Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A tudás hatalom - Tudományos ismeretek...
58
hallgató

Segítenek és barátságot adnak

- 2020. augusztus 28. 11:25 - 768 megtekintés

SZÍVVEL Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei öt és fel éve látogatják a kórházban fekvő gyerekeket, hogy játékos nyelvtanulással tegyék hasznossá a bezártságban töltött időt. Forgács-Fábián Sárával, a szervezet megálmodójával beszélgettünk. „Legalább addig sem kütyüznek” – ez volt az egyik alapvetése az alapítványnak, de újabban online foglakozásokat is tartanak. Hogyan kerültek a kibertérbe? A […]

SZÍVVEL Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei öt és fel éve látogatják a kórházban fekvő gyerekeket, hogy játékos nyelvtanulással tegyék hasznossá a bezártságban töltött időt. Forgács-Fábián Sárával, a szervezet megálmodójával beszélgettünk.

„Legalább addig sem kütyüznek” – ez volt az egyik alapvetése az alapítványnak, de újabban online foglakozásokat is tartanak. Hogyan kerültek a kibertérbe?
A járvány miatt kialakult helyzet rendkívüli megoldások felé mozdított bennünket. Korábban mindig a személyes kapcsolat fontosságát hangsúlyoztuk, és fizikailag is ott ülÖtletgazda forgács fábián sára sokakat fellelkesítet az alapítvány munkáját 170 önkéntes segítitünk a gyerekek mellett a kórházban. Erre jött egy 180 fokos fordulat: ahogy bezárultak a kórházi ajtók, úgy nyílt ki előttünk egy új világ. Eddig csak Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen és Szegeden voltunk jelen, tizenkét kórházi egységben, az online foglalkozásainkra viszont bárhonnan be lehet csatlakozni.

Milyen új programokat indítottak?
Az elsődleges az volt, hogy a kórházi foglalkozásainkat valahogy folytassuk. A bent fekvő gyerekek közül akit tudtak, hazaküldtek. Online felvettük velük a kapcsolatot, és folytattuk a tanulást. Összességében azonban kevesebb gyerekkel tudtunk foglalkozni, mint a járvány előtt. Ott voltak az önkénteseink, tettre készen, és kerestük a lehetőséget, hogy hol tudnak segíteni. Akkor elhatároztuk, hogy továbblépünk, és nem csak a beteg gyerekekre fókuszálunk. Elindítottuk az Amigos Extrát, ami egy intenzív, online érettségire felkészítő tanfolyam volt azoknak, akiknek anyagilag nehézséget okozott volna magántanárt fogadni. Júliusban pedig megkezdtük az Amigos Minit, amivel az otthon ragadt kisgyerekeknek – és szüleiknek – szeretnénk segíteni.

Kik vehetnek részt az Amigos Mini programban, és meddig lehet csatlakozni?
A program a 6-12 éves korosztálynak szól, és folyamatosan lehet jelentkezni. Ezer gyereket tudunk befogadni október végéig, most háromszáz fölötti regisztrációnál járunk. Elsősorban olyan gyerekeket várunk, akiknek a családja nehéz helyzetbe került a járvány idején, nem tudnak nyári tábort finanszírozni, vagy a munkájuk miatt nem tudnak foglalkozni az otthon lévő gyerekekkel. Nehéz fix kategóriákat megadni. Nem érezzük úgy, hogy jogunk lenne megítélni bárkiről, hogyan hatott rá a vírushelyzet. Lehet, hogy valaki jó anyagi körülmények között él, a gyereke mégis magányosnak érzi magát az óvodai-iskolai barátok nélkül, és jót tenne neki a közösséghez tartozás – még ha virtuális közösségről van is szó. Fontos kritérium azonban, hogy legyen a családban egy eszköz (okostelefon vagy tablet), amit a gyerek használhat, és internet.

Hogyan zajlanak a foglalkozások?
Először az online foglalási rendszerünkben be kell regisztrálni egy időpontra. Ezután a gyerkőcnek küldünk egy legócsomagot postán. Manapság már levelet sem nagyon kapunk, úgyhogy önmagában ez is egy izgalom, hogy jön a postás, és hoz valamit. A hatvanperces foglalkozáson egy Zoom képernyőben jelentkeznek be a gyerekek – maximum tízen – és két Amigo. Minden hónapban más tematikával készülünk, most éppen a környezetvédelem van soron. Kreatív feladatokat kell megoldani, például mindenki megépíti a saját szuperhősét legó-ból, és választ neki egy szuperképességet. Izgalmas dolog, hogy Vas megyei gyerekként a Borsod megyeivel egy képernyőben vagyok, és látom, hogy ő repülni szeretne, én pedig úszni bármeddig a víz alatt. Minden gyerek egy hónapban egyszer tud részt venni online foglalkozáson.

