármilyen furcsa, divat lett az autizmus. Első lépésként beleszerettünk Dustin Hoffman imádni-való esőemberébe, amit kiváló színházi előadások, cikkek, tanulmányok, könyvek, konferenciák és újabb filmek követtek. De vajon együtt jár-e a köznyelvi elterjedéssel némi tudás? Van-e fogalmunk arról, mit élnek át az autista gyerekeket nevelő szülők? Egy zuglói bevásárlóközpont mozgólépcsőjén hallottam először egy vörös rúzsos lánytól: […]

Bármilyen furcsa, divat lett az autizmus. Első lépésként beleszerettünk Dustin Hoffman imádni-való esőemberébe, amit kiváló színházi előadások, cikkek, tanulmányok, könyvek, konferenciák és újabb filmek követtek. De vajon együtt jár-e a köznyelvi elterjedéssel némi tudás? Van-e fogalmunk arról, mit élnek át az autista gyerekeket nevelő szülők?

Egy zuglói bevásárlóközpont mozgólépcsőjén hallottam először egy vörös rúzsos lánytól: „Olyan auti vagyok péntek estére, hogy életmentő lesz a shoppingolás!” Ekkor jöttem rá, hogy a borzalmas „depi vagyok” kifejezés mellett polgárjogot nyert az „auti” is. Ez csak nyelvi szempontból zavar sokakat, ám azokat, akik depressziós vagy autista családtaggal élnek, biztosan felzaklatja, hiszen a „depi” súlyos betegség, és az autizmus spektrumzavarral élő gyerekek alapjaiban rengetik meg a szüleik életét.

A KÉTSÉGBEESÉSTŐL AZ ELFOGADÁSIG

Az egészséges gyerekek szülei is aggódnak, amikor a csemetéjük óvodába, iskolába kerül, s akii kor sem szorongásmentes az élet, ha a lányuk-fiuk K felvételizik, érettségizik vagy már szigorlatozik.

Ennek fényében képzeljük el, mennyit szoronganak az autistákat nevelő édesanyák, édesapák, akiket folyamatosan azzal szembesít a külvilág, hogy a gyerekeik szabálytalanok, csak gond van velük, és az oktatási intézmények többsége fellélegzik, ha megszabadul tőlük! Persze nemcsak az autizmus-univerzum színes – nemigen találkozni hatunk tökéletesen egyforma tüneteket produkálókkal de a szülői utak is ezerfélék. A tapasztalatlan anyáknak, apáknak sokszor fel sem tűnik, ha a gyerekük négy-hat hónapos korában elmarad az egészségesekre jellemző szociális mosoly. Mintha a csecsemőt nem érdekelné a környezete, nem igényelné a testi kontaktust, „eljátszik egyedül”… Általában csak a beszédfejlődés alapos késése aggasztja annyira a szülők egy részét, hogy orvoshoz forduljanak, míg mások már a gyerekük pici korában tanulmányozzák a szakirodalmat, s szinte megkönnyebbülnek, amikor megkapják az autizmus spektrumzavarról szóló „végzést”. Mert a bizonytalanságnál nincs rosszabb. Az is előfordul, hogy durvára sikeredik a szembesülés. Egy két és fél éves kisfiú édesanyja már arra készült, hogy visszamegy dolgozni, amikor a gyerekorvos minden átmenet nélkül közölte, beszélt a bölcsőde pszichológusával, és véleményük szerint a fia autista. A gyerek azóta középiskolába járó, autista fiatalemberré serdült, de az édesanyja most is emlékszik a régi pillanatra: kővé dermedve állt karján a gyerekével, elfogytak a szavai, csorogtak a könnyei, ma sem tudja, miként jutott haza…

