Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


MVGYOSZ. hangos hírlevél
52
hallgató

„Azon dolgozunk, hogy ne legyen tabutéma a gyász és a halál”

- 2020. december 8. 6:00 - 700 megtekintés

Speciális gyászfeldolgozó csoportok segíthetnek azoknak, akik a járvány miatt egyik napról a másikra vesztették el szerettüket. A koronavírus nem csak a testeket, a lelkeket is megtépázza. A járvány következtében több ezer ember vesztette el férjét, feleségét, barátját, van, aki egyszerre többeket – például néhány napos különbséggel mindkét szülőjét. A gyásszal soha nem könnyű megküzdeni, ha pedig váratlanul, […]

Speciális gyászfeldolgozó csoportok segíthetnek azoknak, akik a járvány miatt egyik napról a másikra vesztették el szerettüket.

A koronavírus nem csak a testeket, a lelkeket is megtépázza. A járvány következtében több ezer ember vesztette el férjét, feleségét, barátját, van, aki egyszerre többeket – például néhány napos különbséggel mindkét szülőjét. A gyásszal soha nem könnyű megküzdeni, ha pedig váratlanul, felkészületlenül, egy viharos gyorsasággal lefolyó betegség nyomán éri az embert, ép ésszel szinte lehetetlen egyedül kibírni. De szerencsére nem is kell. Ma már Magyarországon is számos szakember foglalkozik úgynevezett gyászkíséréssel, azon belül is a Covid-özvegyek, -árvák lelki gondozásával. Bár elterjedtnek egyelőre nem mondható a gyász ilyesfajta feldolgozása, egyre többen kérnek effajta segítséget. – mondja Kánya Kinga szociológus, tréner, gyászkísérő, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke. A szakember szerint már a járvány előtt is megfigyelhető volt a gyászkísérés iránti igény növekedése. A nyáron–ősszel indult gyászcsoportokba pedig nagyon sokan jöttek el olyanok, akik a temetkezési korlátozások miatt csak több hónappal később tudtak búcsút venni szerettüktől, és ezt a „temetetlen halotti” időszakot különösen nehezen élték meg. „Így merült fel a gondolat, hogy indítsunk speciális csoportot azoknak, akik a Covidban elhunyt szeretteiket gyászolják” – mondja a szakember.

A gyászfeldolgozást segítő csoportok általában 10 összejövetelt tartanak, ezeken hat–nyolc ember vesz részt. Az alkalmak a „megosztással” kezdődnek, amikor mindenki elmondja, milyen veszteséget élt át, majd minden találkozó egy-egy téma köré épül. Foglalkoznak többek között azzal, milyen viszonyban volt egymással a gyászoló és elhunyt hozzátartozója. A búcsúzás mellett szó esik a sokakat gyötrő bűntudatról is.

„Ezek nem terápiás, inkább önsegítő vagy még inkább egymást segítő csoportok, ahol a gyászolók egymásnak is a támaszai” – hangsúlyozza Kánya a közösségben történő gyászfeldolgozás egyik „hozzáadott értékét”. Nehezíti a helyzetet, hogy mostanság – épp a járvány újabb hulláma miatt – kockázatosak a személyes találkozások, ezért azokat átköltöztették az online térbe. „De azt látjuk, hogy a gyászolók így is erőt tudnak meríteni, mert érzik, hogy nincsenek egyedül” – tapasztalja a szakember. – ezt már Vikár Erzsébet Gyászfeldolgozás Módszer specialista mondja. Az e metódus szerint haladó csoportok tagjai 8–12 alkalommal találkoznak, míg egyéni terápia esetén ez 7 megbeszélést jelent. Bevezetésként a csoportvezető általában a gyászról, a gyásszal kapcsolatos mítoszokról beszél, ez után jön az elszenvedett veszteségek számbavétele. Ennek során a résztvevők feltárják a kapcsolati veszteség „érzelmi rétegeit”, olyan kérdéseket járva körül, mint hogy mi az, ami fáj, mi az, amit megbántak, amit meg szeretnének bocsátani, amit megbocsáthatatlannak tartanak vagy amit megszépítenek.

Fontos, hogy a gyászoló végül ki is mondja, amit szeretett volna, de már nem tudott, vagy kimondta ugyan, de nem hallották meg – magyarázza a szakember. Hozzátéve: lényeges az is, hogy mindez ítélkezésmentes légkörben történjen, hogy a gyászoló kritika és félbeszakítás nélkül tudjon beszélni, „neki ugyanis nem tanácsra, hanem leginkább arra van szüksége, hogy nyitott szívvel meghallgassák”. Vikár egyébként azt tapasztalja, az emberek tartanak attól, hogy segítséget kérjenek, ám a tavaszi lezárások óta szerinte mintha e téren is változott volna valami.

