Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Lord - Zöld szemű lány
38
hallgató

Bakonybéli bencések

- 2019. augusztus 15. 9:06 - 637 megtekintés

A közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem középkori körülmények között élnek a bakonybéli bencés szerzetesek. Kihasználják a modern kor adta lehetőségeket, aktív felhasználói a közösségi oldalaknak, például a Facebookon nyomon követhetők a mindennapjaik is. „Sokan képzelik úgy, hogy egész nap csuhában, gregorián dalokat énekelve kapálunk a kertben, majd órákig imádkozunk – mondja mosolyogva Izsák atya, aki egyike […]

A közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem középkori körülmények között élnek a bakonybéli bencés szerzetesek. Kihasználják a modern kor adta lehetőségeket, aktív felhasználói a közösségi oldalaknak, például a Facebookon nyomon követhetők a mindennapjaik is. „Sokan képzelik úgy, hogy egész nap csuhában, gregorián dalokat énekelve kapálunk a kertben, majd órákig imádkozunk – mondja mosolyogva Izsák atya, aki egyike a monostorban élő nyolc szerzetesnek. – Szegény nagymamám mindig azt hitte, hogy szalmazsákon alszom és éheztetnek, ezért gyakran küldött ennivalót. Vannak, akik szerint az életben csalódott férfiak vagyunk, de olyat is hallottam, hogy mindannyian párkapcsolatban élünk, csak jól titkoljuk, vagy hogy melegek vagyunk. Valójában ez egy élet-közösség, a szerzetesség pedig állapot, nem csupán egy foglalkozás.”

A monostor lakóinak más és más a történetük, de mint mondják, egy valami közös bennük: a belső megszólítottság. Izsák testvért – valódi keresztnevén Zsolt -18 éve fogadta be a rend, 22 évesen döntött úgy, hogy Bakonybélben éli le az életét. „Sokáig kerestem magamat, hívőként viszont azt is igyekeztem meghallani, mit akar tőlem Isten. Szép lassan megszületett bennem a gondolat, hogy én nem csupán valamit akarok adni Istennek, hanem mindent.”

A számos kötöttség, ami jellemzi az életüket, sokak számára riasztó lehet. „Édesanyámnak mindig azt szoktam mondani, hogy ha ide nősültem volna a faluba, és itt élném az életemet, akkor ugyanannyit látna, mint most szerzetesként. Két hét szabadságunk van, ilyenkor mindenki meglátogatja a családját, és ők is eljöhetnek hozzánk. Testvéri közösség vagyunk, így ha egyikünk szülei érkeznek vendégségbe, az olyan, mintha mindannyiunké itt lennének. Mindenkinek megvan a maga feladata, gazdálkodással foglalkozunk, és a falu papi szolgálatát is mi látjuk el. Igaz, szigorú a napirendünk, lemondunk a vagyonról és a szexualitásról, de normálisan élünk. Ugyanazok a kérdések merülnek fel itt, mint minden családban: kinél legyen az autó, ki nyírja le a füvet… Szabadon élünk, nálunk mindenki akkor kel, amikor akar, a lényeg, hogy ott legyen a reggeli fél hatos imán a könyvtárban – nevet, majd folytatja. – Hétfőnként összegyűlve mindenki elmondhatja, mindent adott neki az elmúlt hét. A vasárnapjaink lazábbak, még a közös sörözés is belefér, persze böjt idején nem iszunk alkoholt. Sorozatokat is nézünk, a Trónok harca nagy kedvenc volt” – mondja Izsák testvér, majd János testvér veszi át a szót. „A Csillagok háborújából bármelyik részt akármikor meg tudom nézni.”

A bencés barátok mindent közösen csinálnak, amiről bárki megbizonyosodhat, mert vendégházaikban akárki kivehet egy szobát. „Korábban próbáltunk jobban elmélyedni a falu életében, Ábel atyával kijártunk a focimeccsekre, vagy átmentünk meccset nézni a kocsmába. Idővel azonban úgy éreztük, bármennyire is szabadon éljük az életünket, másképpen kell kapcsolódnunk az emberekhez. Ha úgy érzik, nekik kell hozzánk betérniük.”

(megjelent: Best Magazin, 2019.08.09.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


3 + = hat

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com