Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek
50
hallgató

Web-akadálymentesítés – hogy ne az adottságainkon múljon a weboldalak használata!

- 2021. április 13. 18:30 - 669 megtekintés

„Olyan honlapokat készítek, amelyeket bárki tud használni, még azok is, akiknek a képességei eltérnek az átlagtól” – mondja küldetéséről Edelényi Zsolt. A web-akadálymentesítéssel foglalkozó szakember nemcsak létrehoz ilyen új felületeket, hanem felkérésre már meglévőket is elemez a web-akadálymentességi irányelvek világszabványának szempontjából. Munkája csak Magyarországon több százezer fő boldogulását segíti a világhálón: látássérültek, hallássérültek, diszlexiások, mozgásukban korlátozottak, színvakok vagy színtévesztők, az átlagnál alacsonyabb IQ-val rendelkezők köszönhetik neki, hogy hozzáférnek internetes tartalmakhoz.

 
Edelényi Zsolt – Kép: Bohár Dániel/ KÉPMÁS

A legutóbbi adatok szerint Magyarországon körülbelül 83 ezer látássérült ember él, de korántsem csak ők használnak például képernyőolvasót az internetezéshez. Más olyan fogyatékossággal élők is hasonló segítségre szorulnak, akiknek az olvasás vagy a kezük használata a különböző honlapokon – vagy honlapok közötti – közlekedéshez valamilyen nehézségbe ütközik.

„Nem vagyok informatikus, pénzügyi területen dolgoztam több mint 40 éves koromig, utána viszont olyat akartam tenni, amivel értéket teremtek, azokat az embereket támogatni például, akiket csak kevesen – magyarázza Edelényi Zsolt. – A feleségem látássérült, sokszor odajött hozzám, hogy nézzem meg, mi van egy honlapra írva, vagy rendeljek meg neki valamit egy webshopból, amit nem tudott használni. Így kezdtem el beleásni magam a témába, amivel már hét éve foglalkozom. Rájöttem, hogy ez sokkal többről szól, mint egy szűk rétegnek segíteni. Most készültem fel egy nemzetközi szakvizsgára is, amelynek a szintje egy szigorlat és egy államvizsga közötti szintű tudást, azaz több száz órányi tanulást és gyakorlatot követel.”

A szakember nem tartja helyes szemléletnek, hogy akadálymentes honlapot a legtöbben csak a jogszabálynak való megfelelés miatt készíttetnek. Ugyanakkor fel is menti az embereket, cégeket a tekintetben, hogy sokan tájékozatlanok.

Pedig tudhatnák, hogy ugyanannyi pénzből olyan akadálymentesített honlapot is készíttethetnének, amelyet sokkal többen tudnak használni.

Nem egyedi vélemény, hogy valaki azért nem akarja például a webáruházát akadálymentessé tenni, mert úgy véli, nincs rá piaci igény. – „Ezt gondolják, mert sok hátrányos helyzetű ember leszokott az internetezésről, mert már belefáradtak abba, hogy a problémájukat lépten-nyomon sikertelenül jelezzék – vallja a fejlesztő. – Ráadásul a jogszabályi kötelezettség sem terjed ki mindenkire, nehéz ezen a téren bármit törvényi erővel kikényszeríteni.”

A világ fejlett országaiból lehet tudni egészen komoly perekről, az első ilyen a 2000-es sydney-i olimpia hivatalos oldalát érintette, amelyet nem sikerült a látássérültek számára is használhatóvá alakítani. Az emiatt indított per igen magas kártérítés megítélésével zárult, és persze kötelezték is az alperest az akadálymentes weboldal létrehozására. Magyarországról a szakember egy ételrendelő oldal példáját hozza fel, amelyet a mai napig nem lehet képernyőolvasóval használni, hiába indítottak az érintettek az ügyben hivatalos eljárást is.

Zsolt szerint a törvényi kényszer helyett a szemléletváltozás hozhatna tartós eredményeket. Az akadálymenteség ugyanis nem extra, hanem alapja kellene, hogy legyen egy weboldalnak.

