Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélget*s m*sora. Szerz*k és könyveik.
39
hallgató

Szenior Akadémia – fókuszban a rehabilitáció

- 2021. május 10. 5:52 - 455 megtekintés

A Szenior Akadémia 2021-es tavaszi online szemeszterének kilencedik alkalmán dr. Cserháti Péter, a Semmelweis Egyetem komplex rehabilitációs fejlesztéséért felelős rektori biztosa tartott előadást a rehabilitációról.

Többek között beszélt a rehabilitációs szemlélet jellemzőiről, a területen a közelmúltban bekövetkező változásokról és azokról a betegségekről és problémákról is, amelyek a leggyakrabban érintik az akadályozott pácienseket.

„Rehabilitáció, helyreállító orvoslás” című előadása kezdetén dr. Cserháti Péter, a Semmelweis Egyetem komplex rehabilitációs fejlesztéséért felelős rektori biztosa röviden beszámolt eddigi karrierjének legfőbb állomásairól és arról, mi vonzotta őt a traumatológiában, majd mi vezette a rehabilitáció felé.

Sokat dolgoztunk a 90-es években feleségemmel és másokkal együtt azon, hogyan lehetne a kirekesztett, akadályozott emberek társadalmi integrációját segíteni. Nyaranta táborokat szerveztünk számukra, kihozva őket otthonaikból és óriási élményeket éltünk át

– emlékezett vissza a személyes tapasztalataira, amelyek miatt végül traumatológusként a rehabilitátori munkakör mellett döntött. Mint elmondta, mély benyomást tett rá az akadályozott, mozgássérült emberek elkülönítése, az akadálymentesítés hiánya, valamint a problémás társadalmi szemlélet és az érintett családok magánya. Ezek mellett az élmények mellett szintén szerepet játszott pályaválasztásában az a PhD munkája alapjául is szolgáló kutatás, amely során 1995-2000 között több mint 5000 csípőtáji sérült sorsát követték és elemezték 10 európai uniós országban. Dr. Cserháti Péter röviden bemutatta ennek a vizsgálatnak az eredményeit is.

Elképesztően gazdag csapat működik például egy gerincvelősérülteket ápoló osztályon, ami ugyanakkor a rehabilitációs költségeket is nagyon magasan tartja – emelte ki dr. Cserháti Péter, aki a szakorvosok, szakápolók, terapeuták és masszőrök mellett külön kiemelte a „révészek” szerepét: ők azok a volt betegek, akik a megfelelő engedéllyel és képzéssel visszajárnak, hogy saját tapasztalataik megosztásával segítsenek a sérülteken. A rektori biztos bemutatta a rehabilitációs csapat több tagjának munkáját, valamint a rehabilitáció különböző módjait is, többek között a fizioterápiát, a sportterápiát és a hidroterápiát.

Dr. Cserháti Péter szót ejtett azokról a vegetatív és diszfunkcionális zavarokról, amelyek sérülés után a különböző szervrendszereket érintik: ilyenek a keringési diszfunkciók, amelyek miatt baleset után nem lehet egy gerincvelősérültet azonnal felültetni; a hőszabályozást érintő poikilotermia; a mellkasfal-rekesz bénulása; a vizeletgyűjtést- és ürítést, valamint a szexuális reflexeket érintő urogenitális szervrendszeri zavarok, vagy épp a decubitus, vagyis a felfekvés okozta problémák. „A görcsösség, vagyis spaszticitás egy örök problémája ma is a neurológiának és a rehabilitációnak” – mutatott rá a rektori biztos, bemutatva a spinális sokk lezajlása után bekövetkező jelenséget, majd kitért egy másik gyakori szövődményre, a csípő, térd és más ízületeknél jelentkező lágyrész elcsontosodásra és kitért a felső végtagi funkciójavító műtétekre is.

Dr. Cserháti Péter előadásában röviden ismertette az orvosi rehabilitáció történetét, valamint bemutatta a terület átalakulását is néhány közelmúltban történt változás tükrében. Rámutatott arra is, hogy 2020 februárjában, tehát a koronavírus-járvány előtt közel 15 ezer kórházi ágyon folyt rehabilitációs munka itthon, ami azt jelenti, hogy minden ötödik ágy ilyen célt szolgált; 2019-ben összesen több mint 158 ezer fekvőbeteget kezeltek. A rektori biztos kitért a terület finanszírozására és a Rehabilitációs Ellátási Programokra, az infrastruktúrát érintő átalakulásokra, valamint az oktatást érintő változásokra. Utóbbival kapcsolatban elmondta: 10 évvel ezelőtt a magas ágyszám ellenére nem volt tanszéke a rehabilitációnak itthon, ma azonban mind a négy orvosképző egyetem rendelkezik ilyennel; tavaly a Semmelweis Egyetemen ráadásul megkezdődött az orvosi rehabilitáció kötelező oktatása az V. évfolyamos klinikai gyakorlatok keretében.

