Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Edda - Fohász
62
hallgató

Lovak cipésze – Amikor az állatorvos és a pedikűrös tudása keveredik

- 2020. augusztus 17. 12:55 - 829 megtekintés

Régi babona, hogy a lópatkó szerencsét hoz, s aki nem hisz ebben, az is lehajol a vasdarabért, hátha mégis… A patkó valóban szerencse -főként a lónak -, ha szakszerűen készült, és úgy is van felerősítve a patára. Újjászülető népi mesterség nyomába eredtünk. A patkolókovács háza a falu szélén áll. Fehérre meszelt, aprócska épület hatosztatú ablakokkal. […]

Régi babona, hogy a lópatkó szerencsét hoz, s aki nem hisz ebben, az is lehajol a vasdarabért, hátha mégis… A patkó valóban szerencse -főként a lónak -, ha szakszerűen készült, és úgy is van felerősítve a patára. Újjászülető népi mesterség nyomába eredtünk.

A patkolókovács háza a falu szélén áll. Fehérre meszelt, aprócska épület hatosztatú ablakokkal. A gyér fűvel benőtt, kopott udvar egyik részét palatetős műhely foglalja el, közvetlenül mellette kerekes kút betongyűrűje nehezedik a földnek. A kovács csípőre tett kézzel áll műhelye ajtajában. Középkorú, izmos, bajszos ember, szürke haja sildes sapka alól göndörödik elő. Összehúzott szemmel várja, hogy valamelyik helybéli gazda eléje vezesse lassú mozgású lovát.
Ám mindez már csak mese. Napjaink patkolókovácsa korszerű, rendezett házban lakik, farmernadrágban és divatos pólóban jár, rövidre vágott, ápolt frizurát visel, amikor dolgozik, kötényt hord, és többnyire diplomás városi ember. Munkagépe a teherautója, azzal jár házhoz patkolni.Lovak cipésze kép
– Már az édesapám is tartott lovat, az alapokat, a szakmai fogásokat tőle tanultam. Abban az időben reggel hatkor kezdődött a nap, és akkor lett vége, amikor elfogyott az aznapi teendő. Sokszor éjszakába nyúlóan dolgoztunk – mondja Szabó Károly, akivel Jászberényben találkozunk. A mester elővezeti Gyémántot, a csődört, hogy megnézzük, miként fog talajt járás és ügetés közben, hogyan emeli a csánkját, egyenletes-e a lábtövek mozgása, elfogadhatók-e a váll rezdülései. Fel kell mérni azt is, mekkora terhelést kapnak a lábak, hobbilovagláshoz vagy sportoláshoz használják-e az állatot, és ha sportoláshoz, akkor milyen szakágban: díjlovaglásban, ugratásban vagy fogathajtásban.
– Egyoldalú megközelítés ez, mivel be kell látnunk, a természet mindig okosabb. Ha tehát kellene a lóra patkó, akkor vele születne. Csakhogy az ember funkciót adott az állatnak, használja valamire, ezért értelmesnek is kell lennie, alkalmaznia kell a szükséges rosszat, a patkolást – tisztázza a helyzetet Szabó Károly.
Második lépésben a munkaeszközök is előkerülnek a kisteherautóból. A szakember combjai közé szorítja a ló egyik mellső lábát, és kezdődhet a patkók levétele, a körmölés.
– Először is levágom a felesleges patát, amely úgy nő, mint az ember körme – részletezi, és éles harapófogóval, de finom mozdulatokkal körbe-nyesegeti, amit szükséges. Vigyáznia kell, nehogy az élő részbe vágjon. Egyetlen rossz mozdulat, és a ló súlyosan megsérül. – Ezért húzom alá mindig, hogy a patkolókovácsban az állatorvos és a pedikűrös keveredik igen szépen – teszi hozzá kissé fújtatva a nagy melegben.
Jóváhagyjuk a patkolókovács állítását, miszerint az övé egyike azon szakmáknak, amelyeket nehéz munkaként végezni. Ha valakinek ez nem válik hivatásává, életformájává, nem lesz egyszerű az élete. Ismernie kell a fémek alakítását, a kovácsolást, a hegesztést, értenie kell a lovakat, a ló anatómiáját. A patkolókovács ugyanis nemcsak a patkolást és a szaruszabályozást végzi, hanem lovas kultúrát is terjeszt.
Aztán visszatérünk kicsit a múltba, körülnézünk a műhelyben. A patkolókovács gondos mozdulatokkal kötényt tesz a derekára, felszítja a pa
