Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Lutricia McNeal - Someone loves you honey
18
hallgató

Segíthetünk a látásunkkal – A telefonos játékoknál hasznosabb időtöltést is választhatunk

- 2020. október 19. 14:21 - 562 megtekintés

Mikroönkéntességgel is jobbá válhat a világ – vallja Hans Jorgen Wiberg, a vakok és látássérültek, valamint az önkéntes segítők közti videótelefonos kapcsolat kiépítését szolgáló applikáció ötletgazdája, így gondolja az a több mint négymillió felhasználó is, akik segítőként töltötték le az alkalmazást. Képzelje el, hogy látássérült vagy vak, és éppen vacsorát főz. A recept szerint egy […]

Mikroönkéntességgel is jobbá válhat a világ – vallja Hans Jorgen Wiberg, a vakok és látássérültek, valamint az önkéntes segítők közti videótelefonos kapcsolat kiépítését szolgáló applikáció ötletgazdája, így gondolja az a több mint négymillió felhasználó is, akik segítőként töltötték le az alkalmazást.

Képzelje el, hogy látássérült vagy vak, és éppen vacsorát főz. A recept szerint egy doboz kókusztejet kell hozzáadni az ételhez, ám a hűtőben három ugyanolyan doboz van, és csak az egyik a kókusztej. Mit lehet ilyenkor tenni? Lehet hazardírozni, de nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet. Vagy át lehet sétálni a segítőkész szomszédhoz, és megkérni, hogy válassza ki a megfelelő dobozt. Számtalan ilyen élethelyzet adódik a vakok és látássérültek világában, amikor csak egy-egy pillanatnyi, de annál fontosabb segítségre szorulnak. Nem látják, mikor jár le az élelmiszer, mit mutat a közműfogyasztást mérő óra, és nem lehet folyton a segítőkész szomszédot kérdezgetni.
Hans Jorgen Wiberg dán bútorkészítő maga is látássérült, mára öt százalékra szűkült a látósávja, noha egészségesen, 180 fokos látótérrel született. Nagyjából egy tenyérnyi, a közvetlenül az arca előtti teret látja. Amikor egy szervezet munkatársaként vakokat és látássérülteket látogatott az otthonukban, hogy segítsen nekik a mindennapi feladatok elvégzésében, gyakran hallotta tőlük, hogy ha csak napi néhány percre látnának, már annak segítségével is sokkal könnyebben boldogulnának, nem kellene a barátoktól és a családtagoktól folyton segítséget kérni. így pattant ki a megoldás ötlete Wiberg fejéből. A Be My Eyes (Légy a szemem!) applikációval úgy segíthetik a látók a nem látókat, hogy a videóhívással ott is vannak a helyszínen, de valójában nemSegíthetünk a látásunkkal kell bemenniük a lakásba.
Az alkalmazás kifejlesztésének másik alapja az volt, hogy a vakok korábban is használták a videóhívást segítségkéréshez, de ehhez szintúgy elengedhetetlen volt, hogy a hívott fél az adott pillanatban ráérjen és válaszolni tudjon. Vagyis olyan megoldást kellett találni, amivel a segítség azonnal érkezik, de nem jelent terhet a hívott félnek. A Be My Eyes önkéntesei közül viszont biztosan akad olyasvalaki a nap bármelyik pillanatában, aki kész válaszolni a látássérült kérdésére. Ahogyan Wiberg fogalmazott az alkalmazást bemutató TEDx előadásában: az önkéntes egy pillanat alatt megmondja, hogy a bal oldalon van a kókusztej, és még csak meg sem kell hívni egy kávéra, elég megköszönni, és folytatni a főzést.
Az önkéntesek oldalát is érdemes megvizsgálni Wiberg elmondása alapján, aki szerint az applikációhoz csatlakozni a jótékonykodás egyik legegyszerűbb módja. – A szabadidőnket gyakran játékokkal ütjük el, mint az Ang-ry Birds vagy a Fruit Ninja. De szerintem ennél jobbat is tudunk. Szabadidős játékok helyett szabadidős mik-roönkéntességet – vallja a Be My Eyes nonprofit szervezet alapítója.

Önkéntesekből nincs is hiány, hiszen a cikk írásakor 4 271 422 regisztrált segítőt tart nyilván az app világszerte. Emellett kis híján 257 ezer látássérült telefonjára töltötték le az applikációt. Az alkalmazásban több mint 180 nyelv, illetve a világ összes országa közül lehet választani, így magyarok között is tökéletesen működik. Az appban személyes történetek között is böngészhetünk, és a sajátunkat is feltölthetjük videós formátumban.
Érdekesség, hogy az app iOS-re készült első verzióját a 2015. januári indítását követő 24 órában tízezren töltötték le. Két és fél évvel később vált elérhetővé az androidos felhasználók számára is, a Google-nél pedig négy díjat is elnyert az applikációk megméretésében 2017-ben és 2018-ban.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020. 10. 19.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* öt = 40

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 23. csütörtök, Emőke napja van.
Ma van a(z) Meteorológiai világnap.
Az év 12. hete és 82. napja.
Holnap Gábor, Karina napja lesz.

1848. Gróf Batthány Lajos kihírdette a kijelölt miniszterek nevét. Ezek: Szemere Bertalan, Eszterházy Pál, Kossuth Lajos, Mészáros Lőrinc, Széchenyi István, Eötvös József, Klauzál Gábor, Deák Ferenc.


1848. Deák Ferenc, mint Zala vármegye követe, megjelent az alsóház esti ülésén.


Utassy József / 1941. márc.23. - /

1941.III. 23.

A negyvenegyes tavasz harmadik napján
megszült egy napraforgó arcú asszony,
hogy ebben az égkupolás alkotóház-világban
mutassam föl a szépet, a jót,
s mondjam ki bátran
az igazságot.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com