Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ráhel klub - a mikrofonnál Móni Robi és Sanyi
37
hallgató

Boldogan élik meg a hírhedt Topház volt lakói, hogy megmentették őket

- 2020. október 27. 9:00 - 330 megtekintés

Élhet-e valaha normális életet az, aki gyermek- és fiatalkorát fogyatékosotthonban töltötte? A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerint igen, és ezt most Gödön igyekeznek bebizonyítani. „Szeretem, ha nyugodt a környezetem, és nem korlátozzák, hogy hova menjek. Az is fontos, hogy az ember olyanokkal legyen, akik értik és szeretik” – mondja a 48 éves, nyugodt és kiegyensúlyozott Tibor, […]

Élhet-e valaha normális életet az, aki gyermek- és fiatalkorát fogyatékosotthonban töltötte? A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerint igen, és ezt most Gödön igyekeznek bebizonyítani.Boldogan élik meg a hírhedt topház volt lakói, hogy megmentették őket

„Szeretem, ha nyugodt a környezetem, és nem korlátozzák, hogy hova menjek. Az is fontos, hogy az ember olyanokkal legyen, akik értik és szeretik” – mondja a 48 éves, nyugodt és kiegyensúlyozott Tibor, és hozzáteszi: „én sajnos nem tudok magamnak ilyen otthont építeni”. Mégpedig azért, mert a férfi fogyatékos, szüleinek nem kellett, s ezért születésétől kezdve intézetekben élt, legutóbb Gödön. A közelmúltban tizenegy, hasonlóan értelmi fogyatékos társával együtt beköltözhetett egy gyönyörűen és az igényeik szerint felújított kertes házba ugyancsak Gödön.

Ők az elsők, akik támogatott lakhatásra cserélhették azt a bentlakásos szociális intézményt, amelyet egykor Topháznak, ma Gondviselés Házának neveznek. Az intézetből kikerülő lakók éppen úgy élhetnek majd, mint bárki más: dolgozni járnak és pihennek, főznek, mosnak magukra, s a házat is ők tartják rendben. Maguk választhatták ki a bútorokat, még azt is, hogy milyen bögrét és étkészletet szeretnének. Ottjártunkkor pedig, alig egy héttel a beköltözés után, csillogó szemmel mutatták a szépen beágyazott, rendben lévő szobákat, a hatalmas konyhát.

Nem ok nélküli a boldogságuk: ők mindannyian az értelmi fogyatékkal élőket gondozó, gödi Topháznak nevezett speciális gyermekotthon lakói voltak egykor. Ez az az intézmény, ahol 2016–2017-ben tragikus állapotokat találtak az angol Mental Disability Advocacy Centre munkatársai, tényfeltárásukból nemzetközi botrány lett. Egy ombudsmani jelentésben is úgy jellemezték a Topházat, hogy „az intézmény kifejezetten gazdátlan, elhanyagolt érzést kelt, a fertőzésmentes és higiénikus környezet csak részben biztosított”.

Gödön, az egykori Schäffer-kastélyból átalakított, és a célra tökéletesen alkalmatlan épületben 1977-ben kezdett működni az értelmi fogyatékos, mozgás- és halmozottan sérült gyermekek ápolására hivatott gyermekotthon, száz férőhellyel. Ahogy az évtizedek alatt nőttek a benne lakó gyerekek, úgy változott meg az intézmény is, ahol ma már a felnőttek vannak többségben, köztük néhányan olyanok is, akik egész eddigi életüket ott élték le, és sokan, akiknek több mint egy évtizede ez a lakóhelyük.

Az otthonnak egy, a botrány után született kormánydöntéssel, 2018 júliusában lett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fenntartója, s bár ezzel nem szűntek meg egy csapásra a korábbi gondok, a fenntartóváltással szemléletváltás is érkezett Gödre. Nem az a cél, hogy a lakók az intézetben éljék le az életüket, hanem hogy képessé váljanak az emberhez méltó életre. Ehhez a 200 fős intézmény leépítésén keresztül vezet majd az út.

A terv – és az uniós elvárás is – az, hogy miután erre a lakókat és a hozzátartozókat felkészítették, fokozatosan „kitagolják” az intézményt kis létszámú, 10–12 fős lakóotthonokba.

Persze sokaknak olyan az állapota, hogy nem tudnak kiköltözni, de a szeretetszolgálat – amely a közösségi befogadás elősegítéséhez csaknem kétmilliárd forintos állami támogatást is kapott – ígérete szerint a gödi intézmény is alaposan átalakul majd. A kiköltözéshez eddig hét házat vett meg a szervezet, Göd mellett a közeli Erdőkertesen, Őrbottyánban és Veresegyházon, s ezeket 2021-ig fokozatosan hozzáigazítják majd a beköltözők igényeihez.

„A fogyatékkal élők is vágynak arra, hogy önállóbban élhessenek.

Az intézményi élet ezt nem teszi lehetővé, de az otthonba költözéssel azok a tudások és képességek, amik bennük vannak, fejlődésnek indulhatnak” – indokolja motivációjukat Morva Emília, a Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője. A költöztetést nagy munka előzte meg. „Mindenkit meg kellett ismernünk, tudnunk kellett, hogy mitől lesz jókedvű vagy szomorú, mi az, ami örömet, és mi az, ami fájdalmat okoz neki” – fogalmaz Morva, hozzátéve: minden bentlakó egyéni szükségleteit is felmérték.

Ennek alapján választották ki az önálló életre leginkább alkalmasak csapatát, akikkel a szeretetszolgálat vezetői és munkatársai közösen beszélték át, milyen kihívások várnak rájuk, milyen készségekre lesz szükségük. Az első tizenkét kiköltözőt a lehető legönállóbb életre készítették fel: tanultak háztartási ismereteket, közlekedést, kommunikációt, önismeretet, informatikát, pénzkezelést, időbeosztást.

A lakókat azonban nem hagyják magukra, a nap 24 órájában velük lesz egy munkatárs, aki minden segítséget megad, amire szükségük van.

„Hét év után szokatlan volt a csend, egyenesen olyan, mintha királyi kastélyban érezném magam” – meséli legmeghatározóbb élményét Tibor, aki örül, hogy végre van egy otthona, ahol nyugodtan hallgathat zenét. Az új lakók mindegyikének van már terve a jövőre nézve. Az egykori paralimpikon Tibor például szeretne újra sportolni, van, aki még sohasem ült egyedül buszon vagy lépett ki a kapun, és most ezt szeretné kipróbálni, és olyan is, aki a sok szakácskönyvéből végre szeretne megtanulni sütni és főzni. Csupa olyan hétköznapi dolog, amelyek nem is tűnnek fel annak, akinek ezek az élet természetes részéhez tartoznak.

(megjelent: HVG, 2020. 08. 10.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kilenc - = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com