Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Deák Bill Gyula - Mindenem a Tévé
62
hallgató

Várható a gyógymasszőr szakképzettség egészségügyi alkalmassági feltételeinek módosítása

- 2023. október 10. 9:21 - 230 megtekintés

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) megkeresésére a Belügyminisztérium illetékes helyettes államtitkára a gyógymasszőr szakképzettség egészségügyi alkalmassági feltételei módosításának kezdeményezését ígérte annak érdekében, hogy a szakmai oktatást elvégezhessék a látássérült személyek is.

Az MVGYOSZ felé több látássérült személy is jelezte, hogy el szerették volna végezni a rehabilitációs terapeuta szakmai képzés gyógymasszőr szakma irányát, azonban a képző intézmény arra hivatkozással utasította el jelentkezésüket, hogy ők látássérülésük miatt egészségügyi okból alkalmatlanok.

Emiatt az MVGYOSZ levélben többszöri alkalommal a Belügyminisztériumhoz fordult, és kérte, hogy amennyiben jogszabályi akadálya van annak, hogy a látássérült személyek részt vehessenek e szakmai oktatásban, úgy a minisztérium kezdeményezze annak módosítását, mivel a gyógymasszőr munka ellátására önállóan, teljeskörűen képesek a látássérült személyek is.

2023. október 4-én kelt válaszlevelében a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az alábbiakról tájékoztatta az MVGYOSZ-t.

A 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet mellékletének I. rész Valamennyi egészségügyi tevékenységet kizáró kórképek 5. pontja szerint kizáró ok a súlyos és nem korrigálható látásromlás, kivéve a külön jogszabály szerinti masszőr szakképesítéssel rendelkezőket, amennyiben a szakképesítésüknek megfelelő tevékenységet végeznek.

A szakképzés átalakításával változott a megszerezhető szakmák, és szakképesítések rendszere. Az új képzési szerkezet egyik ágát a szakmai oktatásban, szakképző intézményben elsajátítható szakmák, másik halmazát a szakképző intézmény vagy felnőttképző által szervezett szakmai képzés keretében megszerezhető szakképesítések alkotják. A szakmai képzés keretében megszerezhető szakképesítések köre nem került jogszabályban rögzítésre. Szakmai képzés a miniszter által nyilvántartásba vett programkövetelmény alapján indítható.

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet 1. melléklete tartalmazza a megszerezhető szakmák jegyzéket. Ennek megfelelően a szakmajegyzékben szereplő szakma a rehabilitációs terapeuta és a szakma iránya a gyógymasszőr szakképzettség.

Fentiek alapján az új képzési szerkezetben a gyógymasszőr szakképzettségnek, és nem masszőri szakképesítésnek felel meg, ezért a tevékenység végzéséhez szükséges a 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet mellékletének I. rész Valamennyi egészségügyi tevékenységet kizáró kórképek 5. pontjának megfelelő korrigálása. A helyettes államtitkár szerint a jogszabály módosítása indokolt, amelyet kezdeményezni fognak.

Amint a jogszabály módosítása megtörténik, arról is tájékoztatást fog a szervezet közzétenni az MVGYOSZ honlapján.

(dr. Weninger Magda – MVGYOSZ. jogtanácsos)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét + 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 23. péntek, Alfréd napja van.
Az év 08. hete és 54. napja.
Holnap Szökőnap napja lesz.

1839. Kossuth Lajos elítéltetése. A kir. tábla Kossuth Lajost a "Törvényhatósági Tudósításoknak" kéziratban levelezés alakjában közlése miatt, 21 havi vizsgálati fogságán túl még 4 évi börtönre ítélte.


1539. János király menyegzője, Zsigmond lengyel király leányával.


Fazekas Mihály:
/ 1766.jan.6. - 1828. febr.23. /
Esti dal
"...Oh dalolj rá csendes este
Nyugtató lehelletet,
Hogy törődött vére, teste
Újra nyerjen életet:
Szállj le rám is sátorozva
Szenderítő nyúgalom,
Közbe közbe szunnyadozva
Csendesedj le kis dalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com