Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


36
hallgató

Szakállassal, maszkossal szemben semmi esélyük nincs a hallássérülteknek

- 2020. szeptember 24. 9:11 - 351 megtekintés

Egy hallássérült életében számtalan nehézség felléphet, beszéljünk nagyothalló emberről vagy teljesen siket egyénről.

– A legnagyobb probléma, maga a kommunikáció. Egy hallássérült számára a jelnyelv számít anyanyelvnek – válaszolta a Napló kérdésére Juhász Ferenc, a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének alelnöke.

– A Földön az elsődleges kommunikáció maga a beszéd. Bármilyen emberről vagy csoportról legyen szó, a fogyatékkal élő embereket nem sorolják a többség közé. A siketek és nagyothallók jelnyelvet használnak, amiről a halló emberek többsége nem tud. Tolmács nélkül sok esetben képtelenek vagyunk megértetni magunkat egy átlagos emberrel  folytatta. – Egy munkahelyen elhelyezkedve szintén tolmács szükséges a kommunikációhoz, főként a szakmai területek esetében. Gondoljunk csak bele egy munkahelyi megbeszélésbe: nem szükséges, hanem kell, hogy jelen legyen egy tolmács – jelentette ki Vasas György, a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihari Megyei Egyesületének elnöke. – A munkafolyamatok közben már képes önállóan dolgozni egy hallássérült, mivel írni, írásban kommunikálni, személyesen szájról olvasni tudunk. Egyszerű kommunikáció folyamán megértjük az embereket – tette hozzá.

Előítéletek kavalkádja

A társadalom tagjai hajlamosak arra, hogy előítéleteket állítsanak fel másokkal szemben, ami egy fogyatékkal élő emberrel szemben fokozódik.

„Tapasztalataim szerint aki a halló társadalomhoz tartozik, úgy gondolja, hogy a siketek egységesek, ami egyáltalán nem igaz”– emelte ki Vasas György. – Rengetegféle, más-más kompetenciájú és természetű emberek tartoznak a halláskárosultak csoportjába. Szeretnénk elérni azt, hogy a teljesen egészséges emberek megtudják, hogy nem egyforma mindenki. Ez az álláspont fordítva is érvényes, hiszen a halló társadalomba tartozó emberek sem egyformák – vélekedett Juhász Ferenc.

Sokféle hátrány

Egy hallássérültnek a kommunikáció jelenti a legnagyobb problémát. – A rengeteg hátrány mellett, ami ér bennünket, ez a legkiemelendőbb. A kommunikáció attól függ, miként állnak hozzánk a társadalom tagjai, hogyan akarnak kapcsolatot teremteni velünk – hívta fel a figyelmet Vasas György. – A gyógypedagógiai oktatási rendszer Magyarországon különleges: míg egy ép ember nyolc évig jár általános iskolába, addig egy hallássérült tíz évig. Az első két évben csak írni, olvasni és beszélni tanulunk – közölte. – Én valóban megtanultam beszélni, és azt gondolom, hogy érthető is a beszédem. Azonban nem minden siket ilyen. Vannak, akik hiába akarnak beszélni, egyszerűen képtelenek rá, és egy értelmes hangot sem tudnak kimondani. Nekik a jelnyelv a kommunikációs csatorna – mutatott rá Juhász Ferenc. – Az 1880-as milánói kongresszus döntése értelmében született egy döntés, hogy a jelnyelvet szájról olvasással együtt kell oktatni, majd a jelnyelv anyanyelvi jogát elvették. Ennek a következményeként a siketeket hátrányos megkülönböztetés éri az életben – fejtette ki. Felhívta a figyelmet: szájról olvasás közben a két, négy, hét szavaknál a szájkép ugyanaz, így ez is félreérthető, ami óriási nehézséget jelent nekik.

Egy hallássérült mindennapjai már a munkába állás folyamán is eltérnek az átlagemberétől. – Magyarország nagyon megosztó, a legtöbb siket védett munkahelyen dolgozik. Alelnökként és titkárként azt gondolom, hogy elkeserítő a jelenlegi helyzet, mivel a legtöbb hallássérült kézügyessége elképesztő, amit senki sem vesz észre – mondta el a Napló érdeklődésére Juhász Ferenc, a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének alelnöke. – Az egyesületünk egyik termének a felújítását kizárólag siket és nagyothalló emberek végezték el. Ők csinálták meg a fűtésrendszert, a festést, a laminálást és a technikai dolgokat egyaránt. A való életben ezzel kapcsolatban a munkáltatók elzárkóznak – folytatta.

