Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Rapül*k - Meseautó
64
hallgató

Szakállassal, maszkossal szemben semmi esélyük nincs a hallássérülteknek

- 2020. szeptember 24. 9:11 - 555 megtekintés

Egy hallássérült életében számtalan nehézség felléphet, beszéljünk nagyothalló emberről vagy teljesen siket egyénről.

– A legnagyobb probléma, maga a kommunikáció. Egy hallássérült számára a jelnyelv számít anyanyelvnek – válaszolta a Napló kérdésére Juhász Ferenc, a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének alelnöke.

– A Földön az elsődleges kommunikáció maga a beszéd. Bármilyen emberről vagy csoportról legyen szó, a fogyatékkal élő embereket nem sorolják a többség közé. A siketek és nagyothallók jelnyelvet használnak, amiről a halló emberek többsége nem tud. Tolmács nélkül sok esetben képtelenek vagyunk megértetni magunkat egy átlagos emberrel  folytatta. – Egy munkahelyen elhelyezkedve szintén tolmács szükséges a kommunikációhoz, főként a szakmai területek esetében. Gondoljunk csak bele egy munkahelyi megbeszélésbe: nem szükséges, hanem kell, hogy jelen legyen egy tolmács – jelentette ki Vasas György, a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihari Megyei Egyesületének elnöke. – A munkafolyamatok közben már képes önállóan dolgozni egy hallássérült, mivel írni, írásban kommunikálni, személyesen szájról olvasni tudunk. Egyszerű kommunikáció folyamán megértjük az embereket – tette hozzá.

Előítéletek kavalkádja

A társadalom tagjai hajlamosak arra, hogy előítéleteket állítsanak fel másokkal szemben, ami egy fogyatékkal élő emberrel szemben fokozódik.

„Tapasztalataim szerint aki a halló társadalomhoz tartozik, úgy gondolja, hogy a siketek egységesek, ami egyáltalán nem igaz”– emelte ki Vasas György. – Rengetegféle, más-más kompetenciájú és természetű emberek tartoznak a halláskárosultak csoportjába. Szeretnénk elérni azt, hogy a teljesen egészséges emberek megtudják, hogy nem egyforma mindenki. Ez az álláspont fordítva is érvényes, hiszen a halló társadalomba tartozó emberek sem egyformák – vélekedett Juhász Ferenc.

Sokféle hátrány

Egy hallássérültnek a kommunikáció jelenti a legnagyobb problémát. – A rengeteg hátrány mellett, ami ér bennünket, ez a legkiemelendőbb. A kommunikáció attól függ, miként állnak hozzánk a társadalom tagjai, hogyan akarnak kapcsolatot teremteni velünk – hívta fel a figyelmet Vasas György. – A gyógypedagógiai oktatási rendszer Magyarországon különleges: míg egy ép ember nyolc évig jár általános iskolába, addig egy hallássérült tíz évig. Az első két évben csak írni, olvasni és beszélni tanulunk – közölte. – Én valóban megtanultam beszélni, és azt gondolom, hogy érthető is a beszédem. Azonban nem minden siket ilyen. Vannak, akik hiába akarnak beszélni, egyszerűen képtelenek rá, és egy értelmes hangot sem tudnak kimondani. Nekik a jelnyelv a kommunikációs csatorna – mutatott rá Juhász Ferenc. – Az 1880-as milánói kongresszus döntése értelmében született egy döntés, hogy a jelnyelvet szájról olvasással együtt kell oktatni, majd a jelnyelv anyanyelvi jogát elvették. Ennek a következményeként a siketeket hátrányos megkülönböztetés éri az életben – fejtette ki. Felhívta a figyelmet: szájról olvasás közben a két, négy, hét szavaknál a szájkép ugyanaz, így ez is félreérthető, ami óriási nehézséget jelent nekik.

Egy hallássérült mindennapjai már a munkába állás folyamán is eltérnek az átlagemberétől. – Magyarország nagyon megosztó, a legtöbb siket védett munkahelyen dolgozik. Alelnökként és titkárként azt gondolom, hogy elkeserítő a jelenlegi helyzet, mivel a legtöbb hallássérült kézügyessége elképesztő, amit senki sem vesz észre – mondta el a Napló érdeklődésére Juhász Ferenc, a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének alelnöke. – Az egyesületünk egyik termének a felújítását kizárólag siket és nagyothalló emberek végezték el. Ők csinálták meg a fűtésrendszert, a festést, a laminálást és a technikai dolgokat egyaránt. A való életben ezzel kapcsolatban a munkáltatók elzárkóznak – folytatta.

A világ zaja nélkül

– Azt gondolják, hogy a hallássérültek az állapotuk miatt alkalmatlanok bármilyen munka elvégzésére vagy feladat megoldására. Ami nagyobb probléma, hogy a magyar társadalom akaratlanul is „stigmát” tesz a halláskárosult emberekre, miszerint minden nagyothalló és siket kizárólag rehabilitációs munkahelyre alkalmas„A munkáltatók is sok esetben csak azért alkalmaznak minket, hogy különböző állami kedvezményeket kapjanak. Nem a munkaerőt nézik, hanem az összeget, ami fejenként több mint egymillió forint évente”– tette hozzá. – Ha a kormány nem ad kedvezményt, akkor valószínűleg munkanélküliek lennénk mindannyian, ami hatalmas probléma – vélekedett.

