Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bikini - Ne menj el
59
hallgató

Tudnivalók a mozgáskorlátozott emberek 2022-es országgyűlési választásokon és az azzal egyidejűleg tartott népszavazáson való szavazásával kapcsolatban

- 2022. március 23. 9:05 - 352 megtekintés

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) már hónapokkal a választások előtt a Nemzeti Választási Iroda elnökéhez fordult, és kérte, hogy intézkedjen a szavazóhelyiségek teljes körű akadálymentesítése iránt.

Miután a szervezet tapasztalatai szerint a mozgáskorlátozott fogyatékos emberek választójoga sokszor nem érvényesül teljes egészében, a Szövetség a valódi akadálymentesség követelményeinek részletes bemutatásával, javaslatokkal, iránymutatásokkal segítette az NVI elnökét. A szavazóhelyiségek akadálymentességét ellenőrző gyorstesztet fejlesztettek, amely önellenőrző módon egyszerűen eldönthető kérdésekkel nyújt segítséget a szavazóhelyiségek kijelölése és berendezése során. A gyorsteszthez kitöltési útmutatót is szerkesztett az érdekképviselet, illetve egy saját készítésű rövidfilmet bocsájtott az NVI rendelkezésére, hogy vizuálisan, érintett mozgáskorlátozott emberek részvételével is szemléltesse a főbb vizsgálandó területeket.

A szavazóhelyiség akadálymentessége

Minden erőfeszítés ellenére azonban még mindig nem akadálymentes minden szavazóhelyiség, azt azonban a Ve. előírja, hogy minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiségnek akadálymentesnek kell lennie.

Honnan tudjuk előre, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhatunk-e?

A választópolgárok a Nemzeti Választási Irodától értesítőt kapnak, ebben az is szerepel, hogy a szavazóhelyiség, ahol szavazhatnak akadálymentes-e. Ha esetleg valaki nem kapott értesítőt, ezen az oldalon https://vtr.valasztas.hu/ogy2022/valasztasi-informaciok/szavazohelyiseg-kereses ellenőrizheti, hogy a lakcíme szerinti szavazóhelyiség akadálymentes-e.

Mit tehetünk, ha az értesítőben megjelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes?

A mozgáskorlátozott emberek legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napig, azaz március 30-ig kérhetik, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhassanak. Ilyenkor őket a helyi választási iroda a lakcímük szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Mozgóurna igénylése

Ki igényelhet mozgóurnát?

Azok a mozgáskorlátozott emberek, akik nem akarnak, vagy nem tudnak szavazóhelyiségben szavazni, mozgóurnát igényelhetnek, ehhez kérelmet kell benyújtani.

Hova kell benyújtani a mozgóurna iránti kérelmet?

 • helyi választási irodához
 • illetékes szavazatszámláló bizottsághoz.

Meddig lehet benyújtani a mozgóurna iránti kérelmet?

A helyi választási irodához:

 • levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb március 30-ig
 • személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton április 1-ig
 • április 1-én 16 órát követően elektronikus azonosítással elektronikus úton április 3-án 12 óráig

Az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz:

 • meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével április 3-án legkésőbb 12 óráig

Mit kell tartalmaznia a mozgóurna iránti kérelemnek?

 • a szavazókör területén lévő címet, ahova a mozgóurna kivitelét a választópolgár kéri, ha az a magyarországi lakcímétől eltér
 • a mozgóurna-igénylés okát

Segítő igénybevétele

Ki vehet igénybe segítőt?

 • Akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban (mozgáskorlátozott)
 • Aki nem tud olvasni

Kit lehet segítőként igénybe venni:

 • Akit a mozgáskorlátozott ember választ, ez bárki lehet: például barát, családtag
 • Ha a mozgáskorlátozott ember nem választ senkit, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen

Mit csinálhat a segítő?

Nagyon fontos, hogy a segítő nem a választópolgár helyett szavaz, szerepe kizárólag arra korlátozódik, amit a mozgáskorlátozott ember kér tőle. Így például segít az X-et beírni a szavazólapra, beteszi borítékba a szavazólapot és bedobja az urnába.

Kötelező beengedni a segítőt a szavazóhelyiségbe, szavazófülkébe?

Igen, a szavazatszámláló bizottság nem tilthatja meg a segítő belépését sem a szavazóhelyiségbe, sem a szavazófülkébe.

Fontos! Egy adott kérelem, például a mozgóurna benyújtására vagy akadálymentes szavazóhelyiségben való szavazásra vonatkozó kérelem az országgyűlési képviselő-választásra és az országos népszavazásra is vonatkozik egyszerre, nem kell külön-külön kérelmet benyújtani a két választási esemény vonatkozásában.

További információ

A kérelmekről részletesen is tájékozódhat: https://www.valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-rendelkezoknek

Visszajelzés az NVI-nek

Annak érdekében, hogy az NVI-nek visszajelezhessük a mozgáskorlátozott emberek választójoga gyakorlásának tapasztalatait, a MEOSZ. arra kéri a közösség tagjait, hogy ha valamilyen, a mozgáskorlátozottsággal összefüggő visszásságot tapasztalnak – például nem akadálymentes a szavazóhelyiség, pedig az értesítő annak jelölte; nem engedték be a segítőt a szavazófülkébe – jelezze a meosz@meosz.hu e-mail címen.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 6 = negyven nyolc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com