Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


30
hallgató

A legérzékenyebb pontra sújt a legnagyobbat az adóhivatal

- 2020. október 30. 8:00 - 571 megtekintés

A Mercedes és a BMW ma már csupán tömegautónak számít az adócsalóknál Általában csak a pénz tartja össze az adócsalásra szakosodó bűnszervezeteket, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozóinak így az a fő törekvésük, hogy a célkeresztbe kerülő bandáktól minél hamarabb elvonjanak minden értéket – erről beszélt lapunknak a hatóság bűnügyi főigazgatója. Vankó László szerint […]

A Mercedes és a BMW ma már csupán tömegautónak számít az adócsalóknál

Luxusautók egymás mellett. a fotó akár abban a hatósági parkolóban is készülhetett volna, ahol a lefoglalt kocsikat tartjákÁltalában csak a pénz tartja össze az adócsalásra szakosodó bűnszervezeteket, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozóinak így az a fő törekvésük, hogy a célkeresztbe kerülő bandáktól minél hamarabb elvonjanak minden értéket – erről beszélt lapunknak a hatóság bűnügyi főigazgatója. Vankó László szerint a legmeg-semmisítőbb mozzanatok egyike az, amikor a nyomozók a bűnöző kezéről lecsatolják az elcsalt pénzből vett márkás órát, majd bilincset kattintanak a helyére. A vezérőrnagy lapunknak részletesen beszélt az adócsalás lélektanáról, a bűnüldözés hatékony módszereiről, ahogy arról is, mennyibe kerül megszervezni egy adócsaló bandát és milyen kocsival járnak manapság a bűnözők.

A koronavírus okozta válságot nyögi tavasz óta a világ gazdasága, a jelenség alól – nyilvánvaló módon – a magyar gazdaság sem vonhatta ki magát. De vajon a magyar adócsalóknak is beköszöntött-e a hét szűk esztendő márciusban? – tettük fel a kérdést a NAV bűnügyi főigazgatójának. – Ha a legális gazdaság megakad, akkor az illegális szférában is hasonló folyamatok mennek végbe. Gondoljunk csak bele: ha nem kell számla, a számlagyárak sem működnek, nem lesz ugyanis kereslet a jogsértő szolgáltatásra – kezdte válaszát Vankó László pénzügyőr vezérőrnagy, majd egy példát is említett. A külföldi használt gépjárművek behozatalának egy része nem ellenőrizhető, a használtautó-kereskedelemnél emiatt rendre felmerülhet az adófizetés elkerülése. A határok tavaszi lezárásával lényegében megszűnt a behozatal, ezzel megszűnt a törvénysértő üzletelés lehetősége is. – A határok megnyitásával persze újrakezdhették működésüket az érintett szereplők -mondta a főigazgató, aki ezután a hatóság szerepére, feladatára tért át.

– A feketegazdaság résztvevői adott esetben olyan nagy tételeket mozgatnak, amelyek már az adott ágazat, kereskedelmi szegmens működését is befolyásolhatják. Volt például olyan helyzet, amikor a szója piacán a gazdát cserélő áruk negyven százaléka feketén forgott. A NAV-nak tehát az a feladata, hogy azonosítsa és kiiktassa a feketegazdaság szereplőit, a nagy adócsaló bandákat – magyarázta a vezérőrnagy, majd hozzátette: az adócsalások elleni hatásos fellépésre manapság nagyobb szükség van, mint korábban bármikor volt. A legális gazdaság újraindításához ugyanis az államnak egyrészt pénzre van szüksége, másrészt arra, hogy a jogszabályokat rendre megszegő szereplők ne érvényesülhessenek a magyar piacon.

