Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szandi - Tinédzser L'amour
34
hallgató

A hálózat csapdájában

- 2020. október 29. 10:23 - 408 megtekintés

Jó sokat fizettek az adófizetők azért, hogy adót fizethessenek, ha lehet, ügyfélbarát, gördülékeny elektronikus megoldásokkal. A tapasztalatok azt mutatják: nem lehet. Idegtépő, nyögvenyelős, logikátlan, komplikált – így jellemzik kisvállalkozók a magyarországi digitális ügyintézést. „Az e-önkormányzat annyira lassú, hogy simán belealszik az ember, ha több nyomtatványt is ki kell tölteni” – írja egyikük a közösségi hálón. […]

Jó sokat fizettek az adófizetők azért, hogy adót fizethessenek, ha lehet, ügyfélbarát, gördülékeny elektronikus megoldásokkal. A tapasztalatok azt mutatják: nem lehet.

Idegtépő, nyögvenyelős, logikátlan, komplikált – így jellemzik kisvállalkozók a magyarországi digitális ügyintézést. „Az e-önkormányzat annyira lassú, hogy simán belealszik az ember, ha több nyomtatványt is ki kell tölteni” – írja egyikük a közösségi hálón. Más úgy látja, klassz, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően bankkártyával is lehet adót fizetni, „de persze a fővárosit nem”. Volt ugyan, aki azt hitte, sikerrel járt – míg „újra nem küldte az önkormányzat a csekkeket, mert nem találta a pénzt”. Általános tapasztalat, hogy a különböző állami szervek rendszerei nem képesek egymással kommunikálni, így ahelyett, hogy egy gombnyomással lekérnék a szükséges adatokat, külön kell felkeresni a különböző felületeket.

Sok a panasz arra is, hogy a Központi Azonosítási Ügynök lassú, gyakran sikertelen a bejelentkezés. „Ilyenkor be kell zárni az egész böngészőt, és ezzel az összes többi ablakon lévő munkafolyamatom, levelezés, webes segédprogram megszakad” – panaszolja egy vállalkozó, akinek a járvány miatt a munkaügyi központ rendszerével is volt szerencséje találkozni: „Ennél rosszabb, érthetetlenebb katyvaszt rég láttam.” Azt mondja, nehezen találja a keresett információt, és ahelyett, hogy azelektronikus ügyintézés gyorsabb lenne a hagyományosnál, valójában bonyolultabb. Előfordul, hogy kitölti a nyomtatványt, de sikertelen a küldés, így kezdheti elölről az egész, hosszú procedúrát.

Pedig az ügyfélbarát adóhivatalt már 2016-ban megígérte az akkori elnök, Tállai András. 2018-ban aztán, Sors László vezetése alatt, még egyszer megígérték, hogy az állampolgárok és a vállalkozások minden közigazgatási ügyüket teljes egészében elektronikusan intézhetik. Ma már valóban lehet elektronikusan szja-bevallást kitölteni, jóváhagyni és módosítani. Lekérdezhetők egy vállalkozás adatai, igényelhető adószám, átvehetők a hivatalos iratok, küldhetők beadványok, kérhetők igazolások. Elvileg. A gyakorlatban a fent taglalt problémák sorakoznak. Ráadásul ezekhez nyolc különböző felületet kell használniuk a vállalkozóknak, akik viszont egyablakos ügyintézést szeretnének.