Dr. Cserháti Péter 1982-ben kezdte meg általános orvosi tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, amelyet 1988-ban „summa cum laude” minősítéssel fejezett be. 1994-ben általános sebészetből, 1996-ban baleseti sebészetből szerzett szakképesítést. A klinikai tevékenység mellett a dr. Manninger Jenő és dr. Kazár György professzorok vezetése alatt álló, a combnyaktáji törések epidemiológiájával, kezelésével és rehabilitációjával foglalkozó kutatócsoport munkájába kapcsolódott be.

1990-től jelentős változások kezdődtek az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI), majd a teljes hazai traumatológiai hálózat gyakorlatában, felváltva a csípő feltárásával járó műtéti módszereket a minimál invazív, percutan, kanülált csavarozással. Kezdettől fogva bekapcsolódott az eljárás klinikai bevezetésébe.

2004-ben egészségügyi szakmenedzser másoddiplomát szerzett. 2005-ben „summa cum laude” minősítéssel védte meg a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában „A mediális combnyaktörés osteosynthesisének fejlesztése ismételt, prospektív, nemzetközi epidemiológiai felmérések révén” c. doktori értekezését. 2008. január 1-től dolgozott az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI), előbb a Szeptikus és Tbc-s Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon, majd 2009. január 1-től a Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályán, főorvosi beosztásban. 2008. júniustól 2010. júniusig az OORI Tudományos Bizottságának elnöke. 2013-tól az intézmény megbízott, 2014-2020 között kinevezett főigazgatója. 2010 – 2013 között előbb a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt. 2013-tól rövid megszakításokkal az EMMI miniszteri biztosaként működött, előbb a rehabilitáció fejlesztéséért majd 2015 – 2019 között az Egészséges Budapest Program koordinálásáért felelős megbízással. 2020-tól Gerincvelősérültek Vegyes Szervezésű Rehabilitációs Osztályának vezető főorvosa.

2015-től a Pécsi Tudományegyetem (PTE) adjunktusa a PTE Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina önálló Tanszék vezetője. 2019. október 1-étől megbízással, majd 2020. január 1-étől szerződéssel a Semmelweis Egyetem rehabilitációs fejlesztéséért felelős rektori biztosa. 2020. április 28-án a Richter Gedeon Nyrt. közgyűlése a vállalat igazgatósági tagjának választotta.

Számos könyv, könyvfejezet és tudományos publikáció szerzője és társszezője. Több ágazati elismerés mellett 2019-ben Batthyány-Strattmann László díjban részesült.

Az előadás diasora ide kattintva nézhető meg (pdf):

Az egyetem – alapításának 250 éves jubileumára emlékezve – 2019-ben indította el a lakosságnak, főként az idősebb korosztálynak és hozzátartozóinak szóló ingyenes szabadelőadás-sorozatát dr. Nagy Zoltán professor emeritus szakmai vezetésével, amely a járványhelyzetben online folytatódik. A Szenior Akadémián az érdeklődők az egyetem vezető professzorainak tolmácsolásában nyerhetnek bepillantást az orvostudomány legújabb eredményeibe, és kaphatnak hasznos ismereteket a leggyakoribb betegségekről, azok megelőzésétől a felismerésen át a terápiáig. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három + 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 31. péntek, Árpád napja van.
Az év 13. hete és 90. napja.
Holnap Hugó napja lesz.

1625. Bethlen Gábor követeket küld Berlinbe, hogy megkérjék a brandenburgi választófejedelem húgának, Katalinnak kezét.


1849. A magyar hadsereg felállítása.


Szabó Lőrinc
/ 1900. márc. 31. - 1957. okt.3. /

Szél hozott, szél visz el

Köd előttem, köd mögöttem,
isten tudja, honnan jöttem,
szél hozott, szél visz el,
minek kérdjem: mért visz el?

Sose néztem, merre jártam,
a felhőkből kiabáltam,
erdő jött: jaj, be szép!
-megcibáltam üstökét.

Jött az erdő: nekivágtam,
a bozótban őzet láttam,
kergettem, ott maradt,
cirógattam, elszaladt.

Ha elszaladt, hadd szaladjon,
csak szeretőm megmaradjon,
szeretőm a titok,
ő se tudja, ki vagyok.

Isten tudja, honnan jöttem,
köd előttem, köd mögöttem,
szél hozott, szél visz el,
bolond kérdi, mért visz el?

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com