A PIACKUTATÁS A KULCS
Egy ponton megegyezik az adócsalók és a nyomozó hatóság gyakorlata: ez pedig a rendszeres piackutatás. Az adócsalók azért tekintik át a kereskedelmi folyamatokat, hogy felmérjék, adott időszakban mely árucikkekkel lehet a legnagyobb hasznot hozó visszaéléseket végrehajtani. A hatóság pedig azt elemzi, hogy a kereskedelemben hol bukkannak fel nagyobb arányban adózás nélküli termékek, szolgáltatások. – A nagy csalásra készülőket mielőbb ki kell iktatni, ám nem elégedhetünk meg csupán azzal, hogy az érintetteket bíróság elé állítjuk – mondta a főigazgató, majd így folytatta: el kell vonni mindazon értékeket, amiket a banda tagjai a bűncselekményeik elkövetésével szereztek meg. – Ez
– mutatott rá Vankó László – kulcskérdés, ugyanis a jogsértő módon megszerzett vagyon generálja később az újabb adócsalásokat. A bűnszervezetet a pénz működteti, a szereplőket rendszerint kizárólag a vagyonszerzés lehetősége köti össze, vagyis a bandát csak az anyagiak tartják egyben. Úgy is mondhatnám, a pénz az istenük, így ha ezt elvesszük tőlük, lényegében mindentől megfosztottuk őket – fogalmazott a vezérőrnagy. Egy hétköznapi mozzanatot felidézve a főigazgató megemlítette: a gyanúsítottak általában nehezen viselik, amikor a rajtaütéskor a hatóság lefoglalja az autókat, a vagyontárgyakat, a készpénzt. – A legmegsemmisítőbb mozzanatok egyike a tapasztalatok szerint mégis az, amikor a nyomozók a bűnöző kezéről lecsatolják az elcsalt pénzből vett márkás órát, majd bilincset kattintanak a helyére – mondta Vankó László.

NEGYVEN SZÁZALÉK
A főigazgató részletesen beszélt a pénz szerepéről. Elsőként arról ejtett szót, hogy az adócsalás nem könnyű foglalatosság – és nem is olcsó. Függően a módszertől, szükség lehet különféle árura, teherautókra, technikai eszközökre, raktárakra, alkalmazottakra, könyvelőre és bandatagokra. Korábbi tapasztalatok szerint akár a megszerezhető pénz negyven százalékát is felemészthetik a költségek, és Vankó László szerint a becslés ma is helytálló lehet. – Ebből is látszik – folytatta -, hogy mennyire fontos a vagyon elvonása. Ha nincs pénz, nem tud a csoport például árut beszerezni, nem tudja azt mozgatni, egyáltalán: nem finanszírozható a szervezet. Az embereket, a szereplőket lehet pótolni, a pénzt viszont sohasem.
De hogy áll a NAV az értékek elvonásával, másképpen mondva a vagyonbiztosítással? – tettük fel a kérdést. – Idén eddig – az ügyforgalmi adatok szerint
– az adócsalással gyanúsított bűnszervezetektől az elcsalt érték 140 százalékát szereztük meg – mondta a főigazgató, majd kitért arra, hogyan haladhatta meg a lefoglalt, zár alá vett összeg az okozott kárét. A NAV – a törvény rendelkezései szerint – minden olyan vagyonrészt elvonhat, amelyet az érintettek a bűnszervezet létezése alatt szereztek meg. Ez pedig adott esetben nagyobb lehet, mint a közkasszának okozott hiány.

MINDENT VIHET A NAV
– Az attól függ – válaszolta a vezérőrnagy arra a kérdésünkre, hogy milyen vagyontárgyak kerülhetnek a NAV-hoz, s azokat miként teszi pénzzé a szervezet. Ha egy cégnél merül fel adócsalás gyanúja, a hatóság több módszer közül választhat. Dönthet úgy, hogy lefoglalja az árukészletet, a gyártóegységeket, az autókat, az ingatlanokat, de még a követeléseket is. – Utóbbi esetben annyi történik, hogy a vállalkozás adósa a NAV-nak fizeti meg a tartozást – mondta Vankó László, majd tett egy fontos megjegyzést. Az adóhivatal igyekszik elkerülni, hogy fellépése nyomán tönkremenjenek a működő cégek. így, ha a legális működésnek nincs akadálya, a hatóság nem viszi el a gépeket, a kocsikat, más eszközöket, de – a zár alá vétellel – megtiltja azok értékesítését. Ugyanez a helyzet az ingatlanokkal is, sőt a céges részesedésekkel is. – Tegyük fel, hogy a Ki Mit Lop Kft.-nek 35 százalékos tulajdonrésze, üzletrésze van a Csaljunk Együtt! Kft.-ben. A NAV fellépése után a 35 százalékos rész tulajdonjogi helyzete nem változhat meg, a többi sorsát viszont nem korlátozza semmi – mondott egy érzékletes példát a főigazgató.