– Kevés a szakember – pedig van már autista szak a gyógypedagógiai főiskolán -, tehát a szülők többsége magányos, és végtelenül nehéz utat jár be egyedül, míg a kétségbeeséstől eljut az elfogadásig – mondja Mocsonofey Anna. Ő nemcsak érintett édesanya, de alapos ismerője a szülőtársai küzdelmeinek is, hiszen hét éven át volt elnöke az egyesületüknek, és az Autista a gyermekem című felkavaró könyvében – sok pedagógusnak és szülőnek el kellene olvasni! – tizenhárom család személyes történetét, megküzdési módjait tárja elénk. Tapasztalatai szerint nem a gyerek betegségének súlyossága, hanem a szülő személyisége határozza meg elsősorban a feldolgozás módját. Van, aki viszonylag békésen veszi tudomásul az új életfeladatot, ezzel szemben egy beszélgetőpartnere így fogalmazott: „Az egész életem készenlét…, sosem leszek olyan, mint mások. Nem tudom a Facebookon mutogatni a gyerekemet, ergo fel sem megyek a Facebookra… Nem lesz soha unokám. Az emberek megkérdezik, van-e gyerekem. Igen. És mit csinál? Hát autista. Ó, jaj! Furcsának érzem magam. Talán kevesebbnek. Másokhoz képest ufónak.”

HÉTKÖZNAPI KÜZDELMEK

Elképzelni is nehéz, micsoda türelem kell ahhoz, hogy egy édesanya (édesapa) óvodába, iskolába induljon az autista gyerekével. Mert nem akar kimozdulni a megszokott környezetéből, nem szeret mást felvenni, mint előző nap, képtelenség gombos inget vagy blúzt adni rá. Ráadásul, ha az autisták rosszul érzik magukat az oktatási intézményben -ez gyakran előfordul, hiszen eltérő mértékben, de valamennyiükre jellemző a kapcsolatteremtési zavar, a legegyszerűbb gesztusokat is fenyegetőnek tartják, a beszédet gyakran érzékelik zajként -, tiltakoznak, ordítanak, dühkitöréseket produkálnak. A szülőknek egyrészt meg kell küzdeniük a szeretett gyerekükkel, aztán meg kell próbálni elfogadtatni őt az óvodai-iskolai közösséggel, közben fel kell dolgozniuk a külvilág lesajnáló üzeneteit. Egy régebbi interjúalanyom ma már érettségizett fia hat (!) különböző intézményben végezte el az általános iskolát, mert a pedagógusok és a szülői közösségek nem viselték el a gyereket. Mocsonoky Anna fia egy alapítványi iskolában szenvedett el rengeteg megaláztatást, egy zuglói édesanyának azt javasolta egy játszótéri szülőtárs, akasszon a késleltetett beszédfejlődésű gyereke nyakába táblát: „Autista!” A csemetéik fájdalmas mondatait is „állniuk kell” a szülőknek. Néhány példa egy anya gyűjteményéből: „Gyűlölöm az iskolát, nem megyek! Megfájdul a fejem, nem bírom a ricsajt!” „Nem tudom elfogadni, hogy autista vagyok. Az lenne a megoldás, ha megölnének, és új életet kapnék.” „Nem akarok elmenni itthonról. Sehová. Másutt rossz, csak itt van nyugalom.” „Gyűlölöm az autizmust, sokszor álmodom, hogy késsel kivágják belőlem.”

– Természetesen nem stagnál a gyerekek állapota, ők is változnak, fejlődnek, s ez reménykeltő lehet a szülőtársak számára – mondja Anna. -Amióta a ma már huszonhat éves fiam világra jött, kizárólag róla szól az életem. Segítségre alig számíthattam, a válásom után az egészséges nagyfiam állt mellettem a hétköznapokban, aki kivételes szeretettel vette körül az öccsét. Nagyon nehéz volt az utunk, de ma már ott tartunk, hogy leérettségizett, jó munkahelye van, végre az autizmusát is el tudja fogadni, ami határtalan öröm számomra. Sokáig nem hittem, hogy ezt megérjük…

BOCSÁNAT, KÖSZÖNÖM!

Egy édesanya, akinek a lánya csak ötéves korában kezdett beszélni, sírva mesélte, ha kettesben van a gyerekével, sokat nevetnek, jól érzik magukat, hiszen a kislánya nagyon tud szeretni, de ha kiteszik a lábukat otthonról, rettegve félti a gyerekét.