Apró szikrák röppennek szét, arcára vörös fény vetődik. A legtöbb ilyen műhelyből már régen múzeum lett, a többi nyomtalanul eltűnt. Manapság előregyártott patkókat használnak, ezeket gázzal működő mobil kohókban forrósítják fel, így igazítják hozzá az üllőn vagy az autóba beszerelt csiszológéppel a ló patájához.
– Még gyermekkoromban láttam egy alföldi patkolókovácsot, aki a hiccelő vasat csupasz kézzel markolta meg, így vitte ki az udvarra. Lestük a tenyerét, de azon nyoma sem volt égésnek – magyarázza a mester kezében tűzi fogóval, és letörli homlokáról a verejtéket. – Lehet, hogy most nem hiszi el, de a miénk a legszebb mesterség a világon. Aki ért hozzá és szereti, művészetté nemesítheti – nyomatékosítja, és a maga készítette kalapáccsal ráüt az üllőre. Az ünnepélyes hang messzire visszhangzik.
Gyémánt türelmesen állja mindezt, várja, hogy a tüzes patkót ráillesszék mellső patáinak egyikére. Érintkezéskor a szaru sűrű füstöt vet. Égett pata, szőr kesernyés szaga üti meg az orromat.
– Ilyenkor mindig kétfelé kell figyelni. Ha a ló megmozdul, előnyösebb arrébb lépni – figyelmeztet a házigazda. – Éreztetnünk kell vele, hogy jót akarunk neki.
Érthető, hogy az együttműködésre képtelen, rosszul kezelt és nevelt, önfejű lovakat a legnehezebb patkolni. Ez nem fajtától függ, inkább a bánásmódtól. A lovat már nagyon korán hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy a körmölés az élet része, s nem jár fájdalommal.
Figyelembe kell venni azt is, hogy napjainkban a lovak gyorsan változtatnak „lakhelyet”. Márpedig mindegyiküknek legkevesebb nyolc hónapra van szüksége ahhoz, hogy a lábai alkalmazkodjanak az új talajhoz. A szaru minőségét a takarmány minősége, milyensége is befolyásolja. Gyakran előfordul, hogy a nyugatról behozott ló patái töredeznek, gyengébbek, és csak lassan idomulnak az új körülményekhez.
Az állatnak a különböző betegségek, köztük a tályog, a patarepedés és a nyírrothadás is sokszor okoz kellemetlenséget, utóbbi el is rákosod-hat. Az optimális az, ha vigyáz a lovára a gazda, s legalább hathetente elviszi a „pedikűröshöz”.
Persze patkó nélkül is van élet, de nem a legjobb minőségű: a ló akár százhatvan kilométert is képes megtenni nélküle, ám erre fel is kell őt készíteni, ekkora strapát nem bír el a szarutok. A patkóval megváltoztatható a talajjal érintkező felületek nagysága, elosztása, befolyásolható a talajfogás és az ellépés. Alátámaszthatók a lábvég bizonyos részei, csökkenthető az ízületek, inak, izmok terhelése. Ortopéd esetekben is sikerrel alkalmazható.
A Magyar Patkolókovácsok Egyesületét éppen a szakmai ismeretterjesztés fontosságának felismerése hozta létre 2006-ban. Ekkor mutatkozott igény arra, hogy a szakma képviselőinek köreiben mielőbb pótolják azt a tudást, amelyet a rendszerváltás előtti oktatás elsorvasztott. Az elérhető minta is adott volt, hiszen a német, a holland és az angol patkolókovácsok ekkor még sokkal képzettebbek, ügyesebbek, jobban felszereltek voltak, mint a hazaiak.
Beszélgetésünket telefon hívás szakítja félbe. A vonal túlsó végén a türelmetlen ügyfél jelzi, már vár bennünket. És valóban, mire a jászberényi címre érünk, nyitva a porta.
– Adjon isten! Bajnokot keressük – köszönti a gazdát Károly. Nem illedelmeskedik, nem sokat töpreng, előveszi a szükséges szerszámokat, a fogót, a kalapácsot, és miután a lovat elébe vezetik, nekilát a szemrevételezésnek. Megvizsgálja a lábakat, ujjaival megfeszegeti az elhasználódott patkókat. Bajnok mozdulatlanul tűri a mester munkálkodását maga körül. A kovács előveszi a patacsípőt, a szeghúzót, lefejti az egyik patkót. A patkolás végeztével begitteli a szeglukakat, simára reszeli a pata felületét, lesöpri magáról a reszeléket, és végül – mintegy köszönetképpen – megpacskolja Bajnok nyakát:
– Most már nem panaszkodhatsz a futóművedre!