DROG A TARTÁLYBAN
Probléma akkor merül fel, amikor a cég irányítóit nem a legjobb szándék vezérli, s megpróbálják kiüríteni a vállalkozást. Erre a helyzetre ma nincs megfelelő magyar megoldás, nyugati viszont van. A vezérőrnagy ismét egy példát hozott fel. Évekkel ezelőtt Spanyolországban lekapcsoltak egy nagy tételben üzletelő drogbandát. A bűnszervezet Dél-Amerikából hozta be a kábítószert, mégpedig úgy, hogy megvettek egy szőlőültetvényt, és az ottani borászat volt hivatva arra, hogy elfedje a hatóságok elől az illegális üzletet. – A hatalmas acéltartályokban nem bor volt, hanem készpénz és kábítószer – elevenítette fel Vankó László, a lényeg azonban nem ez. A banda leleplezése után az állam vagyonfelügyelőt rendelt ki a borászat élére, a szakember pedig pár év alatt felfuttatta a céget, amely egy idő után profitot termelt. – Magyarországon is be lehetne vezetni a módszert. Az érintett cégek felügyeletét, működtetését például a felszámolók is elláthatnák. Vagyis nem maradna a törvénysértésen ért vezetőknél a vállalkozás, hanem a köz érdekében egy független szakember dönthetne a legfontosabb kérdésekben – magyarázta a főigazgató.

MERCEDES? UGYAN MÁR!
Egészen más a helyzet, ha magánszemélyek az adócsalás elkövetői. Ilyenkor úgynevezett vagyoni profilt alkot a NAV, azaz nemzetközi szervezetek segítségét is kérve feltérképezi az illető vagyoni helyzetét. – Hatásos módszer, találtunk már így magyar adócsalóhoz köthető spanyol luxusingatlant és osztrák bankbetétet is – elevenítette fel a főigazgató. A hatóság ilyenkor intézkedik, hogy az ingatlanokat ne lehessen eladni, minden mást viszont igyekszik rövid úton pénzzé tenni. – Előzetes értékesítés, ez a kulcsfogalom – mondta Vankó László. A jogszabály módot ad arra, hogy a NAV mielőbb eladja a luxustárgyakat, az értékes műszaki cikkeket, az autókat, az összeg pedig az ügy végérvényes rendezésééig az úgynevezett bűnügyi letéti számlára kerül.

– Ha már autók: milyen kocsival járnak manapság a nagystílű adócsalók? -kérdeztük a főigazgatótól. – A Mercedes és a BMW tömegautónak számít a csalók között – válaszolta a vezérőrnagy. A lefoglalt autók között Lamborghini, Aston Martin, Ferrari és Maserati is van. A főigazgató arról is beszélt, miért vesznek ennyire hivalkodó járműveket azok, akik adócsalásból szereztek nagy vagyont. – A bűnszervezetek bizonyos hierarchia szerint épülnek fel és alkalmaznak strómanokat, vagyis olyan személyeket, akik – adott esetben – elvihetik a balhét. A bonyolult céghálók szintén a valódi irányítók, felelősök személyének elrejtését szolgálják. Emiatt hiszi szinte mindegyik irányító, hogy őt biztosan nem kapja el a NAV – mondta a vezérőrnagy, majd hozzátette: az utóbbi időszak azt igazolta, hogy ez a számítás általában alaptalan.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020. 10. 07.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc + 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 20. hétfő, Klaudia napja van.
Az év 12. hete és 79. napja.
Holnap Benedek napja lesz.

1688. Zrínyi Ilona, Thököly Imre hitvese, gyermekeivel Júliával és Ferenccel Munkács várából Bécsbe kísértetett.


1824. Özvegy gróf Széchényi Ferencné, szül. gróf Festetich Juliána halála.


A tavaszi szép időnek ,
Lám, hogy mindenek örülnek:
Erdők, mezők megzöldülnek,
A madarak zengedeznek.

Kisütött a nap sugára
Az én rózsám ablakára:
Tündöklik gyémánt orcája:
Ragyog szép csillag módjára.

Repülj fecském ablakára!
Kérjed, nyissa meg szavadra!
Mondd: ezüstös laput vevék,
Rá arannyal írom nevét.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com