Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vámosi János - Csinibaba
28
hallgató

Példa

- 2020. január 16. 18:31 - 529 megtekintés

Dr. Balogh már majdnem becsukta a liftajtót, amikor észrevette, hogy egy fiú, kezében mobillal szalad a kaputól a lift felé. Kitárta az vasajtót, de a fiú nem szállt be rögtön, félrefordulva telefonált. Dr. Balogh intett, hogy akkor ő menne, és a nyomaték kedvéért az órájára pillantott. A fiú egy pillanatra elemelte a füléről a telefont, […]

Dr. Balogh már majdnem becsukta a liftajtót, amikor észrevette, hogy egy fiú, kezében mobillal szalad a kaputól a lift felé. Kitárta az vasajtót, de a fiú nem szállt be rögtön, félrefordulva telefonált. Dr. Balogh intett, hogy akkor ő menne, és a nyomaték kedvéért az órájára pillantott. A fiú egy pillanatra elemelte a füléről a telefont, elnézést kért, és beugrott a liftbe.

Odabent folytatta. Arról beszélt valakivel, hogy el kellett kezdenie készülni az érettségire, és hogy egy kukkot sem ért a szöveges példákból. Egy telefon árát húsz százalékkal felemelték, hadarta, karácsony után meg leengedték 25%-kal. Ez a telefon most hatvanötezer forintba kerül, és ő képtelen ezt az egészet megoldani. Egyszerűen nem érti, mi ez az egész hülyeség. Dr. Balogh hallgatott, biccentett, aztán a harmadikon kiszállt. A srác valahová feljebb ment, nem tudni, hányadikra.

Az ügyvéd bement az irodába, átvette a titkárnőtől a papírokat, és azon tűnődött, hogy ő hogy imádta annak idején a matekot. Tanárnak készült, de a jelentkezésnél aztán kiderült, hogy az apja hallani sem akar erről. Méghogy matektanár! Vagy fizikatanár! Egy középiskolában! Az apja őrjöngött, csapkodta az ajtókat. Végül jogra jelentkezett, ahogyan korábban mindenki a családban, és el is végezte szépen az egyetemet.

Leült az íróasztalához, szórakozottan lefirkantotta egy lapra: 1,2 • X • 0,75 = 65 000. Délben volt tárgyalása, előtte a kapualjban felerősítette a rövid szöveges példát a megoldással a hirdetőtáblára. Megkereshette volna azt a srácot, de se ideje, se kedve nem volt nyomozni. A házban különben is sokan nehezteltek az ügyvédi irodára, főleg az idősebbek közül, akik nem nézték jó szemmel, hogy idegenek jönnek-mennek a körfolyosókon.

Este hat körül, amikor visszatért az irodába, meglepődve látta, hogy a kézzel leírt példa és a megoldás eltűnt, ki van viszont rajzszögezve egy másik, újabb feladat. Elmosolyodott, közelebb lépett, előkotorta a szemüvegét:

„Az áruszállító cég grammonként számolja fel a szállítási költséget. A csomagolással együtt a kézműves festett tál súlya 750 gramm. A csomagolás maga a doboz 12%-a. Milyen súlyú a benne lévő tál?” Dr. Balogh magában azt dünnyögte, hogy ez azért pofátlanság, amikor valaki megérintette a vállát.

Emi néni volt az. Emi néni a házban lakott, évek óta ő takarította lépcsőházat és ügyvédi irodát is, miközben ápolta a cukorbeteg, mogorva férjét, akinek tavaly levágták a lábát.

-Jaj, ügyvéd úr, hát akkor maga tette ki azt a jó kis példát, az Isten áldja meg érte! A férjem egész izgalomba jött, mindjárt neki is látott megcsinálni! Imádja a tévés vetélkedőket is, de ez, ha látta volna, egészen tűzbe hozta! Visszajött az életkedve, ült a konyhában, és csak írogatta a számokat!

Emi néni beszállt a vödörrel a liftbe, dr. Balogh pedig vitte magával az új példát. Pofonegyszerű volt. Amint felért, hamar ráfirkálta a nyomtatott lap aljára kézzel a megoldást. Magához vett néhány dossziét, elintézett egy telefont, és már indult is haza. A titkárnő még dolgozott, visszaszólt neki az ajtóból, hogy másnap reggel csak tízre jön. Lehívta a liftet, ami a kijelző szerint fent, az ötödiken állt. Amikor belépett a vasajtón, szembetalálta a magát a reggeli fiatalemberrel.

A fiú fülig vörösödött, és megköszönte a szíves segítséget.

– Nem leszek ám a magántanára – mosolyodott el dr. Balogh, és átnyújtotta a második lapot is.

– Nem is gondoltam – felelt a fiú. – Csak hát… kétségbe vagyok esve. Nem megy nekem a matek, pedig a felvételihez kellene.

– És hova készül? – érdeklődött dr. Balogh.

A fiú még vörösebb lett, és a padlót bámulva azt válaszolta, jogra. Illetve… a szülei szeretnék, ha oda menne. Ő inkább a konzit választaná. De az apja szerint az nem rendes foglalkozás. Azt mondja, majd akkor művészkedjen, ha már lesz egy kenyérkereső szakmája.

– Hát, nem tudom – válaszolt tárgyilagosan dr. Balogh. – A matek mindenhez kell. Keressenek egy jó magántanárt!

Kilépett a liftből, elindult a mélygarázs irányába. Folyton előtte volt annak a fiúnak a nagy, szomorú szeme. Ha annak idején vállaltak volna gyereket a feleségével, most ilyen korú lehetne.

Másnap reggel Emi néni, aki éppen a havas cipők nyomát mosta fel a lépcsőházban, meglepődve olvasta a hirdetőtáblán a fehér lapra nyomtatott, rövid üzenetet:

„Kedves fiatalember! Ne menjen ügyvédnek, ha nem akar. Válasszon olyan szakmát, amit szeret! Ha szereti, meg is fog belőle élni, higgyen nekem. Jelentkezhetne a konziba is, és mellette elmehetne zenét tanítani, például. Üdvözlettel: az ön magántanára, dr. Balogh.”

(megjelent: Nők Lapja, 2020. 01. 15.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


4 - = kettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 24. péntek, Iván napja van.
Az év 25. hete és 175. napja.
Holnap Vilmos napja lesz.

1487. Mátyás király sohasem rovott ki a jobbágyokra önkényesen adót. Ha szorultsága nagy volt és az idő rövidsége miatt országgyűlést nem tarthatott, akkor oly eljárást követett, hogy az egyházi és világi országnagyok által szavaztatta meg a kapunként egy arany forintot kitevő adót.


1833. Gróf Széchenyi István a vaskapui sziklarepesztéshez szánt kormánybiztos. Végre erre is szántak Bécsben némi költséget. Az irányításra Széchényi Istvánt választották. Naplója szerint július 8-án indult rendeltetési helyére az I. Ferenc nevű gőzhajó, s október 8.-án érkezett Pestre.


"Tüzit megrakatta világos Szent János.
Fehirhaju Magyar Ilona
haján fölyü gyöngykoszorú, gyöngy.

Jelenti magát Jézus
három esztendőben.
Jézus magát úgy jelentgeti már...."

népköltés

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com