Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zamat - gasztronómiai magazin
37
hallgató

Sajtból van a Jupiter

- 2019. szeptember 13. 8:19 - 592 megtekintés

A Jupiter a világ első food truckja, melyben kizárólag fogyatékkal élő emberek dolgoznak. Mostantól fél éven át a budapesti Alléé bejárata előtt kínálják sajtos finomságaikat. A Jupiter egy raclette-ező. Kell hozzá egy speciális berendezés, amely megolvasztja és a felszínén kicsit meg is grillezi a hatalmas, 12 kilogrammos, félbe vágott, Ficsor Árpád-féle parasztsajtot, melynek forró és […]

A Jupiter a világ első food truckja, melyben kizárólag fogyatékkal élő emberek dolgoznak. Mostantól fél éven át a budapesti Alléé bejárata előtt kínálják sajtos finomságaikat.

A Jupiter egy raclette-ező. Kell hozzá egy speciális berendezés, amely megolvasztja és a felszínén kicsit meg is grillezi a hatalmas, 12 kilogrammos, félbe vágott, Ficsor Árpád-féle parasztsajtot, melynek forró és krémesen lágy felső rétege kerül rá ciabattára, sült burgonyára vagy tetszés szerinti zöldségekre. A gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételt serranosonkával és fűszerekkel lehet tovább bolondítani, de nem idegen tőle a savanyúság sem.

Kedd este hivatalosan is bemutatták a Kézenfogva Alapítvány és a Fruccola közös új projektjét, a Jupiter food truckját és csapatát. A Jupiter a világ első olyan büfékocsija, amelyben megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak. A raclette-ező ötletét a budapesti Fruccola éttermekkel befutott Saás Petra és Tausz Péter a berlini piacokról hozta, mint ahogy az is nekik jutott eszükbe, milyen jó lenne létrehozni egy fenntartható, szociálisan érzékeny és a hazai kis magyar termelőkkel közösen együttműködő, felelős társadalmi vállalkozást. „Az étteremben már évek óta foglalkoztatunk megváltozott munkaképességű embereket – meséli Tausz Péter -, és mivel azt láttuk, hogy az első nehézségek leküzdése után jól működik, izgatott a gondolat, vajon megélne-e a piacon egy olyan vállalkozás, mellyel a fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra való visszajuttatását segíthetnénk. A megszerzett tapasztalatok alapján mostanra nagyjából sikerült belőni, hogy ki mire használható. Az a legnehezebb az egészben – mondja kicsit szabadkozva Trausz Péter hogy jelezd is a vendégek felé, hogy nálatok olyan emberek dolgoznak, akik picivel több türelmet igényelnek, ugyanakkor ezzel véletlenül se tegyél stigmát rájuk.”

A Saás-Tausz házaspár már korábban is együtt dolgozott a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeinek javításán, valamint társadalmi befogadásuk növelésén ügyködő KézenFogva Alapítvánnyal, így nem kellett mást tenniük, mint kicsivel szorosabbra húzni a köteléket, hogy együtt vághassanak bele a Jupiter megvalósításába. Hamar összeállt a koncepció: legyen mozgóbüfé, ahol végtelenül egyszerű, könnyen betanítható technikával finom ételeket (ez lett a raclette) készíthetnek megváltozott munkaképességű emberek.

Pordán Ákos, az alapítvány ügyvezető igazgatója, no és persze lelkes csapata egy emberként állt bele

a kezdeményezésbe, az első alkalmazottakat az igazgató maga toborozta. Személyesen ő szólt például a korábban kézbesítőként náluk dolgozó Tunyogi Imrének, vagy ahogyan a barátai hívják, Tunyinak is. A fiú gondolkodás nélkül igent mondott – igazi kihívásként élte meg, hogy a Starbucks tálcaleszedőjéből afféle majdnem cheffé avanzsálhat. „A Jupitert nem hagynám itt semmi pénzért” – meséli a sajtótájékoztató utáni őrületben, miközben egy pillanatra meg nem áll a keze. A kiadóablak sarkában húzom meg magam, hogy amikor van 2-2 szónyi ideje, lecsapjak rá. „Nagyon élvezem, hogy itt közvetlen kapcsolatban lehetek az emberekkel. Titkon azt is remélem, hogy ezalatt a fél év alatt, amit itt töltünk az Alléé mellett, lesznek visszajáró törzsvendégeink is.” Tunyi kicsit lassan, nehezen artikulálva, de azért jól érthetően és elképesztő csavaros észjárással formálja a szavakat. Oxigénhiánnyal, félig bénán született egy nógrádi kis faluban, kész csoda, hogy oda egyáltalán eljutott a fejlesztésekben rejlő lehetőség híre. „Mindent az édesanyámnak köszönhetek – meséli kissé elérzékenyülve aki a lehetőségein túl hordott Budapestre konduktorhoz, hogy ember legyen belőlem.” A kissé nehézkes beszéde ellenére a fiú civilben ismert slammer – szerénykedik, hogy egyéniben nem annyira jó, de párosban néhány éve Horváth Kristóf, alias Színész Bobbal közös csapatot alkotva megnyerték a III. Országos Team Slam Bajnokságot Fo-ci című produkciójukkal.

Bár a vállalkozás mögé odaállt az Erste Social Banking programja is -éppúgy missziójuk, hogy olyan embereknek segítsenek jövőt építeni, akikről senki nem gondolná, hogy képesek pozitív hatással lenni a környezetükre, mint a KézenFogva Alapítványnak és a Saás-Tausz házaspárnak -, a fenntarthatósághoz még hibádzik néhány millió. Szükség volna például egy olyan autóra, mellyel viszonylag könnyen tudják mozgatni a 2,5 tonnás, gördülő büfémonstrumot, mely eddig a Sziget Fesztiválon, az Akvárium előtt és a Kincsem Parkban, a Food Truck Show-n tesztelte a közönség raclette-éhségét és nyitottságát – egyelőre úgy tűnik, nagy sikerrel. Ehhez támogatók segítségét kéri a Jupiter csapata, de addig sem állnak le és nem csüggednek, amíg nem jön össze a vontatóautó: a nem is olyan távoli jövőben szeretnének egy olyan speciális helykialakítású food truckot is nyitni, melyen kerekesszékesek is dolgozhatnak, az alapítvány pedig hamarosan elindít egy képzési programot, mely segíti a fogyatékkal élő embereket felkészülni az önálló, szociális érzékenységet és alkalmazkodást igénylő munkákhoz. Akár a Jupiter pultja, akár a csillagos ég a cél.

(megjelent: Népszava, 2019.09.13.)

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 3 = tizenegy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com