Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
30
hallgató

PEDAGÓGUSOK AZ INTEGRÁLT OKTATÁSBAN

- 2011. november 16. 17:02 - 655 megtekintés

Az óvodák és az iskolák nevelőinek vezető szerepet kell vállalniuk a fogyatékos emberek integrációjában, a sajátos helyzetük miatti egyediségük megértésében, elfogadásában, az előítéletek felszámolásában, és a tőlük való félelmek megszüntetésében.

Fontosak az iskolákban a személyi feltételek. Döntő jelentőségű a pedagógus személyisége, szakmai felkészültsége, attitűdje az eltérő módon fejlődő gyermekek integrált nevelésében.

Régebben a pedagógusok alig voltak felkészülve a fogyatékkal élő gyerekek tanítására, szerencsére manapság már külön tanárokat, gyógypedagógusokat képeznek ki arra, hogy miként kell a sérült gyerekekkel bánni, mennyi, és milyen törődést igényelnek e gyerekek.

Sok kérdés, dilemma merül fel először a pedagógusban, amikor az osztályába kerül egy fogyatékkal élő gyerek: Miért hozzám került? Hogyan fog viselkedni? Milyen módon kell őt tanítanom? Miben, és hogyan tudom segíteni? Mit szólnak hozzá a gyerekek, a szülők? A gyerekek befogadják-e? Át kell-e alakítani a termet? stb…

A pedagógusoknak fel kell készülniük arra, ha fogyatékkal élő gyerek kerül az osztályba, vele miként kell foglalkozni, milyen módon kell segíteni, és hogyan lehet elfogadtatni társaival.

A pedagógus kénytelen beletanulni ebbe az új szituációba, s az idősorán mindenre választ kap tanfolyamok segítségével, a kollégáitól, vagy maga tanul bele az újabbnál újabb helyzetekbe, s ezáltal sikerül megoldania a felmerülő problémákat.

A tanároknak előítéletek, beskatulyázások nélkül kell elfogadniuk a gyerekeket.

A pedagógus kezében rengeteg eszköz van arra, hogy elfogadják az épek a sérülteket. Hatalmában áll jutalmazni, büntetni. A pedagógus fogyatékkal élő gyermekhez való hozzáállása nagyban befolyásolja a többi gyerek hozzáállását sérült társukhoz, ezáltal felelősségteljesen kell viselkednie a tanulók előtt. Ha a pedagógus elfogadja a sérült gyereket, segíti, és pozitívan áll hozzá, akkor a gyerekek is elfogadják társukat, és befogadják maguk közé.

Nemcsak az osztálytársaival kell elfogadtatnia a sérült gyereket, hanem a szülőkkel is, mert sajnos sok alkalommal megtörtént már, hogy amely osztályba fogyatékkal élő fiatal került, a szülők a gyereküket kivették abból az osztályból, s másik osztályba, iskolába vitték el.

Fel kell hívni a szülők figyelmét arra, hogy milyen előnyökkel jár az integrált nevelés, gyerekük milyen pozitív személyiségfejlődésen mehet át, ha sérült gyerekkel kerül kapcsolatba. Pl.: empatikusabbá válik, kitartóbb, segítőkészebb lesz, megtanulja értékelni, megbecsülni egészségét, és életét, s megértőbbek lesznek más emberekkel.

A pedagógusnak a fogyatékkal élő gyerek érkezése előtt fel kell készítenie a többi tanulót a fogyatékkal élő gyerek érkezésére. El kell mondania, hogy új társuk „más” lesz, mint ők, mert segítségre lesz szüksége, de ettől függetlenül ugyan olyan gyerek, mint ők, hiszen szeret barátkozni, másokkal beszélgetni, szórakozni, neki is vannak érzései, sikeresen szeretné teljesíteni a feladatait, és szeretne részt venni az iskolai programokon.

Az új gyerek érkezése után fontos, hogy ne csak vele törődjön a tanár, hanem ugyanúgy a többiekkel is, mert ha a többiek nem nézik jó szemmel, hogy ő élvez elsőbbséget, akkor kirekesztődhet a sérült tanuló. Az órák után lenne szükség korrepetálásra, főleg a felső végtag rendellenességgel rendelkező gyerekeknél, mert ők nehezebben tanulnak meg írni

A finommotorika fejletlensége gyakori. Vannak, akiknél a nagymozgások (járás, futás, ugrás, szökdécselés), vagy a kismozgások (kéz, ujjak mozgatása, írás, rajzolás, csomókötés, eszközhasználat) fejletlenebbek, mint ép társaiknál, ezért hátrányba kerülhetnek, ha nem segítik őket.

Szakemberek segítségét kérni nem bűn, hiszen, ők tudják legjobban felkészíteni a pedagógusokat a különböző fogyatékkal élő gyerekek sajátosságaira. Mivel minden gyerek más, így minden fogyatékkal élő gyerek is más. Más segítségre szorul, más a tanulási tempója, másként viselkedik társaival, más a mozgáskultúrája, másként teremt kapcsolatot annak függvényében, hogy miként tud kommunikálni társaival.

Nagyon fontosak a szemináriumok, továbbképzések szervezése az integráció témakörében, melyeket célszerű közvetlenül az iskolai színtereken megvalósítani.

A pedagógusok munkáját megnehezítheti az ismerethiány, tehát nincsenek konkrét ismereteik a fogyatékkal élő gyerekekről. Elengedhetetlenül szükséges lenne a tanárok számára érzékenyítő tréningeket beiktatni, ahol találkozhatnának fogyatékkal élőkkel, így abban az esetben, ha fogyatékkal élő fiatal kerül az osztályukba, már nem lennének kérdéseik, hogy mi tévők legyenek, hanem oldottabban tudnák kezelni az új helyzeteket, és könnyebben sikerülne beilleszteni a sérült gyerekeket a többi társuk közé. Tudni fogják a gyermek korlátait, lehetőségeit, ezáltal felismerik azokat a feladatokat, amiket ezek a gyerekek is meg tudnak oldani társaikkal közösen.

Nem csak az oktatás megléte a fontos, hanem a gyerekek szabadidejének hasznos eltöltésére is oda kellene figyelni, mivel sajnos sok gyereknek nem adatik meg az a sok érdekes, hasznos szórakozási lehetőség, ami az ép gyerekek számára bármikor elérhető.

Összegezve a pedagógusokat fel kell készíteni arra az esetre, ha fogyatékkal élő gyerek érkezik iskolájukba, hogy az ép tanulókkal elfogadtassák társukat, mihamarabb befogadják és jó kapcsolatba kerüljenek vele.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


6 - = három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com