Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szignál -
31
hallgató

Választások szabadon? – A fogyatékossággal élő személyek választási részvétele Európában

- 2022. július 7. 17:21 - 268 megtekintés

Az európai parlamenti választásokra ötévente kerül sor, ezzel pedig a világ egyik legnagyobb demokratikus eseménye – természetesen nemzeti szintű választások még gyakrabban vannak, hazánkban például most 2022 áprilisban voltak parlamenti választások.

A választások szabályozása nagyon bonyolult. Az Európai Unió például általános jogokat garantál az EU egész területén, ezek minimális közös szabályok, ám ténylegesen az EU-s tagállamok szinte teljes mértékben szabadon dönthetnek arról, hogy miként szervezik meg a választásokat. Ez pedig egyenlőtlenségeket teremt sok téren, például az egyenlő részvételi lehetőségek terén és ez fokozottan igaz a fogyatékossággal élő emberek esetében, akik nagyon-nagyon más körülmények között szavazhatnak egyes EU-s országokban.

Sőt, vannak, akik nem is szavazhatnak fogyatékosságuk miatt. A 2019. évi európai parlamenti választásokon például kb. 400 000 fogyatékossággal élő személyt 14 országban megfosztottak a szavazati jogától a fogyatékosságuk alapján. Különösen aggasztóak a vonatkozó törvények például Bulgáriában, Cipruson, Észtországban, Görögországban, Luxemburgban, Lengyelországban és Romániában, ahol a teljes vagy részleges gondnokság alatt álló személytől automatikusan megtagadják a választójogot. (Magyarországon a választójogtól való megfosztás nem automatikus, a bíróság bizonyítás felvétele után dönt a kérdésben.) A közelmúltban a fogyatékossággal élő emberek stratégiai peres ügyei – az érdekvédelmi szervezetek, szakértő jogászok és elkötelezett politikusok támogatásával – szerencsére több országban is jelentős jogszabályi javulást eredményeztek, nem egy esetben épp az európai uniós választások előtt.

Alternatív lehetőségek

Négy ország (Belgium, Franciaország, Ciprus és Görögország) nem rendelkezik semmilyen alternatív vagy előzetes választási lehetőséggel, ami ténylegesen kiküszöbölné a fogyatékos emberek előtt álló akadályokat: például hogy akik a választás napján nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségekbe mozgáskorlátozottságuk miatt, vagy személyesen nem vehetnek részt a választásokon, azok is leadják szavazatukat. A szavazás alternatív módszereinek hiánya tehát különösen hátrányos a fogyatékossággal élő személyek számára. Belgium és Franciaország esetében, a választópolgároknak lehetőségük van arra, hogy szavazatukat egy olyan személynek adják át, aki a meghatalmazottként szavazhat helyettük (ez a lehetőség azonban nem biztosítja a szavazás titkosságát).

Ami azonban kedvező, az az, hogy az uniós országok többsége alternatív és előzetes választási lehetőségeket minden választópolgár számára biztosít, és néhány ilyen lehetőséget speciálisan a fogyatékkal élők számára is elérhetővé tesznek. Ezek közé tartozik például a levélszavazás, az előrehozott szavazás akadálymentes szavazóhelyiségekben, az akadálymentes szavazóhelyiségek választásának lehetősége (Magyarországon esetében is), az internetes szavazás (Észtország esetében), és olyan mobil szavazóurnák biztosítása (például Magyarországon is), amelyek az érintett személy otthonában vagy például bentlakásos intézményekben vagy kórházakban vehetők igénybe. Vannak olyan országok is, amelyek kulcsfontosságú helyeken, például kórházakban vagy bentlakásos intézményekben is szavazóhelyiségeket jelölnek ki az idősek és fogyatékossággal élő emberek számára.

Az akadálymentesség hiánya sajnos továbbra is az egyik fő akadálya a fogyatékossággal élők választójoga gyakorlásának az EU-ban. Ez nem csak a szavazóhelyiségeket érinti, hanem a szavazólapokra, a szavazófülkére, a szavazóhelyiségek megközelíthetőségére is vonatkozik. Sőt, minden, a választópolgároknak nyújtott tájékoztatás vagy kommunikáció is akadálymentes kellene, hogy legyen, beleértve a közmédián keresztül tájékoztatásokat.

Az EU különböző országaiban számos bevált gyakorlatot vezettek be annak érdekében, hogy figyelembe vegyék a fogyatékosággal élő szavazópolgárok igényeit. A legsikeresebbek közül több az észszerű alkalmazkodás biztosítására vonatkozik Ilyenek lehetnek például:

 • alternatív szavazási módok (például mobil szavazóurnák), vagy
 • a szavazatok leadásakor olyan segédeszközök biztosítása, amelyek megkönnyítik az önálló és titokban történő szavazást (például Braille-írás és tapintható sablonok – ezeket a szavazólapra helyezve a látássérült személy önállóan is szavazhat),
 • szavazógéppel való szavazás.