Ahogy az internetes világszervezet mottója fogalmaz: egyeseknek nélkülözhetetlen, s mindenkinek előnyös.

„Mennyivel egyszerűbb lenne úgy közelíteni az ügyhöz, hogy nem fogyatékosokról beszélnénk, hanem arról, hogy mi, emberek különbözőek vagyunk – mondja. – Akik tervezik a honlapokat, szakképzettek, intelligensek, ezért sokszor abból indulnak ki, hogy mindenki más is az, pedig ennél sokkal szélesebb spektrum számára kellene fejleszteniük. A weboldalakat ugyanannyi ráfordítással sokkal több fajta ember számára elérhetővé lehetne tenni. Én ezt nem is akadálymentességnek nevezném, sokkal inkább széles körben való használhatóságnak. Az ehhez szükséges tudást az informatikai, webfejlesztői képzésekbe is be lehetne építeni.”

A szakember nem tudja, miért terjedt el Magyarországon az a tévhit, hogy egy akadálymentes honlapon fekete alapon fehér vagy sárga betűkkel jelenik meg a tartalom. Még mindig sokan gondolják, hogy ha kiteszik azt a bizonyos „sárga körben három fekete pontot” tartalmazó ikont a weboldalukra, akkor az onnantól akadálymentes. Ezt a jelzést a Hitler-féle Németországban kellett a fogyatékosoknak és hadirokkantaknak viselniük, és semmi köze a témához.

„Az akadálymentes honlap pont úgy néz ki, mint bármelyik másik, szinte az összes követelménye belefér a legmodernebb webdizájnba is.”

„Úgy is mondhatnám, hogy az akadálymentesség nyolcvan százaléka a felhasználó számára láthatatlan, csak a használat során mutatkozik meg. Én legalább négyféle módon tesztelek egy honlapot. Először átlagos használóként egérrel és monitorral, utána az érintőképernyős működést nézem. Ezen már rengeteg honlap elbukik, például a lenyíló menüik nem használhatók így. Aztán tesztelem őket képernyőolvasóval, végül csak billentyűvel, mert nem mindenki tud egeret használni.”

Edelényi Zsolt végezetül tanulságos játékra invitálta Képmás munkatársát: képzeljük el, hogy mi, látók vagyunk kisebbségben, és a nem látók tervezik a világot! Nyilván nem írnának ki semmit, mi pedig szenvednénk, ha csak Braille-feliratok meg hangvezérlés tájékoztatna mindenütt. Angolul az inclusive vagy universal design kifejezést használják a mindenki által/általánosan elérhető (tehát akadálymentesített, átlagostól eltérő igényeknek is megfelelő) honlapokra. Az építészetet segítségül hívva jól szemléltethető, hogy ez mit jelent. (Erről a témáról már a Képmás is írt.) 

„A legtöbb régen épült orvosi rendelő például lépcsővel indul, s amikor a törött lábú édesapámat próbáltam felvinni rajta, nem sikerült. Lehoztak végül egy kerekesszéket a lépcső tetejéig, ahová két ember emelte fel őt. A mai orvosi rendelőket pedig már eleve akadálymentesre tervezik, és nem kerülnek többe attól, hogy kialakítanak egy rámpát a kerekesszékeseknek. Ezt a rámpát aztán sokan mások is használják: a babakocsival, kerékpárral, húzós kiskocsival érkezők. A webdizájnban ugyanígy kellene gondolkodni. Mert elég, ha valaki eltöri a jobb kezét, és – már amennyiben jobbkezes – egy-két hónapig sem fog tudni dolgozni, illetve bizonyos honlapokat használni. A cégek pedig elveszítik ezeket az embereket, noha nem sok kellene a megtartásukhoz. Talán csak szemléletváltás…”

(Forrás:KÉPMÁS MAGAZIN weboldala)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


7 * egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com