Ami a költségeket illeti, a Napfogyatkozás Egyesület partnereinél maximum 3 ezer forintba kerülhet egy alkalom, de másoknál sem drágább, mint egy pszichológus. Létezik viszont olyan alapítvány, amelynek épp az az egyik célkitűzése, hogy anyagilag segítse a rászorulókat. A Gyógyulás a Gyászból Alapítványhoz bárki fordulhat, aki gyászfeldolgozáshoz vagy mentálhigiénés kezeléshez szeretne segítséget kapni. Korlátot egyedül az alapítvány anyagi lehetőségei jelentenek – ezt már Somogyváriné Oláh Krisztina Gréta kuratóriumi tag mondja el a HVG-nek, aki maga is tart foglalkozásokat. Az ő tapasztalata is az, hogy a koronavírus-járvány megjelenése óta határozottan nőtt a megkeresések száma.

„Ez egyrészt szomorú, másrészt viszont jó érzés, mert azt jelzi, eljut az emberekhez, hogy van ilyen lehetőség, és mernek segítséget kérni” – mondja. Hozzátéve egy másik szempontot is: bár a gyászt sokan a halálhoz kötik, effajta veszteséget nemcsak egy hozzátartozó elvesztése kapcsán élhet meg valaki, hanem minden olyan esemény után, amely gyökeresen megváltoztatja, felforgatja az addigi életét. Ilyen lehet – ugyancsak a járvány következményeként – a munkahely elvesztése vagy ha a karantén miatt az ember tartós egyedüllétre kényszerül. De akár már egy hozzátartozó betegsége is elindíthatja ezt a folyamatot. „Hozzám jelenleg nem is a halálesetek miatt fordulnak többen, hanem a megváltozott körülmények miatt” – mondja.

A gyászmunkát még egy vallásos, a túlvilági létezésben hívő ember sem tudja elkerülni. Nekik ugyan sokat segíthetnek az egyházak olykor több évszázados, évezredes „praktikái”, de mostanság például a temetési szertartásokon is csak a szűk család vehet részt. Viszont a gyászfeldolgozást segítő, egyházi és civil szakemberek által vezetett csoportos és egyéni beszélgetésekből is széles a kínálat. Ilyet is ajánl például a jezsuiták által működtetett Oázis és a ferencesek által fenntartott Kilátó Mentálhigiénés Központ. Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó pedig a Budapest-kelenföldi Szent Gellért Plébánián szervez gyászfeldolgozó csoportokat, immáron 13 éve.

„A plébánia mellett van az egyik legnagyobb egyházi fenntartású urnatemető. Miután az irodából kinézve szinte mindig ugyanazokat az arcokat láttam a szeretteikhez kijárni, az az ötletem támadt, hogy ne csak az elhunytakért, hanem a hátramaradottakért is imádkozzunk. Miután az első ilyen alkalmon vagy hetvenen vettek részt, jött az ötlet, hogy ezzel hosszú távon is foglalkozni kell” – emlékszik vissza a diakónus. Ő és a felesége a csoportokban a gyász alapirodalmát dolgozza fel. – magyarázza, hangsúlyozva, hogy vallási hovatartozástól függetlenül minden érdeklődőt várnak.

Pontosabban csak vártak, mert „a Covid miatt mi is be lettünk falazva: mindketten elmúltunk 70 évesek, tehát a veszélyeztetettek közé tartozunk”. Online összejövetelt viszont nem tartanak, mert Kovács szerint elengedhetetlen a személyes találkozás. Szerinte egyébként az egyik legnagyobb nehézséget, amivel a gyászolóknak mostanság szembe kellett nézniük, a kórházak első, rossz reakciója okozta, amikor a rokonokat nem engedték be a haldoklókhoz. Szerencsére november közepe óta ez az akadály elhárult a gyászolók elől – mondja a diakónus, aki a végére tartogat egy sikertörténetet is. Két ember épp az ő gyászfeldolgozó csoportjában talált egymásra. Azóta összeházasodtak, s most új, közös életüket élik.

(megjelent, HVG, 2020. 12. 06.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ három = 6

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 26. kedd, Jusztina napja van.
Az év 39. hete és 269. napja.
Holnap Adalbert napja lesz.

1301. Venczel király a koronázó érseket megjutalmazza. A koronázás augusztus 27. Fejérvárott végbemenvén, a király Budán a koronázó János kal. érseknek Palocsa várat adományozta.


1777. Mária Teréziai elrendeli a nagyszombati tudományegyetem Budára a királyi várba való áthelyezését. (Az egyetemmel együtt Budára kerül az állami kezelésbe vett nagyszombati volt jezsuita nyomda egy része, és az Egyetemi Könyvtár alapját képező volt jezsuita könyvtár is.)


Petőfi Sándor: Szeptember végén

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
még zöldell a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérczi tetőt.
Még ifjú szívemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyül már,
A tél dere már megüté fejemet..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com