Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Soho Party - Baby nem kell más
35
hallgató

Segítenek és barátságot adnak

- 2020. augusztus 28. 11:25 - 636 megtekintés

SZÍVVEL Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei öt és fel éve látogatják a kórházban fekvő gyerekeket, hogy játékos nyelvtanulással tegyék hasznossá a bezártságban töltött időt. Forgács-Fábián Sárával, a szervezet megálmodójával beszélgettünk. „Legalább addig sem kütyüznek” – ez volt az egyik alapvetése az alapítványnak, de újabban online foglakozásokat is tartanak. Hogyan kerültek a kibertérbe? A […]

SZÍVVEL Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei öt és fel éve látogatják a kórházban fekvő gyerekeket, hogy játékos nyelvtanulással tegyék hasznossá a bezártságban töltött időt. Forgács-Fábián Sárával, a szervezet megálmodójával beszélgettünk.

„Legalább addig sem kütyüznek” – ez volt az egyik alapvetése az alapítványnak, de újabban online foglakozásokat is tartanak. Hogyan kerültek a kibertérbe?
A járvány miatt kialakult helyzet rendkívüli megoldások felé mozdított bennünket. Korábban mindig a személyes kapcsolat fontosságát hangsúlyoztuk, és fizikailag is ott ülÖtletgazda forgács fábián sára sokakat fellelkesítet az alapítvány munkáját 170 önkéntes segítitünk a gyerekek mellett a kórházban. Erre jött egy 180 fokos fordulat: ahogy bezárultak a kórházi ajtók, úgy nyílt ki előttünk egy új világ. Eddig csak Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen és Szegeden voltunk jelen, tizenkét kórházi egységben, az online foglalkozásainkra viszont bárhonnan be lehet csatlakozni.

Milyen új programokat indítottak?
Az elsődleges az volt, hogy a kórházi foglalkozásainkat valahogy folytassuk. A bent fekvő gyerekek közül akit tudtak, hazaküldtek. Online felvettük velük a kapcsolatot, és folytattuk a tanulást. Összességében azonban kevesebb gyerekkel tudtunk foglalkozni, mint a járvány előtt. Ott voltak az önkénteseink, tettre készen, és kerestük a lehetőséget, hogy hol tudnak segíteni. Akkor elhatároztuk, hogy továbblépünk, és nem csak a beteg gyerekekre fókuszálunk. Elindítottuk az Amigos Extrát, ami egy intenzív, online érettségire felkészítő tanfolyam volt azoknak, akiknek anyagilag nehézséget okozott volna magántanárt fogadni. Júliusban pedig megkezdtük az Amigos Minit, amivel az otthon ragadt kisgyerekeknek – és szüleiknek – szeretnénk segíteni.

Kik vehetnek részt az Amigos Mini programban, és meddig lehet csatlakozni?
A program a 6-12 éves korosztálynak szól, és folyamatosan lehet jelentkezni. Ezer gyereket tudunk befogadni október végéig, most háromszáz fölötti regisztrációnál járunk. Elsősorban olyan gyerekeket várunk, akiknek a családja nehéz helyzetbe került a járvány idején, nem tudnak nyári tábort finanszírozni, vagy a munkájuk miatt nem tudnak foglalkozni az otthon lévő gyerekekkel. Nehéz fix kategóriákat megadni. Nem érezzük úgy, hogy jogunk lenne megítélni bárkiről, hogyan hatott rá a vírushelyzet. Lehet, hogy valaki jó anyagi körülmények között él, a gyereke mégis magányosnak érzi magát az óvodai-iskolai barátok nélkül, és jót tenne neki a közösséghez tartozás – még ha virtuális közösségről van is szó. Fontos kritérium azonban, hogy legyen a családban egy eszköz (okostelefon vagy tablet), amit a gyerek használhat, és internet.

Hogyan zajlanak a foglalkozások?
Először az online foglalási rendszerünkben be kell regisztrálni egy időpontra. Ezután a gyerkőcnek küldünk egy legócsomagot postán. Manapság már levelet sem nagyon kapunk, úgyhogy önmagában ez is egy izgalom, hogy jön a postás, és hoz valamit. A hatvanperces foglalkozáson egy Zoom képernyőben jelentkeznek be a gyerekek – maximum tízen – és két Amigo. Minden hónapban más tematikával készülünk, most éppen a környezetvédelem van soron. Kreatív feladatokat kell megoldani, például mindenki megépíti a saját szuperhősét legó-ból, és választ neki egy szuperképességet. Izgalmas dolog, hogy Vas megyei gyerekként a Borsod megyeivel egy képernyőben vagyok, és látom, hogy ő repülni szeretne, én pedig úszni bármeddig a víz alatt. Minden gyerek egy hónapban egyszer tud részt venni online foglalkozáson.