Az ENSZ Egyezménnyel összhangban az EU-s országok többsége biztosítja a fogyatékossággal élő személyek számára, hogy szabadon választhassanak segítséget a szavazáshoz. Ez azt jelentheti, hogy akinek erre szüksége van, elvihet egy segítőt a szavazóhelyre, aki ott helyben segít neki szavazni. Ez Magyarországon is így van. Azonban van kivétel: például Görögországban és Máltán csak a választási tisztviselők nyújthatnak segítséget a fogyatékossággal élő személyeknek, ami a gyakorlatban elriaszthatja a választópolgárokat attól, hogy részt vegyenek a választásokon.

Nem mindegy, hol szavaz

Végül pedig, bár az EU-s jog elismeri a fogyatékossággal élő embereknek az egyenlő bánásmódhoz való jogát (azaz tilos őket hátrányosan megkülönböztetni), és ez a nem hazájukban, hanem más tagállamban élő uniós polgárokra is vonatkozik, az európai parlamenti választásokon (és az önkormányzati választásokon) az akadálymentesítés és az észszerű alkalmazkodás biztosítása nagymértékben eltér az egyes országok között. Azaz ellentmondás van a gyakorlatban, mert az EU-s jog szerinti egyenlő bánásmód az EU-s parlamenti választásokon egyfelől – az EU-s jogban – biztosítva van, ám mivel a választást tagállamok bonyolítják, így gyakorlatban nagyon különböző lehet, hogy egyazon fogyatékossággal élő választópolgár mennyire akadálymentesen vagy milyen asszisztenciával szavazhat egyik vagy másik tagállamban.

Én mindig, minden választáson szavazok: 10-12 választáson vettem eddig részt, ebben volt helyi, országos és európai uniós is. Az egyik legnagyobb problémám a szavazatom titkosságával van. Az egyik szavazáson például a szavazófülke képernyője túl magas volt, így ugyan bejutottam a székemmel a fülkébe, de mindenki láthatta, hogy kire szavaztam. Javaslatot tettem egy hozzáférhetőbb fülke kialakítására, és a következő választáson már jobb fülkét biztosítottak. De a problémák a mai napig fennállnak! A legutóbbi európai választásokon például a helyi postahivatalban szavaztam, ahol nem volt akadálymentes fülke. Az egész zűrzavaros volt – a sarokba kellett állnom és ott leadnom a szavazatomat. Ez elfogadhatatlan! Nem lenne nehéz változtatni, hogy én is úgy választhasssak, mint bárki más…

Pirkko Mahlamäki, Finn Fogyatékosságügyi Fórum

A jelentés a felmérés eredményei alapján ajánlásokat fogalmaz meg az európai uniós politikai döntéshozók, a nemzeti kormányok, illetve az uniós szintű és a nemzeti politikai pártok számára.

Írta: Petri Gábor és Faragó Melinda

Az EDF teljes jelentése elérhető angolul itt: https://www.edf-feph.org/publications/human-rights-report-2022-political-participation-of-persons-with-disabilities/

A szintén angol, de könnyen érthető nyelven írt összefoglaló itt elérhető: https://www.edf-feph.org/content/uploads/2022/05/2022-02-28-HRR_Political_Participation_draft_for_EASY-TO-READ.pdf

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ 4 = tizenegy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 21. kedd, Benedek napja van.
Ma van a(z) Rasszizmus elleni világnap, Szent Benedek napja.
Az év 12. hete és 80. napja.
Holnap Beáta, Izolda napja lesz.

1079. VII. Gergely tisztelete I. Szent László iránt. "Te a legnagyobb királyok nyomdokait követed, mert kész vagy Szent Péter szolgálatjára, mint azzal egy vallásos fejedelem tartozik, és a pápa iránti engedelmességre, mint egy szabad férfiúhoz illik."


1229. A besenyők polgárosodása. IX. Gergely megdicsérte ifjabb Béla királyt, hogy elment a besenyőkhöz és az esztergomi érsekkel együtt fáradozott azok megtérítésén.


Dayka Gábor / 1769. márc.21. - 1796. okt.20. /

A tavasz

"Nyájasb arculattal arany szekerére felülvén,
Ünnepi fényt ereget Phoebus az ékes egen.
A fagyos éjszaknak zúgó fúvallati szünnek
A bágyadt zefirek lengedezési között...."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com