Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Demjén Ferenc - Miért szólsz rám
32
hallgató

Tapintható szobrok is lesznek a kecskeméti új kertben

- 2020. november 14. 8:48 - 360 megtekintés

Érzékelések kertje a neve annak a kis ligetnek, amelyet a kecskeméti Rákóczi iskola előtti Aomori parkba tervezett meg a Kecskeméti Szent László Lions Club azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a látássérültek mindennapi problémáira. A kertet a múlt hét végén lelkes önkéntesek kezdték el építeni, másfél ezer cserjét kiültettek. Folytatás tavasszal. (rádiónkban nov. 15-én 14 órától hallható interjú a kezdeményezésről!)

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe/Bács-Kiskun megyei hírportál

A nemzetközi Lions mozgalom egyik fő célja a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése, valamint a vakok és gyengénlátók segítése. Ennek jegyében – Kecskeméten is – rendszeresen szerveznek szemszűréseket, pénzadományokat gyűjtenek, szemüvegeket és eszközöket, például vércukor- vagy vérnyomásmérőt adományoznak, vagy éppen érzékenyítő foglalkozásokat tartanak a másság elfogadására az egészséges fiatalok körében. A klubtagok más hátrányos helyzetű embereket is támogatnak, főleg az értelmi sérült felnőtteket és gyerekeket, illetve a súlyos cukorbetegségben szenvedőket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, felvilágosító előadásokkal, szűrésekkel.

A Kecskeméti Szent László Lions Clubnál pár éve elhatározták, hogy a programok mellett különleges módon hívják fel a figyelmet a látássérültek mindennapi problémáira. Az ötlet egy érzékenyítő liget létrehozása volt, ahol csukott szemmel bárki kipróbálhatja, milyen az, amikor valaki csak a hallására, tapintására és a szaglására támaszkodhat a tájékozódás során, de emellett pihenőhelyet nyújt a vakoknak és más sérülteknek, valamint természetesen a közelben lakóknak is. Noha a koronavírus-járvány némileg késleltette, hogy a tervekből valóság legyen, szombaton nagy lépést tettek a lionsosok.

Hívásukra közel száz önkéntes vett részt a Rákóczi iskola előtti Aomori parkban tartott tereprendezésen és kertészkedésen. Egy óra alatt összesen körülbelül ezerötszáz, zömében illatos cserjét ültettek el, elkészült egy kis domb és egy csigavonalú, homokból, faháncsból és különböző méretű és formájú kövekből épült ösvény is. Mint Harsányi Zsuzsanna, a Kecskeméti Szent László Lions Club soros elnöke elmondta: széles körű összefogás alakult ki, hiszen a munkába bekapcsolódtak az Első Kecskeméti Lions Club és a Digital Lions Club tagjai, a Leo Club középiskolás önkéntesei, de érkeztek a Kecskeméti Rotary Clubtól, sőt, egy budapesti Lions klubtól is. Magukénak érzik a kertet az iskola pedagógusai, valamint a szomszédos Csiga­biga óvoda munkatársai is, ők is kivették részüket az ásásból, lapátolásból.

A kutyák elől lezárt kertnek van öntözőrendszere, egy támogatónak köszönhetően pedig ivókút is került ide. A füvesítés egyelőre még hátravan. Nyolc betontömb is látható a helyszínen, ezekre a KÉSZ Kft. acélszobrászati alkotótáborában részt vevő művészek tapogatható térplasztikái kerülnek majd, melyeket kifejezetten a ligetbe szántak. A jövő évi tervek között szerepel egy kőasztal kihelyezése, melynek lapján a látássérültek által is kitapintható malomjáték lesz, emellett az egész térről is készül egy kicsinyített makett.

A rákóczis diákok között madáretető-építő versenyt hirdettek, a legjobb etetők ugyancsak a kertet gazdagítják, díszítik majd. Az ovisok által készített szélcsengőket pedig a dombon álló kis fára fogják felakasztani, ezáltal is sajátos hangulatot kölcsönözve a térnek.

Az iskolásoknak más szerepük is lesz az Érzékelések kertjében, a Rákóczi iskola ugyanis vállalta, hogy a diákok gondozni, ápolni fogják a növényeket.

A kert költsége egyébként körülbelül tízmillió forint, a Kecskeméti Szent László Lions Club ennek fedezetét nagyrészt egy tavasszal ebből a célból szervezett jótékonysági Zorán-koncert bevételéből, a klubtagok és támogatók adományaiból, valamint pályázati pénzből teremtette elő.

(Forrás: Bács-Kiskun megyei hírportál)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 2 = öt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com