Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Napi Evangélium - István atya rovata
32
hallgató

Szenior Akadémia – fókuszban a rehabilitáció

- 2021. május 10. 5:52 - 275 megtekintés

A Szenior Akadémia 2021-es tavaszi online szemeszterének kilencedik alkalmán dr. Cserháti Péter, a Semmelweis Egyetem komplex rehabilitációs fejlesztéséért felelős rektori biztosa tartott előadást a rehabilitációról.

Többek között beszélt a rehabilitációs szemlélet jellemzőiről, a területen a közelmúltban bekövetkező változásokról és azokról a betegségekről és problémákról is, amelyek a leggyakrabban érintik az akadályozott pácienseket.

„Rehabilitáció, helyreállító orvoslás” című előadása kezdetén dr. Cserháti Péter, a Semmelweis Egyetem komplex rehabilitációs fejlesztéséért felelős rektori biztosa röviden beszámolt eddigi karrierjének legfőbb állomásairól és arról, mi vonzotta őt a traumatológiában, majd mi vezette a rehabilitáció felé.

Sokat dolgoztunk a 90-es években feleségemmel és másokkal együtt azon, hogyan lehetne a kirekesztett, akadályozott emberek társadalmi integrációját segíteni. Nyaranta táborokat szerveztünk számukra, kihozva őket otthonaikból és óriási élményeket éltünk át

– emlékezett vissza a személyes tapasztalataira, amelyek miatt végül traumatológusként a rehabilitátori munkakör mellett döntött. Mint elmondta, mély benyomást tett rá az akadályozott, mozgássérült emberek elkülönítése, az akadálymentesítés hiánya, valamint a problémás társadalmi szemlélet és az érintett családok magánya. Ezek mellett az élmények mellett szintén szerepet játszott pályaválasztásában az a PhD munkája alapjául is szolgáló kutatás, amely során 1995-2000 között több mint 5000 csípőtáji sérült sorsát követték és elemezték 10 európai uniós országban. Dr. Cserháti Péter röviden bemutatta ennek a vizsgálatnak az eredményeit is.

Elképesztően gazdag csapat működik például egy gerincvelősérülteket ápoló osztályon, ami ugyanakkor a rehabilitációs költségeket is nagyon magasan tartja – emelte ki dr. Cserháti Péter, aki a szakorvosok, szakápolók, terapeuták és masszőrök mellett külön kiemelte a „révészek” szerepét: ők azok a volt betegek, akik a megfelelő engedéllyel és képzéssel visszajárnak, hogy saját tapasztalataik megosztásával segítsenek a sérülteken. A rektori biztos bemutatta a rehabilitációs csapat több tagjának munkáját, valamint a rehabilitáció különböző módjait is, többek között a fizioterápiát, a sportterápiát és a hidroterápiát.

Dr. Cserháti Péter szót ejtett azokról a vegetatív és diszfunkcionális zavarokról, amelyek sérülés után a különböző szervrendszereket érintik: ilyenek a keringési diszfunkciók, amelyek miatt baleset után nem lehet egy gerincvelősérültet azonnal felültetni; a hőszabályozást érintő poikilotermia; a mellkasfal-rekesz bénulása; a vizeletgyűjtést- és ürítést, valamint a szexuális reflexeket érintő urogenitális szervrendszeri zavarok, vagy épp a decubitus, vagyis a felfekvés okozta problémák. „A görcsösség, vagyis spaszticitás egy örök problémája ma is a neurológiának és a rehabilitációnak” – mutatott rá a rektori biztos, bemutatva a spinális sokk lezajlása után bekövetkező jelenséget, majd kitért egy másik gyakori szövődményre, a csípő, térd és más ízületeknél jelentkező lágyrész elcsontosodásra és kitért a felső végtagi funkciójavító műtétekre is.

