Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Demjén Ferenc - Hiányzol
57
hallgató

Nagyon sok mindenre használható az otthonfelújítási támogatás

- 2020. december 4. 20:37 - 742 megtekintés

A korábban felvett csok nem zárja ki az akár hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás igénylését. Azok is élhetnek vele, akik csokkal költöztek rosszabb állapotú, felújítandó lakásba, vagy a csokkal építkeztek, de a kerti részek – kerítés, terasz, garázs – befejezésére már nem futotta. A szabályozás részletei alapján nagyon tág kereteket felállító, gyakorlatilag bármire felhasználható támogatási rendszer lép életbe 2021. január 1-jén.

Alig egy hónap múlva, január 1-jén indul az új otthonteremtési program, amelyből egyre több részletkérdés tisztázódik. A program eleve sokkal szélesebb kört szólít meg a korábbiaknál, már csak azért is, mert olyan elemeket is tartalmaz, amelyek nem lakásvásárlással, építkezéssel, költözködéssel járnak. Ebbe a körbe tartozik a tetőtér-beépítések kiemelt támogatása és a már előzetesen is a legnagyobb érdeklődést kiváltó otthonfelújítási program.

Utóbbi azt jelenti, hogy bárki – házaspárok, élettársak, egyedülállók –, aki legalább egy gyermeket nevel, annak lakásfelújítási, korszerűsítési költségei felét az állam utólag megtéríti. A vissza nem térítendő támogatás tehát a kiadások felét, legfeljebb hárommillió forintot jelent. Vagyis akkor lehet a maximális támogatási összeget megkapni, ha valaki legalább hatmillió forintért végeztet korszerűsítési munkákat otthonában.

Maga a szabályozás – amely egy hete kormányrendelet formájában jelent meg a Magyar Közlönyben –

alapvetően nagyon megengedő, és csak olyan pontokon szigorú, amelyek egyébként visszaélésre adnának lehetőséget.

Ezért a jogszabály gyermeknek tekinti a 12. hetet már betöltött magzatot, egészen a nagykorú gyermek 25 éves koráig, ha a szülővel egy háztartásban él. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él vagy gyodra (gyermekek otthongondozási díja) jogosítja a szüleit, akkor nem számít az életkor.

Az igénylés feltétele a köztartozás-mentesség és a legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Utóbbi felsőoktatási jogviszony és munkaviszony is lehet, amelyet akkor számítanak be, ha legfeljebb harminc napra szakadt meg a jogviszony az elmúlt egy évben. Sőt aki elveszítette a munkáját a járvány idején, annál az utolsó három hónapra az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik. A nyugdíj mellett végzett bármilyen munkavégzés is beszámítható. Hogy milyen munkálatokra lehet igénybe venni az állami támogatást, abban rendkívül tág kereteket hagy a jogszabály, amely összesen 19 pontban részletezi a szóba jöhető lehetőségeket.

Itt a klasszikus konyha- és fürdőszoba-felújítástól kezdve a burkolatok vagy nyílászárók cseréjén át minden megtalálható, még olyan elemek is, mint egy napelemes rendszer telepítése, terasz vagy erkély kialakítása, garázs és kerítés építése vagy beépíthető bútor, esetleg konyhai gép beépítése.

A támogatás igényléséhez egy egyszerű szerződést kell kitölteni. A felújítás során gyűjteni kell az anyagbeszerzések és a munkadíjak számláit, amelyeket összegyűjtve a Magyar Államkincstárnak (MÁK) kell beküldeni. Az újabb és újabb felvetődő kérdéseket megválaszoló Novák Katalin tegnap erről is beszélt Facebook-videójában, ugyanis sok a félreértés. A támogatás fele-fele arányban számolható el a munkadíjakra és az anyagköltségekre. Novák Katalin olyan példát említett, amelyben egymillió forintba került a munka és hárommilliót költöttek anyagra. Ez esetben az összes kiadás fele, kétmillió forint igényelhető vissza úgy, hogy a teljes munkadíjat fedezi a támogatás, az anyagköltségből viszont csak egymillió forintot. Az, hogy a munka és az anyag után számlákat kell bemutatni, a visszaélések, a feketemunka elkerülése érdekében fontos. Ezzel lehet elkerülni, hogy valaki úgy igényelje a támogatást, hogy a szomszéddal megbeszélés alapján dolgoztat, vagy azt, hogy illegális kereskedésből, „kamionról leesett”, feketén beszerzett alapanyagokból történjen a felújítás.

Az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követő hatvan napon belül kell eljuttatni a MÁK-hoz. A kincstárnak harminc napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd öt napon belül ki is utalja a támogatási összeget. Novák Katalin tegnap azt is hangsúlyozta, hogy a korábban felvett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) nem kizáró ok. Vagyis aki csokkal költözött olyan lakásba, amely felújításra szorul vagy aki csokkal építkezett, de hiányzik még a kerítés, a garázs vagy a télikert, az is élhet a lehetőséggel.

(Forrás: Magyar Nemzet)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


négy + 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 24. hétfő, Iván napja van.
Az év 26. hete és 176. napja.
Holnap Vilmos napja lesz.

1487. Mátyás király sohasem rovott ki a jobbágyokra önkényesen adót. Ha szorultsága nagy volt és az idő rövidsége miatt országgyűlést nem tarthatott, akkor oly eljárást követett, hogy az egyházi és világi országnagyok által szavaztatta meg a kapunként egy arany forintot kitevő adót.


1833. Gróf Széchenyi István a vaskapui sziklarepesztéshez szánt kormánybiztos. Végre erre is szántak Bécsben némi költséget. Az irányításra Széchényi Istvánt választották. Naplója szerint július 8-án indult rendeltetési helyére az I. Ferenc nevű gőzhajó, s október 8.-án érkezett Pestre.


"Tüzit megrakatta világos Szent János.
Fehirhaju Magyar Ilona
haján fölyü gyöngykoszorú, gyöngy.

Jelenti magát Jézus
három esztendőben.
Jézus magát úgy jelentgeti már...."

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com