Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Baum Lyman Frank - Óz a nagy varázsló I. rész
38
hallgató

„Talán találok valamit feketén”

- 2020. április 26. 9:05 - 472 megtekintés

Az elképesztő munkanélküliségi adatok ellenére rövid a sor a munkaügyi központ előtt Budaörsön. Ennek persze nem az az oka, hogy senki nem veszítette el az állását. A korona vírus-járvány miatt szinte mindent elektronikusan kell intézni, aki pedig ragaszkodik a személyes ügyintézéshez, vagy nem tudja megoldani más módon a papírok benyújtását, azt előre foglalt időpontban várják. […]

Az elképesztő munkanélküliségi adatok ellenére rövid a sor a munkaügyi központ előtt Budaörsön. Ennek persze nem az az oka, hogy senki nem veszítette el az állását. A korona vírus-járvány miatt szinte mindent elektronikusan kell intézni, aki pedig ragaszkodik a személyes ügyintézéshez, vagy nem tudja megoldani más módon a papírok benyújtását, azt előre foglalt időpontban várják. Aki előbb érkezik, az utcán kell várakoznia, az épület előterébe egyszerre egy ember léphet.

„Felhívás. A koronavírus-fertőzés miatt kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel a kormányhivatalok és járási/kerületi hivatalok a következő módon korlátozzák ügyfélfogadásukat: ügyintézésre kizárólag elektronikusan vagy telefonon előzetesen lefoglalt időpontban van lehetőség. Az ügyfélszolgálatok korlátozhatják az egyidejűleg az ügyféltérben tartózkodó ügyfelek számát. Kérjük, hogy ügyintézéskor csak indokolt esetben érkezzen kísérővel! Elkerülhetetlen személyes ügyintézés esetén, várakozáskor kérjük betartani az ügyfelek közötti legalább 1,5-2 méter »szociális« távolságot!”

Betartják. Gábor (30 éves) logisztikaként dolgozott, mielőtt elbocsátották. Azt mondja, várt egy hónapot, pihent, elrendezett egy sor évek óta húzódó javítást, ezt-azt a ház körül, ezután kezdett új munkahely keresésébe. Ez rímel arra, hogy szakértők szerint a munkanélküliek valós száma magasabb lehet, mint amit a már úgyis riasztó adatok mutatnak, hiszen nem mindenki regisztráltatja magát azonnal a foglalkoztatási szolgálatnál. Vagy éppen pihen kicsit, mint Gábor, netán első körben igyekszik saját erőből munkahelyet találni.
Gábor először az interneten keresztül próbált intézkedni, de csak egy héttel későbbre kapott volna időpontot, ezért eljött személyesen a papírokkal, most azért áll sorba, hogy leadja a paksamétát. Azért lett időközben hirtelen sürgős a dolog, mert újraszámolta a tartalékaikat, és rájött: ha nem lesz minél gyorsabban munkája, akkor hamarosan nem lesz mit enniük.

Hetente 11-12 ezer fővel nő a regisztrált álláskeresők száma, amely immár meghaladta a 320 ezret is – adtuk hírül online portálunkon kedden. A Nemzeti Foglalkoztat