A világ zaja nélkül

– Azt gondolják, hogy a hallássérültek az állapotuk miatt alkalmatlanok bármilyen munka elvégzésére vagy feladat megoldására. Ami nagyobb probléma, hogy a magyar társadalom akaratlanul is „stigmát” tesz a halláskárosult emberekre, miszerint minden nagyothalló és siket kizárólag rehabilitációs munkahelyre alkalmas„A munkáltatók is sok esetben csak azért alkalmaznak minket, hogy különböző állami kedvezményeket kapjanak. Nem a munkaerőt nézik, hanem az összeget, ami fejenként több mint egymillió forint évente”– tette hozzá. – Ha a kormány nem ad kedvezményt, akkor valószínűleg munkanélküliek lennénk mindannyian, ami hatalmas probléma – vélekedett.

Vasas György elmondta, hogy a hallássérültség veleszületett betegség volt, amit örökölt a családjától. – Sokan vannak, akik a születésükkor már hallássérülten jönnek a világra, de többen vannak, akik az életük folyamán válnak nagyothallóvá vagy teljesen siketté. A legelterjedtebb manapság az öregségi hallássérülés – tudatta. – Magánszemélyként azt kell mondanom, hogy sem nekem, sem Györgynek nem segített semmilyen hallókészülék. Azonban van egy kisebb lányom, aki nagyothalló, és hallókészülékkel tökéletesen hall – mutatott rá Juhász Ferenc. – Van még egy megoldás, a cochleáris implantátum, amivel kiválóan be lehet illeszkedni a társadalomba. Azonban tudni kell, hogy ez nem mindenkinek megfelelő. Tíz siketből kettő képes beilleszkedni ennek segítségével az egészséges emberek közé, nyolc halláskárosult pedig küzd, több-kevesebb sikerrel – részletezte. – Mivel az orvostudomány folyamatosan fejlődik, így látok rá esélyt, hogy a jövőben tökéletes módszereket fognak kidolgozni számunkra. Az én esetemben senki sem tudta eldönteni, hogy szerzett, betegség általi vagy velem született-e a siketségem. Saját magam úgy vallom, hogy velem született – osztotta meg.

Maszkban nehéz…

Gyakori kérdés, hogy egy halláskárosult esetében melyikkel könnyebb kommunikálni, ha szájról olvasnak, vagy ha jelbeszédet alkalmaznak. – Az emberektől függ, hogy mennyire tudunk szájról olvasni. Ha kicsi az artikuláció, nagyon nehéz megérteni azt, amit a másik fél mondani akar. Szerencsés vagyok, mert a nyílt munkaerőpiacon tudok dolgozni, ahol úgy érzem, hogy tudok fejlődni, és szakmailag is előrébb tudok jutni – fejtette ki Vasas György. – Védett munkahelyen is dolgoztam tizenkét évig, azonban óriási a különbség. Kizárólag minimálbért kaphatnak ezeken a helyeken a hallássérültek, és a felvett támogatásokból a munkavállaló semmit sem kap, csak a munkáltató. A nyílt piacon sokféle emberrel dolgozom együtt, akik megtanulták, hogy artikulálniuk kell, és lassan beszélni – mutatott rá. – Van türelmük hozzám, és így képesek vagyunk kommunikálni. Természetesen van olyan, hogy tévesztek. Egy szakállas férfi esetében teljesen meg vagyunk lőve, hiszen leolvashatatlan a szájáról, hogy mit szeretne közölni. Jelenleg a koronavírus miatt sok emberen maszk van, így szólnom kell, hogy vegyék le, hiszen ha nem látom a szájukat, nem értem, mit szeretnének mondani – hangzott el.

A helyes kezelési mód

Juhász Ferenc kiemelte: – Szeretnénk, ha nem úgy segítenének nekünk az emberek, ahogy ők akarnak, tehát ahogy mi nem kértük. Fontos, hogy ha konfliktusom adódik valakivel, vagy fellebbezésre kerül sor, segítsenek megfogalmazni azt, amit mondani szeretnék. Ez egy átlagember számára hétköznapi folyamat, de számomra kihívás – hívta fel a figyelmet. – A sport- és kulturális csatornákon nincs jelnyelvi tolmács, ami azonban érdekelne minket. Van olyan film, ahol nemhogy tolmács, de felirat sincs, sok siket azonban szeretné megnézni. Az igazi segítség az lenne, ha megkérdeznék tőlünk, hogy mit szeretnénk, és hogyan tudnak segíteni – zárta szavait Vasas György.

(Forrás: Vámosi Kira írása ami, a Naplóban és a Hajdú-Bihar megyei hírportálon jelent meg.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hét * 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 5. kedd, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 186. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com