A kávézó, ahol a fogyatékossággal élők is VIP-vendégek
A Nem Adom Fel Cafe & Bar volt az első, ahol megváltozott munkaképességűeket foglalkoztattak. Ma már melegkonyhát is visznek.
Kisteherautó parkol le a Szív utcában. Kiszáll belőle a Nem Adom Fel Cafe & Bar üzletvezető-helyettese, Tunyogi Szilvia. Betessékel a pincéből kialakított kávézóba, és kapok egy isteni nemadomfel cappuccinót, amit a Costa baristája, Unyi Bálint kreált kifejezetten ennek a helynek.
A Nem Adom Fel Alapítvány nem azért jött létre, hogy fogyatékossággal élő embereket segítsen, hanem hogy velük együtt olyan üzeneteket fogalmazzon meg, amiket ők hatékonyabban közvetítethetnek a társadalom felé – jelenti ki a kuratórium elnöke, Dely Géza. – Ha ugyanis egy sérült ember azt mondja: nem adom fel – azt mindenki érti. Ha én mondom, akkor hosszan kell magyarázni, hogy mit és miért.
2016 januárjában indult a kávézó. Szilvi a kezdetekre úgy emlékszik, szinte ő volt az egyetlen, aki látott már közelről vendéglátóhelyet. Amikor Géza felkérte a csapat összefogására, kissé megijedt a feladattól. Huszonvalahány ember, aki mind másfajta fogyatékossággal él, és senkinek sem volt vendéglátós előképzettsége. Onnan indultak: nézd, ilyen egy teáskanál, a presszóskanál meg ilyen.
Csöngetnek. Az ajtóban kerekesszékes fiatalember, a kávézó új pincére vár arra, hogy valaki megnyomja a lépcsőlift távirányító gombját. Horváth Roland a fóti gyermekváros utógondozott lakója, onnan jár be dolgozni mindennap. Ő még a szerencsésebbek közé tartozik, mert feláll, és felteszi a székét a vonatra. Mástól hiába várna segítséget, a MÁV-nál két nappal korábban jeleznie kellene, hogy emelőre van szüksége.
– Épp olyan, mint a felújításra váró 3-as metró. Azért nem lesz akadálymentesített, mert úgysem használják a mozgáskorlátozottak. Persze hogy nem, ha nem tudok lemenni a lépcsőn!
Sokáig keresték a hely profilját Dely Gézáék. Szerették volna, ha a fogyatékkal élők is VIP vendégnek érzik magukat náluk. De hamar kiderült, sajnos nem ők jelentik a fizetőképes keresletet. Ahogy az is, csak kávézóként nem lesznek nyereségesek. Ezért idén januártól melegkonyhát alakítottak ki, amihez profi konyhafőnököt találtak: Tóth Mihály a Fortuna étterem vezető séfje volt, és évekig a Pastramiban dolgozott. A konyha megnyitásával már napi ebédmenü készítését és házhoz szállítását vállalják. De azt szeretnék, hogy egy kiváló á la carte étteremként gondoljanak rájuk.
– Csak a legjobbat mondhatom a fogyatékossággal élő kollégákról – jegyzi meg Géza. – Motiváltak, lelkesek és nagyon igyekeznek. De volt olyan is, akit el kellett küldeni, mert súlyos depressziója miatt kórházi kezelésre szorult. Amikor stagnált az állapota, visszavettük. És nem azért, mert nálunk mindenki dolgozhat, hanem, mert ha valaki egyszer a csapat része lesz, felelősséggel tartozunk iránta.
A cikk a BBC goodfoodban megjelent riport rövidített változata.
Forrás:nepszava.hu
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41
Ezeket is olvassa el:
Reklám
Keresés az oldalon
Facebook oldalunk
Mai műsor
Bejelentkezés
Mai napi információk
Időjárás
1°C
Vélemény, hozzászólás?