– Én már nem vagyok nő, nincs saját életem, saját időm, a házasságom is tönkrement, minden napomat a lányommal töltöm, csak pénzt keresni megyek a munkahelyemre, közben aggódom, mi lesz a gyerekemmel, ha már nem leszek. Beadhatnám lakásotthonba, de ha ott sokkal súlyosabb állapotúak közé kerül…? Őrlődöm, tépelődöm, zavarban vagyok az egészségesek között, de tudom: ahhoz az anyukához képest, akinek az ikergyerekei autisták, nekem még mindig jobb.

Mocsonoky Anna szerint érthető, ha sokan megdöbbennek, amikor furcsa mozgású, artikulálatlanul ordító gyereket látnak. Ezért váltak számára a köszönöm és bocsánat szavak a túlélés zálogává.

– Jól döntöttem, amikor a fiam középiskolás korában szót kértem egy szülői értekezleten, hogy őszintén beszéljek az állapotáról, a szülőtársak segítségében, toleranciájában bízva. Hasznos volt… Ahogy az is, amikor néhány évvel ezelőtt jelentkeztem egy „auti-anyáknak” szervezett művészetterápiás csoportba. Sok-sok év után először tettem fel a kérdést: ki vagyok én? És először törődtem egy kicsit magammal, ami jót tett. Nemcsak nekem, hanem a gyerekemnek is. Ha viszonylag rendben vagy magaddal, jobb a kisugárzásod! Ráadásul a hasonló sorsú anyákból baráti társaság alakult, hiszen a legtöbbet egymástól tanulhatjuk. No ezért van szükség szülőcsoportokra, és a történeteink nyilvánosságra hozására! Nem lehet utánozni a másik túlélési stratégiáit, de mindenkinek erőt ad, ha tudja, nincs egyedül. S tán a külvilágot is érzékenyítjük egy kicsit…

 

Dióhéjban

Az autizmust 1943-ban írták le először önálló kórképként, ám azóta sem sikerült kideríteni a pontos okát. A szakemberek szerint a hátterében döntően genetikai tényezők és részben környezeti okok állnak. Az autizmus az agy veleszületett fejlődési zavara, olyan állapot, amelynek számtalan megjelenési formája van. Három területen okoz eltérést a fejlődésben: a társas kapcsolatokban, a kommunikációban és a (rugalmatlan) viselkedésben, gondolkodásban. Az autisták az átlagostól eltérően értelmezik és dolgozzák fel a környezetükből érkező fizikai és szociális ingereket, ennek következtében a gondolkodásuk, a válaszaik és a viselkedésük is sokszor különbözik a megszokottól. Autizmus az értelmi és nyelvi képességek teljes skáláján előfordulhat, tehát egyeseknél az autizmusuk mellett értelmi fogyatékosságot is diagnosztizálnak, mások átlagos vagy átlag feletti intellektuális teljesítményt nyújtanak.

(V. Kulcsár Ildikó, NŐK LAPJA • 2019/14 • ÁPRILIS 3.)

 

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


négy - = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 5. hétfő, Fatime napja van.
Ma van a(z) Környezetvédelmi világnap.
Az év 23. hete és 156. napja.
Holnap Norbert, Cintia napja lesz.

1443. Nagy földrengés hazánkban. Nagy károkat tett az épületekben például Selmecen és Lőcsén.


1848. Megindul a Nép Barátja című hetilap: célja a parasztság tájékoztatása. Szerkesztője: Arany János és Vas Gereben.


Simon István: Virágzó cseresznyefa

"...Két holdfénybe burkolt alak
épp a cseresznyefa alatt
állt meg és összebújt.
S a csillagos fehér szirom
ott pettyegett a vállukon,
ahogy libegve hullt.
...
Holdfényben ballagtam tovább,
s a szívemből a számon át
hullt ki pár tiszta szó;
hogy szorosan így álljanak
negyven év múlva is, ha majd
fejökre hull a hó."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com