Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szemfüles - a Vakok Szombathelyi Egyesületének műsora
30
hallgató

Segítenek és barátságot adnak

- 2020. augusztus 28. 11:25 - 421 megtekintés

SZÍVVEL Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei öt és fel éve látogatják a kórházban fekvő gyerekeket, hogy játékos nyelvtanulással tegyék hasznossá a bezártságban töltött időt. Forgács-Fábián Sárával, a szervezet megálmodójával beszélgettünk. „Legalább addig sem kütyüznek” – ez volt az egyik alapvetése az alapítványnak, de újabban online foglakozásokat is tartanak. Hogyan kerültek a kibertérbe? A […]

SZÍVVEL Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei öt és fel éve látogatják a kórházban fekvő gyerekeket, hogy játékos nyelvtanulással tegyék hasznossá a bezártságban töltött időt. Forgács-Fábián Sárával, a szervezet megálmodójával beszélgettünk.

„Legalább addig sem kütyüznek” – ez volt az egyik alapvetése az alapítványnak, de újabban online foglakozásokat is tartanak. Hogyan kerültek a kibertérbe?
A járvány miatt kialakult helyzet rendkívüli megoldások felé mozdított bennünket. Korábban mindig a személyes kapcsolat fontosságát hangsúlyoztuk, és fizikailag is ott ülÖtletgazda forgács fábián sára sokakat fellelkesítet az alapítvány munkáját 170 önkéntes segítitünk a gyerekek mellett a kórházban. Erre jött egy 180 fokos fordulat: ahogy bezárultak a kórházi ajtók, úgy nyílt ki előttünk egy új világ. Eddig csak Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen és Szegeden voltunk jelen, tizenkét kórházi egységben, az online foglalkozásainkra viszont bárhonnan be lehet csatlakozni.

Milyen új programokat indítottak?
Az elsődleges az volt, hogy a kórházi foglalkozásainkat valahogy folytassuk. A bent fekvő gyerekek közül akit tudtak, hazaküldtek. Online felvettük velük a kapcsolatot, és folytattuk a tanulást. Összességében azonban kevesebb gyerekkel tudtunk foglalkozni, mint a járvány előtt. Ott voltak az önkénteseink, tettre készen, és kerestük a lehetőséget, hogy hol tudnak segíteni. Akkor elhatároztuk, hogy továbblépünk, és nem csak a beteg gyerekekre fókuszálunk. Elindítottuk az Amigos Extrát, ami egy intenzív, online érettségire felkészítő tanfolyam volt azoknak, akiknek anyagilag nehézséget okozott volna magántanárt fogadni. Júliusban pedig megkezdtük az Amigos Minit, amivel az otthon ragadt kisgyerekeknek – és szüleiknek – szeretnénk segíteni.

Kik vehetnek részt az Amigos Mini programban, és meddig lehet csatlakozni?
A program a 6-12 éves korosztálynak szól, és folyamatosan lehet jelentkezni. Ezer gyereket tudunk befogadni október végéig, most háromszáz fölötti regisztrációnál járunk. Elsősorban olyan gyerekeket várunk, akiknek a családja nehéz helyzetbe került a járvány idején, nem tudnak nyári tábort finanszírozni, vagy a munkájuk miatt nem tudnak foglalkozni az otthon lévő gyerekekkel. Nehéz fix kategóriákat megadni. Nem érezzük úgy, hogy jogunk lenne megítélni bárkiről, hogyan hatott rá a vírushelyzet. Lehet, hogy valaki jó anyagi körülmények között él, a gyereke mégis magányosnak érzi magát az óvodai-iskolai barátok nélkül, és jót tenne neki a közösséghez tartozás – még ha virtuális közösségről van is szó. Fontos kritérium azonban, hogy legyen a családban egy eszköz (okostelefon vagy tablet), amit a gyerek használhat, és internet.