Vasas György elmondta, hogy a hallássérültség veleszületett betegség volt, amit örökölt a családjától. – Sokan vannak, akik a születésükkor már hallássérülten jönnek a világra, de többen vannak, akik az életük folyamán válnak nagyothallóvá vagy teljesen siketté. A legelterjedtebb manapság az öregségi hallássérülés – tudatta. – Magánszemélyként azt kell mondanom, hogy sem nekem, sem Györgynek nem segített semmilyen hallókészülék. Azonban van egy kisebb lányom, aki nagyothalló, és hallókészülékkel tökéletesen hall – mutatott rá Juhász Ferenc. – Van még egy megoldás, a cochleáris implantátum, amivel kiválóan be lehet illeszkedni a társadalomba. Azonban tudni kell, hogy ez nem mindenkinek megfelelő. Tíz siketből kettő képes beilleszkedni ennek segítségével az egészséges emberek közé, nyolc halláskárosult pedig küzd, több-kevesebb sikerrel – részletezte. – Mivel az orvostudomány folyamatosan fejlődik, így látok rá esélyt, hogy a jövőben tökéletes módszereket fognak kidolgozni számunkra. Az én esetemben senki sem tudta eldönteni, hogy szerzett, betegség általi vagy velem született-e a siketségem. Saját magam úgy vallom, hogy velem született – osztotta meg.

Maszkban nehéz…

Gyakori kérdés, hogy egy halláskárosult esetében melyikkel könnyebb kommunikálni, ha szájról olvasnak, vagy ha jelbeszédet alkalmaznak. – Az emberektől függ, hogy mennyire tudunk szájról olvasni. Ha kicsi az artikuláció, nagyon nehéz megérteni azt, amit a másik fél mondani akar. Szerencsés vagyok, mert a nyílt munkaerőpiacon tudok dolgozni, ahol úgy érzem, hogy tudok fejlődni, és szakmailag is előrébb tudok jutni – fejtette ki Vasas György. – Védett munkahelyen is dolgoztam tizenkét évig, azonban óriási a különbség. Kizárólag minimálbért kaphatnak ezeken a helyeken a hallássérültek, és a felvett támogatásokból a munkavállaló semmit sem kap, csak a munkáltató. A nyílt piacon sokféle emberrel dolgozom együtt, akik megtanulták, hogy artikulálniuk kell, és lassan beszélni – mutatott rá. – Van türelmük hozzám, és így képesek vagyunk kommunikálni. Természetesen van olyan, hogy tévesztek. Egy szakállas férfi esetében teljesen meg vagyunk lőve, hiszen leolvashatatlan a szájáról, hogy mit szeretne közölni. Jelenleg a koronavírus miatt sok emberen maszk van, így szólnom kell, hogy vegyék le, hiszen ha nem látom a szájukat, nem értem, mit szeretnének mondani – hangzott el.

A helyes kezelési mód

Juhász Ferenc kiemelte: – Szeretnénk, ha nem úgy segítenének nekünk az emberek, ahogy ők akarnak, tehát ahogy mi nem kértük. Fontos, hogy ha konfliktusom adódik valakivel, vagy fellebbezésre kerül sor, segítsenek megfogalmazni azt, amit mondani szeretnék. Ez egy átlagember számára hétköznapi folyamat, de számomra kihívás – hívta fel a figyelmet. – A sport- és kulturális csatornákon nincs jelnyelvi tolmács, ami azonban érdekelne minket. Van olyan film, ahol nemhogy tolmács, de felirat sincs, sok siket azonban szeretné megnézni. Az igazi segítség az lenne, ha megkérdeznék tőlünk, hogy mit szeretnénk, és hogyan tudnak segíteni – zárta szavait Vasas György.

(Forrás: Vámosi Kira írása ami, a Naplóban és a Hajdú-Bihar megyei hírportálon jelent meg.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 1 = hat

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 5. hétfő, Fatime napja van.
Ma van a(z) Környezetvédelmi világnap.
Az év 23. hete és 156. napja.
Holnap Norbert, Cintia napja lesz.

1443. Nagy földrengés hazánkban. Nagy károkat tett az épületekben például Selmecen és Lőcsén.


1848. Megindul a Nép Barátja című hetilap: célja a parasztság tájékoztatása. Szerkesztője: Arany János és Vas Gereben.


Simon István: Virágzó cseresznyefa

"...Két holdfénybe burkolt alak
épp a cseresznyefa alatt
állt meg és összebújt.
S a csillagos fehér szirom
ott pettyegett a vállukon,
ahogy libegve hullt.
...
Holdfényben ballagtam tovább,
s a szívemből a számon át
hullt ki pár tiszta szó;
hogy szorosan így álljanak
negyven év múlva is, ha majd
fejökre hull a hó."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com