Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter műsora
40
hallgató

Veszélyben negyvenezer sérült ember munkahelye

- 2012. augusztus 14. 17:35 - 2315 megtekintés

Az idén életbe lépett jogszabályok nyomán súlyos helyzetbe kerülnek a rokkant és sérült emberek. A kormányzat rajtuk is spórol.

www.meosz.hu/pkcf/img_c/d_meoszsajto_hirek_320_w_600_h_397_sorszam_1.jpg

Nem kapnak állami bértámogatást július 1-je óta azok a cégek és vállalkozások, amelyek akkreditált szervezetként megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak. A 18-19 ezer munkavállalót érintő állami spórolás alapjaiban veszélyezteti a munkahelyek fenntartását. Ezen felül hamarosan ellehetetlenülhet mintegy húsz védett szervezeti szerződéssel rendelkező nonprofit gazdasági társaság is, amely súlyosan fogyatékos, illetve egészségkárosodott embereket foglalkoztat, de az úgynevezett költségkompenzációs támogatásban részesülőket foglalkoztatók is kénytelenek lehetnek megválni az alkalmazottaiktól, mivel a jelenleg hatályos kormányrendelet szerint, csak augusztus végéig számíthatnak állami pénzforrásra. Utóbbi forráselzárás további 20 ezer embert érint. A bértámogatást igénybe vevő cégek jellemzően néhány főt foglalkoztató kisvállalkozások, amelyeknek a puszta létéhez is nélkülözhetetlen az állam segítsége, így ezeket most a megszűnés fenyegeti. Idáig késett ráadásul idén a fogyatékosokkal foglalkozó civil szervezetek megítélt idei költségvetési támogatásának kifizetése. A jellemzően foglalkoztatásban is érintett szervezetek a jelen szabályok szerint elesnek az állami támogatásra való jogosultságtól, amennyiben köztartozást halmoznak fel – ezért többnyire nem is választhattak aközött, hogy befizetik-e a járulékokat (mert ez nem maradhatott el), vagy kifizetik a dolgozóik bérét.

Két minisztérium között őrlődik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának ügye: a Figyelő Online információja szerint Balog Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kiáll a támogatások kifizetése mellett, s az illetékes szakmai főosztály már ki is adta az engedélyt a munkaügyi központoknak, hogy év végéig hosszabbítsák meg az érintett cégekkel és szervezetekkel a támogatási szerződéseket, a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium – bár rendelkezik a pénzkerettel – blokkolja az ügyet.

“A fogyatékos emberek szisztematikus ellehetetlenítése zajlik” – összegzi az idén történteket Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke. Magyarázatképpen sorolja: tömegeket érint az ellátások összegének csökkentése illetve megszüntetése, a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjára fordítható költségvetési források folyamatosan apadnak, miközben semmiféle garancia nincsen arra, hogy a “rehabilitálhatónak” nyilvánított személyek valaha munkahelyhez jutnak. A január elsejével életbe lépett rokkantsági törvény ugyanis megszüntette a rokkantsági nyugdíjat, illetve a rendszeres szociális járadék ellátást és egészségügyi felülvizsgálatra kötelezett a mintegy 110 ezer, enyhébb fokú károsodással élő embert. Az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személyek nyugellátásban részesülnek. Az aktív korosztályok rokkantnyugdíj helyett, a felülvizsgálat döntésének eredményeképpen, vagy rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátást kapnak.

Az új rendszer legnagyobb vesztesei azok, akiket a 4-5 fős, orvosokból, szociális és jogi szakemberekből álló bizottság “rehabilitálhatónak” ítél, azaz azt mondja: három évig részesülhet ellátásban, az után a nyílt munkaerőpiacon kell a megélhetését biztosítania. Az ellátás összege döbbenetesen alacsony, a minimálbér legfeljebb 50 százaléka lehet, ami arra biztosan nem elég, hogy egy sérült ember megéljen belőle, és emellett az egészségét is a munkaképességig helyreállítsa. A rokkantsági ellátásban részesülők jelentős része korábbi bevételük mintegy felét fogja megkapni.