Sorban állók

ási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint márciusban összesen 281 213-an kerestek munkát, mindössze 17 ezerrel többen, mint februárban. Ez azonban a Népszava szerint nem tükrözi hűen a jelenlegi állapotokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium – a laphoz eljutott – háttéranyagából ugyanis kiderül, hogy április második hetében már 320 624 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, vagyis a február végi adatokkal összevetve így már 56 ezerrel több munkanélkülit jelez a statisztika.
Budapest, IX. kerület, Ráday utcai munkaügyi központ. A nyitvatartási, mint mindenhol az országban, itt is 15 óráig engedélyezik az új szabályok. Délelőtt van, az utcán senki nem várakozik. Valószínűleg flottul megszervezték az előre, interneten lefoglalt időpontok kezelését. Henrik (35 éves) jön éppen kifelé, takarítóként dolgozott egy hostelben. A szálló bezárt, ő két hete került utcára. Próbált ismerősökön meg az interneten keresztül állást keresni, nem járt sikerrel. Alig van pénze, szüksége volna munkanélküli segélyre és állásra is. Bármit elvállalna. Az előbb végzett bent a papírokkal, azt mondták neki, lesse a postaládáját, két hét múlva várhat választ. Pesszimista. – Szerintem ez is jó magyar szokás szerint megy majd: talán találok valamit feketén – mondja. – És tudod, az a legrosszabb az egészben, hogy külföldre sem koccolhatok le melózni – teszi hozzá.
Ildikó (23) séfhelyettes volt egy étteremben. Négy hónapja dolgozott ott, amikor néhány hete kirúgták. A korábbi fizetéseit rendben megkapta, az utolsó hónapra járót viszont nem. Ezért jött a munkaügyi központba. Hogy segítsenek neki megkapni a pénzt.
– Biztos benne, hogy itt tudnak segíteni? – kérdezem.
– Ha itt nem, akkor hol? – kérdez vissza. Ildikó egyébként az első perctől nagy lendülettel keres állást. – Hogy áll a dolog?
– A helyzet biztató, egy cégnél, ahol takarítót keresnek, azt mondták, két hónap múlva hívjam őket.

– És ez biztató?
– Igen – mondja, miközben a maszk fölött, a szemén látszik, hogy ezt el is hiszi. – Nincs más -teszi hozzá, miközben egy halom papírt igazgat a kezében.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanélküliség Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében a legnagyobb. Rétságra megyek, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának helyi ki rendeltsége, szóval a járási központ alig egy órája nyitott ki. Három férfi várakozik az ajtóban, közülük csak egy, Lakatos Tibor szeretne beszélgetni. A többiek szégyellik a helyzetet, amibe kerültek, ez persze teljesen érthető. Mármint nem az, hogy belekerültek. Tibor eredetileg kőműves, a járványhelyzet előtt kamionsofőrként dolgozott, másfél hónapja munkanélküli, mert a koronavírus miatt nem kap fuvarokat. Nem mondhatja, hogy a tartalékait éli fel, mert azok nincsenek. Az ő ügye elméletileg sínen van itt, de hiába várja, nem küldenek semmilyen álláslehetőséget, ezért most érdeklődni jött. Szinte bármit elvállalna. Az eltelt idő alatt feketén kapott munkát az építőiparban, de nem volt róla papír, így nem fizették ki.
Balassagyarmaton, a járási munkaügyi központ előtt senki sem várakozik. Nézegetem az üvegajtóra kiragasztott tájékoztatókat, az ajtó mögött fiatal, maszkos nő ül egy előtérbe tolt asztal mögött, integet, hogy menjek be. – Munkanélküli?- tér a lényegre. – Hááát… ööö… (Nem akarom azt hazudni, hogy igen, lázasan gondolkodom valami frappáns válaszon.) – Nézze, nem szégyen az. Sokan vannak most így – toldja hozzá bátorítólag. Azután a kesztyűs kezével néhány papírt nyújt át, majd elmondja a lényeget: nagyjából bárhogyan tarthatjuk a kapcsolatot, csak lehetőleg személyesen ne. – Hogy sokan vannak most így? – kérdezek vissza. – Ne vicceljen, rengetegen – válaszolja. Közben a szeme a maszk fölül biztatóan néznek rám. Talán még mosolyog is, de azt ugye nem látni. Hirtelen odajön hozzá egy idősebb kollégája, fontos dolgokról kezdenek beszélgetni. Még azért ideszól hozzám: – Mindent ért? Akkor menjen!
Szécsényben is hasonló a helyzet, senki nem várakozik az utcán a munkaügyi hivatal előtt, de bent sem. Kijön az épületből egy idősebb forma asszony. Pár méterre áll egy Daewoo Tico (ebből az autóból a legolcsóbb meghirdetett 50 ezer, míg a legdrágább 299 ezer forint a kocsikra szakosodott legnagyobb portálon), a sofőrülésben ősz férfi, odamegy. Fél perc múlva maszkkal, kesztyűvel jön vissza.
– A férje?
– Igen, hoztam védőfelszerelést, csak a kocsiban felejtettem. Tudja, nagyon izgulok. Nem mondja meg, hány éves, csak, hogy közel van a nyugdíjhoz és távol a reményektől. A vendéglátásban dolgozott, szakképesítése nincsen. Ezek így együtt illenek a trendbe: az NFSZ adatai szerint a koronavírus-járványt első körben főként a nők, az 55 év felettiek, illetve a csupán általános iskolai végzettséggel vagy még azzal sem rendelkezők sínylették meg leginkább a munkanélküliséget illetően.
Az asszony azért jött személyesen intézkedni, mert nincsen internetjük, a vezetékes telefont évekkel ezelőtt lemondták, a mobiljuk meg feltöltős. És így drága dolog telefonálgatni.
A kormánynak természetesen vannak megoldási javaslatai a munkanélküliség enyhítésére, kérdés, azok mennyire életszernek. Mint a Kormány.hu-n írták, Munkaszüret néven mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt indított az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.

