Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Reklám
55
hallgató

Választások szabadon? – A fogyatékossággal élő személyek választási részvétele Európában

- 2022. július 7. 17:21 - 344 megtekintés

Az európai parlamenti választásokra ötévente kerül sor, ezzel pedig a világ egyik legnagyobb demokratikus eseménye – természetesen nemzeti szintű választások még gyakrabban vannak, hazánkban például most 2022 áprilisban voltak parlamenti választások.

A választások szabályozása nagyon bonyolult. Az Európai Unió például általános jogokat garantál az EU egész területén, ezek minimális közös szabályok, ám ténylegesen az EU-s tagállamok szinte teljes mértékben szabadon dönthetnek arról, hogy miként szervezik meg a választásokat. Ez pedig egyenlőtlenségeket teremt sok téren, például az egyenlő részvételi lehetőségek terén és ez fokozottan igaz a fogyatékossággal élő emberek esetében, akik nagyon-nagyon más körülmények között szavazhatnak egyes EU-s országokban.

Sőt, vannak, akik nem is szavazhatnak fogyatékosságuk miatt. A 2019. évi európai parlamenti választásokon például kb. 400 000 fogyatékossággal élő személyt 14 országban megfosztottak a szavazati jogától a fogyatékosságuk alapján. Különösen aggasztóak a vonatkozó törvények például Bulgáriában, Cipruson, Észtországban, Görögországban, Luxemburgban, Lengyelországban és Romániában, ahol a teljes vagy részleges gondnokság alatt álló személytől automatikusan megtagadják a választójogot. (Magyarországon a választójogtól való megfosztás nem automatikus, a bíróság bizonyítás felvétele után dönt a kérdésben.) A közelmúltban a fogyatékossággal élő emberek stratégiai peres ügyei – az érdekvédelmi szervezetek, szakértő jogászok és elkötelezett politikusok támogatásával – szerencsére több országban is jelentős jogszabályi javulást eredményeztek, nem egy esetben épp az európai uniós választások előtt.

Alternatív lehetőségek

Négy ország (Belgium, Franciaország, Ciprus és Görögország) nem rendelkezik semmilyen alternatív vagy előzetes választási lehetőséggel, ami ténylegesen kiküszöbölné a fogyatékos emberek előtt álló akadályokat: például hogy akik a választás napján nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségekbe mozgáskorlátozottságuk miatt, vagy személyesen nem vehetnek részt a választásokon, azok is leadják szavazatukat. A szavazás alternatív módszereinek hiánya tehát különösen hátrányos a fogyatékossággal élő személyek számára. Belgium és Franciaország esetében, a választópolgároknak lehetőségük van arra, hogy szavazatukat egy olyan személynek adják át, aki a meghatalmazottként szavazhat helyettük (ez a lehetőség azonban nem biztosítja a szavazás titkosságát).

Ami azonban kedvező, az az, hogy az uniós országok többsége alternatív és előzetes választási lehetőségeket minden választópolgár számára biztosít, és néhány ilyen lehetőséget speciálisan a fogyatékkal élők számára is elérhetővé tesznek. Ezek közé tartozik például a levélszavazás, az előrehozott szavazás akadálymentes szavazóhelyiségekben, az akadálymentes szavazóhelyiségek választásának lehetősége (Magyarországon esetében is), az internetes szavazás (Észtország esetében), és olyan mobil szavazóurnák biztosítása (például Magyarországon is), amelyek az érintett személy otthonában vagy például bentlakásos intézményekben vagy kórházakban vehetők igénybe. Vannak olyan országok is, amelyek kulcsfontosságú helyeken, például kórházakban vagy bentlakásos intézményekben is szavazóhelyiségeket jelölnek ki az idősek és fogyatékossággal élő emberek számára.

Az akadálymentesség hiánya sajnos továbbra is az egyik fő akadálya a fogyatékossággal élők választójoga gyakorlásának az EU-ban. Ez nem csak a szavazóhelyiségeket érinti, hanem a szavazólapokra, a szavazófülkére, a szavazóhelyiségek megközelíthetőségére is vonatkozik. Sőt, minden, a választópolgároknak nyújtott tájékoztatás vagy kommunikáció is akadálymentes kellene, hogy legyen, beleértve a közmédián keresztül tájékoztatásokat.