Nem kevés a havi egy alkalom?
A program nem ér véget az online foglalkozás után. Hétről hétre vannak feladatok, amiket nem a számítógép előtt kell megoldani: fejtörők és különféle építős feladatok a legó építőkockával. Ez fontos szempont volt. Őszintén, melyik szülő szeretné, hogy állandóan a gép előtt üljön a gyerek?

A készségfejlesztő feladatok kitalálásához igénybe vettek szakmai segítséget?
Nálunk mindent az Amigók csinálnak. 170 önkéntesünk van, mind egyetemisták, de vegyes az összetétel: van, aki pedagógusként fog végezni, van, aki humán erőforrás szakon a csapatépítésről tanul. Félig gyerekek, félig felnőttek: már át tudják gondolni, hogy mi az, ami fejlesztő hatású, ugyanakkor elképesztően bele tudják élni magukat a játékba, és könnyedén kapcsolódnak a kisgyerekekhez.

A jövőben is megmarad az on-line-offline párhuzamosság, vagy vissza fognak állni a személyes foglalkozásokra?
Az Amigos missziója a beteg gyerekek segítése, és nagyon fontos, hogy ne menjünk el teljesen más irányba. Az a cél, hogy amint lehet, ott legyünk a gyerekek mellett személyesen – jelenleg négy kórházban már újra tarthatunk foglalkozásokat. Ugyanakkor anynyi ötlet jutott eszünkbe, hogy az online térben miket lehetne még megvalósítani, és annyi tapasztalatot szereztünk, hogy nem zárkózunk el a folytatástól. Például az utókövetésben is remek lehetőségeket nyújt az online kommunikáció: így nem szakad meg a kapcsolat, ha egy gyerek hazatér a kórházból. Most ennek is kifejlesztjük a rendszerét.

Amikor Forgács-Fábián Sára kilencévesen egy évre kórházba került, az élmény örökre megváltoztatta az életét. Felépülése után csak arra tudott gondolni: hogyan adhatná át azt a motivációt és támogatást a többi beteg gyereknek, amivel őt a szerettei elhalmozták? Több mint tíz évvel később, egy családi vacsora közben kezdett el alakulni a nagy terv. Sára végül összeült pár barátjával, és felvázolta nekik ötletét: kinek lenne kedve tanulni és játszani olyan gyerekekkel, akik családja, szeretteik, tanítóik nem tudnak mellettük lenni? Mivel a barátai is ugyanúgy lelkesedtek az ötletért, elindult a szervezés. A kezdeményezés 2015 tavaszán indult el: tizenegyen felváltva kezdtek el járni a Tűzoltó utcai gyermekklinikára. A terv egyszerű volt: kicsit tanulni, beszélgetni, „haverkodni”. Innen jött a név is: Amigos, vagyis barátok. Az Amigókhoz jelenleg kétszeres túljelentkezés van. „A barátság csodákra képes” – ez az Amigos a gyerekekért Alapítvány mottója.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kettő * 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 21. kedd, Benedek napja van.
Ma van a(z) Rasszizmus elleni világnap, Szent Benedek napja.
Az év 12. hete és 80. napja.
Holnap Beáta, Izolda napja lesz.

1079. VII. Gergely tisztelete I. Szent László iránt. "Te a legnagyobb királyok nyomdokait követed, mert kész vagy Szent Péter szolgálatjára, mint azzal egy vallásos fejedelem tartozik, és a pápa iránti engedelmességre, mint egy szabad férfiúhoz illik."


1229. A besenyők polgárosodása. IX. Gergely megdicsérte ifjabb Béla királyt, hogy elment a besenyőkhöz és az esztergomi érsekkel együtt fáradozott azok megtérítésén.


Dayka Gábor / 1769. márc.21. - 1796. okt.20. /

A tavasz

"Nyájasb arculattal arany szekerére felülvén,
Ünnepi fényt ereget Phoebus az ékes egen.
A fagyos éjszaknak zúgó fúvallati szünnek
A bágyadt zefirek lengedezési között...."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com