S mindez nem két fillérbe került. A személyi jövedelemadó elektronikus bevallásához szükséges rendszerek tervezésére és fejlesztésére például 1,2 milliárd forintot fordított az állam – vagyis maguk az adófizetők. A munkát a Pillér Kft. nyerte el, melynek vezetője Formanek Gyula, a pesti IX. kerület korábbi fideszes alpolgármestere. Ugyanehhez a projekthez kapcsolódóan, szerverbeszerzésre és tárhelybővítésre, a Professzionál Informatikai Zrt. vezette konzorcium is elnyert cirka 1,2 milliárdot. A cég korábbi tulajdonosa Vágujhelyi Ferenc, aki a NAV informatikai elnökhelyettese is volt. A miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére pedig, Péter, aki Vágujhelyivel egy időben dolgozott az adóhatóságnál, igazgatósági tagja volt a Professzionálnak. Szintén az szja-bevalláshoz szükséges eszközrendszer bővítésére a Delta Systems Kft. vezette csapattal szerződött a NAV. Ez a cég egyébként is feltűnően jól szerepel a közbeszerzéseken, s ma már nem is kft, hanem nyrt. Nemrég fiktív számlázás és költségvetési csalás gyanúja miatt maga a NAV zárolta vagyonának egy részét.
„ennél rosszabb, érthetetlenebb katyvaszt rég láttam”

Nem sajnálták a pénzt a digitális adózás kommunikálására sem: Balásy Gyula két cége, a New Land Media és a Lounge Design konzorciumban összesen 1,7 milliárd forintot nyert el a NAV, illetve a Nemzeti Kommunikációs Hivatal közbeszerzésein. Ebben persze semmi meglepő nincs, gyakorlatilag az összes állami kommunikációs megbízást Balásyék teljesítik. További eszközbeszerzésekre, elemzésekre, tartalomkezelő rendszerre is milliárdok mentek, magyar és uniós forrásokból. Összességében bőven meghaladja a 30 milliárd forintot az adózási ügyintézés egyszerűbbé tételére hivatott rendszerekre költött összeg.

„Egyszer biztos elérjük” – mondja az óhajtott egyablakos ügyintézésről Rabb Szabolcs, a Pécs–baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, hozAz adóhivatal ügyfélszolgálatánál. sorakozó akadályokzátéve, hogy az éremnek két oldala van: nem elég az állami infrastruktúra, kellenek hozzá a digitális megoldásokra nyitott vállalkozók is. Ám több kisvállalkozó is állítja, az információk elérhetőségével és átláthatóságával is gond van. „Három információs oldal is van, mind eltérő tartalommal, nem egyértelmű, hogy kire mi vonatkozik” – állítják.

Azon már egy könyvkereskedő fakad ki, hogy átlagos vállalkozóként kevés informatikai ismerettel bír, ha haladni akar, könyvelő kell. De könyvelőnek lenni sem egyszerű a jelenlegi digitális dzsungelben. „Egy egyéni vállalkozás beindításához is több felületet kell ismerni. Napi szinten küzdünk a változásokkal, illetve azzal, hogy a különböző felületek különböző okok miatt nem működnek” – panaszolja egyikük. A bosszankodó vállalkozók csak annyit érzékelnek, hogy gond van, akadoznak, bizonytalanul teljesülnek az ügyeik, egyszerűsítés helyett inkább további bonyodalmakat okoznak, maguk is tennivalókat generálnak az állam digitális megoldásai.

Az adóhivatal azzal büszkélkedik, hogy „az Online Számla rendszer mellett ma már az ellenőrzések is zömmel elektronikusan zajlanak, ami időt és adminisztrációt spórol a vállalkozások számára is, és lehetővé teszi az ellenőrzések digitális nyomon követését”. A hatóság ugyanakkor sok esetben – például adóellenőrzéseknél, tanúkihallgatásoknál – ma is ragaszkodik a személyes jelenléthez, Angyal József adószakértő szerint feleslegesen. A szóbeli nyilatkozatokkal egyébként is érdemes vigyázni – figyelmeztet a szakember. Tőle egy adóellenőr egyszer megkérdezte, mire használják a cégénél a mikrohullámú sütőt. Ha netán azt válaszolta volna, hogy kávét melegítenek benne, az reprezentációnak minősült volna, és nem lehetett volna visszaigényelni az áfát. Ha ezt valaki nem tudja, esetleg könnyelműen megkínálja a revizort egy kávéval – aztán jön a feketeleves.

(megjelent: HVG, 2020. 10. 29.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- 2 = négy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 5. kedd, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 186. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com