Az EU különböző országaiban számos bevált gyakorlatot vezettek be annak érdekében, hogy figyelembe vegyék a fogyatékosággal élő szavazópolgárok igényeit. A legsikeresebbek közül több az észszerű alkalmazkodás biztosítására vonatkozik Ilyenek lehetnek például:

 • alternatív szavazási módok (például mobil szavazóurnák), vagy
 • a szavazatok leadásakor olyan segédeszközök biztosítása, amelyek megkönnyítik az önálló és titokban történő szavazást (például Braille-írás és tapintható sablonok – ezeket a szavazólapra helyezve a látássérült személy önállóan is szavazhat),
 • szavazógéppel való szavazás.

Az ENSZ Egyezménnyel összhangban az EU-s országok többsége biztosítja a fogyatékossággal élő személyek számára, hogy szabadon választhassanak segítséget a szavazáshoz. Ez azt jelentheti, hogy akinek erre szüksége van, elvihet egy segítőt a szavazóhelyre, aki ott helyben segít neki szavazni. Ez Magyarországon is így van. Azonban van kivétel: például Görögországban és Máltán csak a választási tisztviselők nyújthatnak segítséget a fogyatékossággal élő személyeknek, ami a gyakorlatban elriaszthatja a választópolgárokat attól, hogy részt vegyenek a választásokon.

Nem mindegy, hol szavaz

Végül pedig, bár az EU-s jog elismeri a fogyatékossággal élő embereknek az egyenlő bánásmódhoz való jogát (azaz tilos őket hátrányosan megkülönböztetni), és ez a nem hazájukban, hanem más tagállamban élő uniós polgárokra is vonatkozik, az európai parlamenti választásokon (és az önkormányzati választásokon) az akadálymentesítés és az észszerű alkalmazkodás biztosítása nagymértékben eltér az egyes országok között. Azaz ellentmondás van a gyakorlatban, mert az EU-s jog szerinti egyenlő bánásmód az EU-s parlamenti választásokon egyfelől – az EU-s jogban – biztosítva van, ám mivel a választást tagállamok bonyolítják, így gyakorlatban nagyon különböző lehet, hogy egyazon fogyatékossággal élő választópolgár mennyire akadálymentesen vagy milyen asszisztenciával szavazhat egyik vagy másik tagállamban.

Én mindig, minden választáson szavazok: 10-12 választáson vettem eddig részt, ebben volt helyi, országos és európai uniós is. Az egyik legnagyobb problémám a szavazatom titkosságával van. Az egyik szavazáson például a szavazófülke képernyője túl magas volt, így ugyan bejutottam a székemmel a fülkébe, de mindenki láthatta, hogy kire szavaztam. Javaslatot tettem egy hozzáférhetőbb fülke kialakítására, és a következő választáson már jobb fülkét biztosítottak. De a problémák a mai napig fennállnak! A legutóbbi európai választásokon például a helyi postahivatalban szavaztam, ahol nem volt akadálymentes fülke. Az egész zűrzavaros volt – a sarokba kellett állnom és ott leadnom a szavazatomat. Ez elfogadhatatlan! Nem lenne nehéz változtatni, hogy én is úgy választhasssak, mint bárki más…

Pirkko Mahlamäki, Finn Fogyatékosságügyi Fórum

A jelentés a felmérés eredményei alapján ajánlásokat fogalmaz meg az európai uniós politikai döntéshozók, a nemzeti kormányok, illetve az uniós szintű és a nemzeti politikai pártok számára.

Írta: Petri Gábor és Faragó Melinda

Az EDF teljes jelentése elérhető angolul itt: https://www.edf-feph.org/publications/human-rights-report-2022-political-participation-of-persons-with-disabilities/

A szintén angol, de könnyen érthető nyelven írt összefoglaló itt elérhető: https://www.edf-feph.org/content/uploads/2022/05/2022-02-28-HRR_Political_Participation_draft_for_EASY-TO-READ.pdf

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


1 * = hét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com