Hónapok óta nem kapnak ellátást az egészségkárosodottak tízezrei. A meglehetősen abszurd helyzet Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa szerint úgy jött létre, hogy elveszett, vagy soha nem is létezett az a szoftver, amely a felülvizsgálaton átesett rokkantak adatait, így a járulékra való jogosultságukat is tartalmazza. A szocialisták felszólították Orbán Viktort és kormányát, hogy vizsgáltassa ki a történteket, illetve azonnal fizessék ki az érintettek sok esetben május óta elmaradt járandóságát.

A MEOSZ és mintegy negyven egyéni panaszos kezdeményezésére Szabó Máté ombudsman megvizsgálta a decemberben elfogadott, a megváltozott munkaképességű emberek ellátásáról szóló, idén január 1-jén életbe lépett jogszabályt. Az alapvető jogok biztosa lényegbevágó alkotmányossági aggályok miatt július végén a törvény felülvizsgálatát és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól. A törvény eltörölte a rokkantnyugdíjat, s egyben ismételt felülvizsgálatra kötelezte a rokkantnyugdíjasokat, csakhogy a helyébe lépő támogatások (rehabilitációs illetve rokkantsági ellátás) összege jelentősen csökkent, miközben az ellátás mellett végezhető keresőtevékenységet kizárta. Szabó Máté szerint a törvény megsérti “a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom követelményét”. Az esélyegyenlőség elvét sértik továbbá azon rendelkezések, amelyek nem teszik lehetővé az alacsony összegű ellátás folyósítását abban az időszakban, amikor az ellátásban részesülő rokkant ember keresőtevékenységet végez. Önmagának az átminősítési procedúrának az ellenőrzésére pedig átfogó vizsgálatot indított az ombudsman, mivel az egyes esetekben felmerülhet az emberi méltósághoz, a tisztességes eljáráshoz, illetve a szociális biztonsághoz való joggal összefüggő visszásság gyanúja – különösen az egyszer már munkaképtelennek nyilvánított rokkantak állapotának felülvizsgálatakor.

Derera Mihály, a MEOSZ oktatási központjának igazgatója a Figyelő online kérdésére elmondta: az új szabályok szerint, meglehetősen cinikus módon rehabilitálható kategóriába sorolható akár olyan személy is, akinek hiányzik két keze és egy lába. Hegedűs Lajos ezt úgy pontosította: megtörtént eseteket gyűjtött a szervezet, rengeteg panaszos bejelentés érkezett. Rehabilitálhatónak minősítettek többek között rákos beteget, aki öt éve él a betegséggel; végbél-kivezetéses végbélrákos; kimozgott csípőprotézises; végtaghiányos és stroke miatt fél oldalára lebénult emberek. Egy combközép-amputált például csak 36 százalékos egészségkárosodottnak számít, azaz rehabilitálható kategóriába kerül. Amennyiben a rehabilitációs ellátásban részesülő munkát vállal, úgy elveszíti a támogatásra való jogosultságát. Hegedűs megemlítette még azt is, hogy korábban a legsúlyosabb fokú rokkantakat nem fenyegette az, hogy felülvizsgálaton kell részt venniük. Egy új rendelettervezet szerint azonban 2013. január 1-től csak akkor vállalhatnak munkát, illetve akkor tarthatják meg jelenlegi munkahelyüket az állam által támogatott munkahelyeken, ha elmennek orvosi vizsgálatra, ahol azonban már az új szabályok szerint sorolják őket különböző rokkantsági kategóriákba. A MEOSZ elnöke szerint a fent említett gyakorlat miatt nagyon sokan nem merik megkockáztatni a vizsgálatot, mert esetleg rehabilitálhatónak nyilvánítják, és elveszíti az ellátását.

“A jelenlegi rokkantaknál sokkal több embert érint az új szabályozás – figyelmeztet Hegedűs Lajos. – A későbbiekben egészségkárosodást szenvedőket súlyos csapásként fogja érni, hogy az ellátásuk független a korábbi keresetüktől. Így egy parlamenti képviselő például egy közlekedési balesetben elszenvedett maradandó sérülés után arra ébredhet, hogy korábbi, milliós bevétele helyett a minimálbér felét fogja kézhez kapni.” Ilyen esetben a politikusok a saját maguk kárán is megtapasztalhatják, hogy miképpen lehet 47 ezer forintból megélni ma Magyarországon.

Adta hírül a meosz.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- egy = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com