Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
63
hallgató

VEZETÉK NÉLKÜLI AGYI IMPLANTÁTUM ADHAT SZEMET A VAKOKNAK

- 2020. október 7. 21:11 - 723 megtekintés

Vadonatúj agyi implantátummal kapcsolatban végeznek vizsgálatokat ausztrál kutatók, amely lehetővé tenné, hogy korlátozottan, de visszaállítsák a vak emberek szeme világát.

A közeljövőben lehetővé válhat a vakok szeme világának visszaállítása? Ha nem is teljes mértékben, de korlátozottan erre lehetőség mutatkozik: ausztrál kutatók már végeznek klinikai vizsgálatokat egy agyi implantátummal kapcsolatban, mely képes látást adni a vakoknak.

A Melbourne-i Monash Egyetemen kifejlesztett Gennaris rendszer teljesen megkerüli a szemet és az agy látóközpontját célozza meg. Olvasd el: Mesterséges intelligencia alapú bőrönd segítheti a látássérültek utazását. Az érintett páciens egy kamerával ellátott szemüveget visel majd, amely a látottakat számítógépen keresztül táplálja az agy implantátumába. A vezeték nélküli implantátum az agy felszínén helyezkedik el és 172 különböző fényes folt generálására képes, ezeket láthatja az illető.

Az úgynevezett foszfének megfelelő előállításával lehetővé válhat, hogy a vak ember kezdetleges vizuális információkat lásson arról, mi van előtte. Mindez számos olyan állapotra hatással van, amelyek a szemet és a látóideget működésképtelenné teszik – vagyis, reményt ad azoknak, akiknek korábban azt mondták, soha többé nem fognak látni.

Az új implantátumok meglehetősen picik, mivel nem igényelnek vezetékeket, melyek a fejbőrön át nyúlnának – ez azt is jelenti, hogy hosszabb ideig a helyükön maradhatnak anélkül, hogy fertőzés miatt kellene aggódni.

Miközben a rendszert speciálisan arra fejlesztették ki, hogy visszaállítása a látást, ugyanez a technológia számos beteg esetében segítheti a paralízis (bénulás) leküzdését – azáltal, hogy megkerüli a sérült idegeket és a sérülést elszenvedett végtagokat közvetlenül az agyhoz köti. Olvasd el: Gondolatok mozgathatják a jövőben a protéziseket?  

A meglévő prototípus egy fejen viselhető eszközt tartalmaz, amely rendelkezik kamerával, látásfeldolgozó hardverrel és szoftverrel, vezeték nélküli adóval és magával az implantátummal – amely 9 × 9 milliméteres lapokból áll.

„Az ún. kortikális látásprotézisek célja a vizuális érzékelés helyreállítása azok számára, akik látásukat elvesztették – a módszer az, hogy elektromos stimulációt juttatnak a vizuális kéregbe, tehát az agy azon régiójába, mely vizuális információkat fogad, integrál és dolgoz fel” – mondta el Arthur Lowery, a technológia egyik fejlesztője.

Hozzátette: tervezésük vizuális mintát készít akár 172 fényfolt (foszfén) kombinációjából, amely információkat szolgáltat az ember számára, belső és külső környezetben történő navigáláshoz, s felismeri az emberek és a körülöttük lévő tárgyak jelenlétét.

A Gennaris rendszeren belüli technológiát már kipróbálták, juhokon, igencsak pozitív eredményekkel – ezekről a Journal of Neural Engineering szaklapban számoltak be.

A tanulmány keretében több mint 2700 órányi vizuális stimulációt szolgáltattak az állatoknak és mellékhatásokat nem tapasztaltak.

„A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a vezeték nélküli eszközökön keresztüli, hosszú távú stimuláció elérhető, mégpedig széleskörű szövetkárosodás kiváltása nélkül. Semmilyen, stimulációból eredő, látható viselkedési probléma vagy görcs nem volt tapasztalható” – tette hozzá a tanulmány vezető szerzője, Jeffrey Rosenfeld.

(Forrás:a Nice.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 + egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. február 23. péntek, Alfréd napja van.
Az év 08. hete és 54. napja.
Holnap Szökőnap napja lesz.

1839. Kossuth Lajos elítéltetése. A kir. tábla Kossuth Lajost a "Törvényhatósági Tudósításoknak" kéziratban levelezés alakjában közlése miatt, 21 havi vizsgálati fogságán túl még 4 évi börtönre ítélte.


1539. János király menyegzője, Zsigmond lengyel király leányával.


Fazekas Mihály:
/ 1766.jan.6. - 1828. febr.23. /
Esti dal
"...Oh dalolj rá csendes este
Nyugtató lehelletet,
Hogy törődött vére, teste
Újra nyerjen életet:
Szállj le rám is sátorozva
Szenderítő nyúgalom,
Közbe közbe szunnyadozva
Csendesedj le kis dalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat szorozva hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 323

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com