Nagy István agrárminiszter szerint a mostani nehéz időszakban sajnálatos módon a vendéglátásban, a turizmusban vagy éppen a szolgáltató szektorban a megélhetésüket elveszítő embereknek, illetve a nappali kurzus nélkül maradt felsőoktatási hallgatóknak a hazai mezőgazdaság különösen nagy mennyiségben tud munkát biztosítani.
Megnéztem. A Munkaszüret.hu honlapon a munkalehetőségeknél a Szántóföldi növénytermesztés fül alatt két álláslehetőség van. Július 9-étől keresnek 20 napra „Hibridkukorica növényápolási munkái” megjelöléssel, vagyis kukoricací-merezésre Nagyszentjánosra (Győr közelébe) munkásokat. Illetve: április 15-étől október 15-éig mezőgazdasági gépkezelő technikust Kiszombor-Dénesmajorba (a település Makóhoz van közel). Az április 15-ei dátum két dologra utalhat: vagy még nem töltötték be az állást, vagy pedig nem frissítik rendszeresen a honlapot.
A szabadföldi zöldségtermesztés szekcióban szintén két munkalehetőség van, lehet menni Bordányba (Szeged mellé) spárgát szedni április 24-étől június 6-áig, valamint ugyancsak Nagyszentjánosba ültetni, gyomlálni, terményt szedni, április 30-ától november 19-éig. Hogy miért pont addig, ne kérdezzék, lehet, hogy november 19. az új május 4., lásd még: érettségi.

Zöldséghaj tatás ágazatban szintén két munkalehetőséget ír a honlap, az egyik 2020 január 1-jétől érvényes. A gyümölcstermesztés szekcióban 6 lehetőséget kínálnak, ebből az egyik mezőgazdasági-erőgép-kezelő, tehát szakképzettséget igényel. Van egy „egyéb” fül is, erre kattintva egészen szürreális álláshirdetésre bukkanunk: „Fiatal Közép és Pálya kezdő Nők lányok” jelentkezését várják Mátészalkára, takarítani, 2030 április 30-áig. Összesen tehát 13 álláshirdetés elérhető az oldalon, bár ezek között olyanok is vannak, ahol brigádokat is várnak.
A riportban megszólaló munkanélkülieket persze megkérdeztem ezekről a lehetőségekről. Volt, aki csak legyintett, volt, aki azt mondta, nem szeretne tömegszálláson lakni az ország túlsó felében, közös vécét-fürdőszobát használni, a nyilván az ilyen helyen nem tartható szociális távolság miatt megfertőződni, hozzáértés híján kevesebb pénzt kapni, mint amit ígértek. És persze elhagyni a családot hosszú időre.

(megjelent: Magyar Hang, 2020. 04. 24.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- 6 = három

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com