Hogyan zajlanak a foglalkozások?
Először az online foglalási rendszerünkben be kell regisztrálni egy időpontra. Ezután a gyerkőcnek küldünk egy legócsomagot postán. Manapság már levelet sem nagyon kapunk, úgyhogy önmagában ez is egy izgalom, hogy jön a postás, és hoz valamit. A hatvanperces foglalkozáson egy Zoom képernyőben jelentkeznek be a gyerekek – maximum tízen – és két Amigo. Minden hónapban más tematikával készülünk, most éppen a környezetvédelem van soron. Kreatív feladatokat kell megoldani, például mindenki megépíti a saját szuperhősét legó-ból, és választ neki egy szuperképességet. Izgalmas dolog, hogy Vas megyei gyerekként a Borsod megyeivel egy képernyőben vagyok, és látom, hogy ő repülni szeretne, én pedig úszni bármeddig a víz alatt. Minden gyerek egy hónapban egyszer tud részt venni online foglalkozáson.

Nem kevés a havi egy alkalom?
A program nem ér véget az online foglalkozás után. Hétről hétre vannak feladatok, amiket nem a számítógép előtt kell megoldani: fejtörők és különféle építős feladatok a legó építőkockával. Ez fontos szempont volt. Őszintén, melyik szülő szeretné, hogy állandóan a gép előtt üljön a gyerek?

A készségfejlesztő feladatok kitalálásához igénybe vettek szakmai segítséget?
Nálunk mindent az Amigók csinálnak. 170 önkéntesünk van, mind egyetemisták, de vegyes az összetétel: van, aki pedagógusként fog végezni, van, aki humán erőforrás szakon a csapatépítésről tanul. Félig gyerekek, félig felnőttek: már át tudják gondolni, hogy mi az, ami fejlesztő hatású, ugyanakkor elképesztően bele tudják élni magukat a játékba, és könnyedén kapcsolódnak a kisgyerekekhez.

A jövőben is megmarad az on-line-offline párhuzamosság, vagy vissza fognak állni a személyes foglalkozásokra?
Az Amigos missziója a beteg gyerekek segítése, és nagyon fontos, hogy ne menjünk el teljesen más irányba. Az a cél, hogy amint lehet, ott legyünk a gyerekek mellett személyesen – jelenleg négy kórházban már újra tarthatunk foglalkozásokat. Ugyanakkor anynyi ötlet jutott eszünkbe, hogy az online térben miket lehetne még megvalósítani, és annyi tapasztalatot szereztünk, hogy nem zárkózunk el a folytatástól. Például az utókövetésben is remek lehetőségeket nyújt az online kommunikáció: így nem szakad meg a kapcsolat, ha egy gyerek hazatér a kórházból. Most ennek is kifejlesztjük a rendszerét.

Amikor Forgács-Fábián Sára kilencévesen egy évre kórházba került, az élmény örökre megváltoztatta az életét. Felépülése után csak arra tudott gondolni: hogyan adhatná át azt a motivációt és támogatást a többi beteg gyereknek, amivel őt a szerettei elhalmozták? Több mint tíz évvel később, egy családi vacsora közben kezdett el alakulni a nagy terv. Sára végül összeült pár barátjával, és felvázolta nekik ötletét: kinek lenne kedve tanulni és játszani olyan gyerekekkel, akik családja, szeretteik, tanítóik nem tudnak mellettük lenni? Mivel a barátai is ugyanúgy lelkesedtek az ötletért, elindult a szervezés. A kezdeményezés 2015 tavaszán indult el: tizenegyen felváltva kezdtek el járni a Tűzoltó utcai gyermekklinikára. A terv egyszerű volt: kicsit tanulni, beszélgetni, „haverkodni”. Innen jött a név is: Amigos, vagyis barátok. Az Amigókhoz jelenleg kétszeres túljelentkezés van. „A barátság csodákra képes” – ez az Amigos a gyerekekért Alapítvány mottója.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 3 = tíz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com