Nem kevés a havi egy alkalom?
A program nem ér véget az online foglalkozás után. Hétről hétre vannak feladatok, amiket nem a számítógép előtt kell megoldani: fejtörők és különféle építős feladatok a legó építőkockával. Ez fontos szempont volt. Őszintén, melyik szülő szeretné, hogy állandóan a gép előtt üljön a gyerek?

A készségfejlesztő feladatok kitalálásához igénybe vettek szakmai segítséget?
Nálunk mindent az Amigók csinálnak. 170 önkéntesünk van, mind egyetemisták, de vegyes az összetétel: van, aki pedagógusként fog végezni, van, aki humán erőforrás szakon a csapatépítésről tanul. Félig gyerekek, félig felnőttek: már át tudják gondolni, hogy mi az, ami fejlesztő hatású, ugyanakkor elképesztően bele tudják élni magukat a játékba, és könnyedén kapcsolódnak a kisgyerekekhez.

A jövőben is megmarad az on-line-offline párhuzamosság, vagy vissza fognak állni a személyes foglalkozásokra?
Az Amigos missziója a beteg gyerekek segítése, és nagyon fontos, hogy ne menjünk el teljesen más irányba. Az a cél, hogy amint lehet, ott legyünk a gyerekek mellett személyesen – jelenleg négy kórházban már újra tarthatunk foglalkozásokat. Ugyanakkor anynyi ötlet jutott eszünkbe, hogy az online térben miket lehetne még megvalósítani, és annyi tapasztalatot szereztünk, hogy nem zárkózunk el a folytatástól. Például az utókövetésben is remek lehetőségeket nyújt az online kommunikáció: így nem szakad meg a kapcsolat, ha egy gyerek hazatér a kórházból. Most ennek is kifejlesztjük a rendszerét.

Amikor Forgács-Fábián Sára kilencévesen egy évre kórházba került, az élmény örökre megváltoztatta az életét. Felépülése után csak arra tudott gondolni: hogyan adhatná át azt a motivációt és támogatást a többi beteg gyereknek, amivel őt a szerettei elhalmozták? Több mint tíz évvel később, egy családi vacsora közben kezdett el alakulni a nagy terv. Sára végül összeült pár barátjával, és felvázolta nekik ötletét: kinek lenne kedve tanulni és játszani olyan gyerekekkel, akik családja, szeretteik, tanítóik nem tudnak mellettük lenni? Mivel a barátai is ugyanúgy lelkesedtek az ötletért, elindult a szervezés. A kezdeményezés 2015 tavaszán indult el: tizenegyen felváltva kezdtek el járni a Tűzoltó utcai gyermekklinikára. A terv egyszerű volt: kicsit tanulni, beszélgetni, „haverkodni”. Innen jött a név is: Amigos, vagyis barátok. Az Amigókhoz jelenleg kétszeres túljelentkezés van. „A barátság csodákra képes” – ez az Amigos a gyerekekért Alapítvány mottója.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


9 + egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 21. szerda, Eleonóra napja van.
Az év 08. hete és 52. napja.
Holnap Gerzson napja lesz.

1440. Kottaner Ilona asszony udvarhölgy a magyar szent koronát elsikkasztotta. A királynétól nyert kulcsokkal, február 20. és 21. közti éjjel Visegrádon a korona eltulajdonítását végrehajtotta, és azzal szánon február 21-én későn este Komáromba érkezett.


1711. II. Rákóczi Ferenc örökre elhagyta hazáját.


Pintér Lajos: Rajz egy tavaszi tűzfalon

Lányka, a tavaszt te kezdd el,
törd a jeget puszta kezeddel.
Hahózz, énekelj, ha kell:
törj utat torkod élivel.

Lásd meg a halak csillagjegyét:
halat rajzoltam ünnepi asztalodra,
kárászt, pisztrángot, kecsegét-
halat rajzoltam ünnepi asztalodra,
lásd meg a halak csillagjegyét.

Március. Dárius.
Add már a rajzomért a bért. Szórd már a fényt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com