Dr. Cserháti Péter előadásában röviden ismertette az orvosi rehabilitáció történetét, valamint bemutatta a terület átalakulását is néhány közelmúltban történt változás tükrében. Rámutatott arra is, hogy 2020 februárjában, tehát a koronavírus-járvány előtt közel 15 ezer kórházi ágyon folyt rehabilitációs munka itthon, ami azt jelenti, hogy minden ötödik ágy ilyen célt szolgált; 2019-ben összesen több mint 158 ezer fekvőbeteget kezeltek. A rektori biztos kitért a terület finanszírozására és a Rehabilitációs Ellátási Programokra, az infrastruktúrát érintő átalakulásokra, valamint az oktatást érintő változásokra. Utóbbival kapcsolatban elmondta: 10 évvel ezelőtt a magas ágyszám ellenére nem volt tanszéke a rehabilitációnak itthon, ma azonban mind a négy orvosképző egyetem rendelkezik ilyennel; tavaly a Semmelweis Egyetemen ráadásul megkezdődött az orvosi rehabilitáció kötelező oktatása az V. évfolyamos klinikai gyakorlatok keretében.

Dr. Cserháti Péter 1982-ben kezdte meg általános orvosi tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, amelyet 1988-ban „summa cum laude” minősítéssel fejezett be. 1994-ben általános sebészetből, 1996-ban baleseti sebészetből szerzett szakképesítést. A klinikai tevékenység mellett a dr. Manninger Jenő és dr. Kazár György professzorok vezetése alatt álló, a combnyaktáji törések epidemiológiájával, kezelésével és rehabilitációjával foglalkozó kutatócsoport munkájába kapcsolódott be.

1990-től jelentős változások kezdődtek az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI), majd a teljes hazai traumatológiai hálózat gyakorlatában, felváltva a csípő feltárásával járó műtéti módszereket a minimál invazív, percutan, kanülált csavarozással. Kezdettől fogva bekapcsolódott az eljárás klinikai bevezetésébe.

2004-ben egészségügyi szakmenedzser másoddiplomát szerzett. 2005-ben „summa cum laude” minősítéssel védte meg a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában „A mediális combnyaktörés osteosynthesisének fejlesztése ismételt, prospektív, nemzetközi epidemiológiai felmérések révén” c. doktori értekezését. 2008. január 1-től dolgozott az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI), előbb a Szeptikus és Tbc-s Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon, majd 2009. január 1-től a Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályán, főorvosi beosztásban. 2008. júniustól 2010. júniusig az OORI Tudományos Bizottságának elnöke. 2013-tól az intézmény megbízott, 2014-2020 között kinevezett főigazgatója. 2010 – 2013 között előbb a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt. 2013-tól rövid megszakításokkal az EMMI miniszteri biztosaként működött, előbb a rehabilitáció fejlesztéséért majd 2015 – 2019 között az Egészséges Budapest Program koordinálásáért felelős megbízással. 2020-tól Gerincvelősérültek Vegyes Szervezésű Rehabilitációs Osztályának vezető főorvosa.

2015-től a Pécsi Tudományegyetem (PTE) adjunktusa a PTE Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina önálló Tanszék vezetője. 2019. október 1-étől megbízással, majd 2020. január 1-étől szerződéssel a Semmelweis Egyetem rehabilitációs fejlesztéséért felelős rektori biztosa. 2020. április 28-án a Richter Gedeon Nyrt. közgyűlése a vállalat igazgatósági tagjának választotta.

Számos könyv, könyvfejezet és tudományos publikáció szerzője és társszezője. Több ágazati elismerés mellett 2019-ben Batthyány-Strattmann László díjban részesült.

Az előadás diasora ide kattintva nézhető meg (pdf):

Az egyetem – alapításának 250 éves jubileumára emlékezve – 2019-ben indította el a lakosságnak, főként az idősebb korosztálynak és hozzátartozóinak szóló ingyenes szabadelőadás-sorozatát dr. Nagy Zoltán professor emeritus szakmai vezetésével, amely a járványhelyzetben online folytatódik. A Szenior Akadémián az érdeklődők az egyetem vezető professzorainak tolmácsolásában nyerhetnek bepillantást az orvostudomány legújabb eredményeibe, és kaphatnak hasznos ismereteket a leggyakoribb betegségekről, azok megelőzésétől a felismerésen át a terápiáig. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- kettő = 6

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 5. kedd, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 186. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com