Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Fülpiszka - magyar zenei műsor
26
hallgató

Segíthetünk a látásunkkal – A telefonos játékoknál hasznosabb időtöltést is választhatunk

- 2020. október 19. 14:21 - 353 megtekintés

Mikroönkéntességgel is jobbá válhat a világ – vallja Hans Jorgen Wiberg, a vakok és látássérültek, valamint az önkéntes segítők közti videótelefonos kapcsolat kiépítését szolgáló applikáció ötletgazdája, így gondolja az a több mint négymillió felhasználó is, akik segítőként töltötték le az alkalmazást. Képzelje el, hogy látássérült vagy vak, és éppen vacsorát főz. A recept szerint egy […]

Mikroönkéntességgel is jobbá válhat a világ – vallja Hans Jorgen Wiberg, a vakok és látássérültek, valamint az önkéntes segítők közti videótelefonos kapcsolat kiépítését szolgáló applikáció ötletgazdája, így gondolja az a több mint négymillió felhasználó is, akik segítőként töltötték le az alkalmazást.

Képzelje el, hogy látássérült vagy vak, és éppen vacsorát főz. A recept szerint egy doboz kókusztejet kell hozzáadni az ételhez, ám a hűtőben három ugyanolyan doboz van, és csak az egyik a kókusztej. Mit lehet ilyenkor tenni? Lehet hazardírozni, de nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet. Vagy át lehet sétálni a segítőkész szomszédhoz, és megkérni, hogy válassza ki a megfelelő dobozt. Számtalan ilyen élethelyzet adódik a vakok és látássérültek világában, amikor csak egy-egy pillanatnyi, de annál fontosabb segítségre szorulnak. Nem látják, mikor jár le az élelmiszer, mit mutat a közműfogyasztást mérő óra, és nem lehet folyton a segítőkész szomszédot kérdezgetni.
Hans Jorgen Wiberg dán bútorkészítő maga is látássérült, mára öt százalékra szűkült a látósávja, noha egészségesen, 180 fokos látótérrel született. Nagyjából egy tenyérnyi, a közvetlenül az arca előtti teret látja. Amikor egy szervezet munkatársaként vakokat és látássérülteket látogatott az otthonukban, hogy segítsen nekik a mindennapi feladatok elvégzésében, gyakran hallotta tőlük, hogy ha csak napi néhány percre látnának, már annak segítségével is sokkal könnyebben boldogulnának, nem kellene a barátoktól és a családtagoktól folyton segítséget kérni. így pattant ki a megoldás ötlete Wiberg fejéből. A Be My Eyes (Légy a szemem!) applikációval úgy segíthetik a látók a nem látókat, hogy a videóhívással ott is vannak a helyszínen, de valójában nemSegíthetünk a látásunkkal kell bemenniük a lakásba.
Az alkalmazás kifejlesztésének másik alapja az volt, hogy a vakok korábban is használták a videóhívást segítségkéréshez, de ehhez szintúgy elengedhetetlen volt, hogy a hívott fél az adott pillanatban ráérjen és válaszolni tudjon. Vagyis olyan megoldást kellett találni, amivel a segítség azonnal érkezik, de nem jelent terhet a hívott félnek. A Be My Eyes önkéntesei közül viszont biztosan akad olyasvalaki a nap bármelyik pillanatában, aki kész válaszolni a látássérült kérdésére. Ahogyan Wiberg fogalmazott az alkalmazást bemutató TEDx előadásában: az önkéntes egy pillanat alatt megmondja, hogy a bal oldalon van a kókusztej, és még csak meg sem kell hívni egy kávéra, elég megköszönni, és folytatni a főzést.
Az önkéntesek oldalát is érdemes megvizsgálni Wiberg elmondása alapján, aki szerint az applikációhoz csatlakozni a jótékonykodás egyik legegyszerűbb módja. – A szabadidőnket gyakran játékokkal ütjük el, mint az Ang-ry Birds vagy a Fruit Ninja. De szerintem ennél jobbat is tudunk. Szabadidős játékok helyett szabadidős mik-roönkéntességet – vallja a Be My Eyes nonprofit szervezet alapítója.

Önkéntesekből nincs is hiány, hiszen a cikk írásakor 4 271 422 regisztrált segítőt tart nyilván az app világszerte. Emellett kis híján 257 ezer látássérült telefonjára töltötték le az applikációt. Az alkalmazásban több mint 180 nyelv, illetve a világ összes országa közül lehet választani, így magyarok között is tökéletesen működik. Az appban személyes történetek között is böngészhetünk, és a sajátunkat is feltölthetjük videós formátumban.
Érdekesség, hogy az app iOS-re készült első verzióját a 2015. januári indítását követő 24 órában tízezren töltötték le. Két és fél évvel később vált elérhetővé az androidos felhasználók számára is, a Google-nél pedig négy díjat is elnyert az applikációk megméretésében 2017-ben és 2018-ban.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020. 10. 19.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 6 = kilenc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com