 

Mezítlábas Mozgalom

A közelmúltban felerősödött mezítlábas mozgalom képviselői – aláásva a patkolókovácsok érdekeit – azt állítják, hogy amennyiben megfelelő életfeltételeket és szakszerű körmölést biztosítunk a háziasított lónak, patája ellenálló képessége csaknem teljesen visszaáll eredeti állapotába. Patkóra ezért egyáltalán nem lesz szüksége. Ehhez tudni érdemes, hogy a hobbilovaknak csak a mellső lábait patkolják, míg a sportlovaknál az amúgy is erősebb hátsó lábakra is ráerősítenek egy-egy patkóval. A csoport megfigyelései szerint a mezítlábas lovak patái egy ideig lassabban kopnak, mint a patkoltak. Emellett a patkóit lovaknál a test térbeli elmozdulásának érzékelése is jelentősen károsodik, ami miatt az ilyen ló kevésbé figyel arra, hová lép, ezért gyakrabban szenved sérülést. Fenntartják: a mezítlábas lovak sokkal ügyesebbek, nem mindegy nekik, hová teszik a lábukat, elkerülik a sziklákat, és ritkán botlanak meg. A rendkívül jó tapadással rendelkező, hajlékony patáiknak köszönhetően ezek a lovak nem is csúszkálnak. A patkolás mellőzése egészséges, lassan kopó patát és biztonságosabb, élvezhetőbb mozgást eredményez mind a lónak, mind az utasának, hangsúlyozza a mozgalom. Azok, akik patkóit lovakon lovagolnak köves talajon, tudják, hogy ez mennyire veszélyes. Azok, akik megtapasztalták a mezítlábas ló biztonságát ugyanezen a talajon, nem igazán akarnak visszatérni a patkoláshoz – olvasható a mezítlábas mozgalom híveinek állásfoglalása a Lovasok.hu-n.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020. 08. 15.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három - = 1

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 21. kedd, Konstantin napja és Pünkösd ünnepe van.
Ma van a(z) Magyar honvédelem napja.
Az év 21. hete és 142. napja.
Holnap Júlia, Rita napja lesz.

1433. Zsigmond király nagy magyar kísérettel bevonul Rómába, ahol május 31-én IV. Jenő pápa német-római császárrá koronázta.


1866. Herceg Esterházy Pál halála. A honi művészetnek nagy hasznára vált, hogy nagybecsű képtárát a magyar nemzetre hagyományozta. Gyűjteményéből alakult meg a Szépművészeti Múzeum.


Héra Zoltán: Ó kalendárium költőknek

Ikrek havában lelket válogass,
Antonius és Caesar ekkor egyszerre lehetsz,
s bár nemükhöz tartozni nincs szerencséd,
egyszerre szólhat
Miriam és Médeia veled.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com